BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

6 myter om kalorier – som kan hindra din viktnedgång

12 nov, 2020 
Att räkna kalorier någon gång då och då kan absolut vara bra för att få koll på vad man äter. Men det finns så mycket annat att ta hänsyn till också om man vill gå ner i vikt. Här är sex myter om kalorier som kan vara bra att ha koll på!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så olika kan 100 kalorier se utBrand logo
Så olika kan 100 kalorier se ut

När man vill gå ner i vikt så brukar man ju prata mycket om kalorier in vs kalorier ut. Det vill säga att vi behöver göra av med fler kalorier än vi stoppar i oss.

Och visst är det så. Men det är lätt att hänga upp sig helt på kalorier när det finns så mycket annat att ta hänsyn till för en sund viktminskning.

Det finns också några vanliga missuppfattningar om kalorier, som bland annat kan göra att man inte går ner i vikt enligt plan. Här är sex av dem, inspirerat av Livestrong.

Myt 1: En kalori är en kalori – oavsett vad du äter

Att man lika gärna kan äta godis som man kan äta frukt, bara man håller sig till samma antal kalorier är en inte helt ovanlig uppfattning. Men det här ger förstås effekter.

Dels påverkar vad du äter din metabolism på olika sätt, och framför allt så behöver du få i dig nödvändiga näringsämnen för att du ska må bra och kroppen ska fungera optimalt.

Det är alltså viktigt med kvaliteten på de kalorier du väljer att stoppa i dig. Äter du till exempel bra protein och långsamma kolhydrater så håller du dig mätt betydligt längre än om du äter snabba kolhydrater och socker.

Annons

Vi behöver vitaminer, fibrer, mineraler och andra nyttigheter som vi inte hittar i till exempel godis. Så vad kalorin man äter består av är absolut inte oviktigt.

Myt 2: Du bränner mest kalorier när du tränar

Om man inte tränar väldig, väldigt mycket så går de flesta kalorierna åt till basala kroppsfunktioner som att smälta mat, andas, för att blodet ska cirkulera …

Din basförbrukning av kalorier varierar beroende på gener, ålder, hur mycket du rör dig i vardagen, med mera. Det här går att räkna ut.

Däremot gör du förstås av med fler kalorier om du tränar, och behöver anpassa hur mycket kalorier efter det. Även om du vill gå ner i vikt och då behöver dra ner på kaloriintaget så ska du inte äta för få kalorier – då blir du troligtvis bara hungrigare och får mindre ork till träning.

Kvinna bränner kalorier i vila
Vi bränner kalorier även i vila.

Myt 3: En del mat har negativa kalorier

Du kanske har hört att en del livsmedel vi äter gör att vi förbrukar fler kalorier i matsmältningen än vad vi får i oss av dem? Det finns inte riktigt underlag för att det skulle vara sant.

Annons

De här livsmedlen har fortfarande kalorier i sig, däremot handlar det ofta om grönsaker som i regel har väldigt få kalorier i sig, så det kan fortfarande vara bra att äta dem.

Myt 4: 3500 kalorier motsvarar 0,5 kg fett

Har du hört att om du bränner 3 500 kalorier så motsvarar det ungefär ett halvt kilo fett? Det här är en generalisering som ger långt ifrån en komplett bild.

Hur lätt eller svårt vi har att gå ner ett halvt kilo beror på gener, fettceller, livsstil, kost, förbränning, rörelse, hormoner och mycket mer. Det går absolut inte att säga att alla går ner ett halvt kilo fett om de bränner 3500 kalorier.

Dessutom tar kroppen från andra källor först innan den går till fettreserverna när det kommer till förbränning. Och vi går upp och ner i vikt av olika orsaker. Så det behöver inte vara fett vi förlorar när vi går ner i vikt.

Myt 5: Att räkna kalorier är enda sättet att gå ner i vikt

Att räkna kalorier kan vara ett sätt att gå ner i vikt men för många är det något man inte orkar hålla på med så länge. Du behöver hitta ett sätt som fungerar för just dig.

Annons

Studier visar att det kan fungera alldeles utmärkt att tänka mer på vad man äter – att äta mer grönsaker och dra ner på vitt socker och transfetter till exempel. Och inte minst att röra på sig mer.

Kvinna räknar kalorier för att hon vill gå ner i vikt
Att räkna kalorier är ett sätt att hålla koll på sin vikt, men det finns mycket annat vi kan göra.

Myt 6: Du måste äta få kalorier för att gå ner i vikt

Att dra ner mycket kalorier ger möjligtvis en tillfällig effekt, men vanligtvis lägger man på sig kilona igen, och kanske lite till. För en hållbar viktminskning behöver du kunna leva ett liv som du trivs med. (Du vill förmodligen till exempel känna dig mätt. Och du vill troligtvis njuta av att äta vissa saker då och då.)

Då kan du dra ner på kalorier, men inte för mycket, och det kommer fortfarande att hända saker. Det kanske bara tar lite längre tid. Dessutom kan det vara så att du får effekt av att äta ungefär samma antal kalorier men börjar röra på dig mer. Beroende på hur du äter idag.

Att dra ner för mycket på kalorier kan alltså istället ge motsatt effekt och är sällan en bra väg till att gå ner i vikt och behålla sin nya vikt.

Källa: Livestrong Foto: TT

LÄS MER:

6 fibrer du ska äta om du vill gå ner i vikt

Snacksen att äta – och att undvika – om du vill tappa kilon

Carina gick ner 17 kilo med ”många bäckar små”-metoden

Annons