Viktmetoderna som gör dig smal OCH frisk – enligt experter

Bästa dieterna för hälsan.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Behöver du tappa kilon? Har du dessutom en ökad risk att drabbas av hjärtsjukdom eller demens, kanske för att det finns i släkten eller på grund av andra riskfaktorer? Då kan det vara klokt att välja en mer medicinsk metod som biter på både vikten och hälsan, till exempel DASH som sänker blodtrycket eller MIND, som förebygger demenssjukdom.

– Medelhavskosten är den diet som utan tvekan har mest vetenskapligt stöd. Alla studier visar samma sak: den minskar vikten och risken för en för tidig död, säger Måns Rosén, tidigare professor vid Karolinska Instutet och chef för SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. Han har skrivit boken Sanningen om mat och hälsa, där han sammanfattar vad forskningen säger om kost och hälsa.

DASH och Medelhavskost

Han är också positiv till DASH, som i stort sett bygger på samma kosthållning som Medelhavsdieten – det vill säga mycket grönsaker, frukt, baljväxter och fisk men begränsat med rött kött.

– Jag vågar påstå att det också är en bra diet som minskar övervikt och dödlighet i hjärt-kärlsjukdom.

5:2 för blodsockret

Även 5:2 har pekats ut som en mer medicinsk diet. Bland annat sägs den förebygga diabetes typ 2. Till den är Måns Rosén mer tveksamt positiv:

– De flesta studier om 5:2 är gjorda på djur och inte på människa. Men rent generellt äter vi för mycket i dag, så jag tror inte det kan skada att hålla igen på det här sättet, säger han.

Läs också: Medelhavsdiet kan minska risken för bröstcancer

Dessutom finns det visst stöd för att 5:2 faktiskt påverkar blodsockret i rätt riktning. Den kan därför vara ett alternativ för den som ligger på gränsen till att utveckla diabetes typ 2.

– Ännu finns det dock inte bevis för att 5:2 minskar dödlighet i exempelvis hjärtsjukdom. Men det kan ju komma i framtiden, säger Måns Rosén.

Ketogen kost mot alzheimers

På sistone har så kallad ketogen kost blivit populär, främst bland dem som tränar mycket. Dieten, som är en extrem variant av LCHF, sägs varva upp fettförbränningen till max. Den används också inom vården mot svår epilepsi hos barn. Enligt vissa forskare kan den ketogena kosten även vara effektiv som behandling mot andra neurologiska sjukdomar, till exempel alzheimers och parkinsons. Måns Rosén har inte granskat just den ketogena dieten, men säger att strikt lågkolhydratkost tycks vara den snabbaste vägen att gå ner i vikt – åtminstone i början:

Läs också: 5 smarta anledningar att testa 5:2-dieten

– Efter 1 till 2 år har man tappat lika mycket i vikt med de andra dieterna. Men lågkolhydratkost ger ett snabbare vikttapp i början av dieten. Sedan jämnar skillnaden mot andra dieter ut sig.

Många har frågat sig hur bra det egentligen är att dra ner på kolhydraterna och i stället äta mer fett och protein.

– Vi vet inte hur lågkolhydratkost påverkar hälsan på sikt. Det beror nog på vad man ersätter kolhydraterna med. Flera studier visar ökade risker för hjärt-kärlsjukdom och död om man ersätter kolhydraterna med animaliskt fett som smör och kött. Men byter man ut dem mot fisk och vegetabiliska oljor är det sannolikt bara bra för hälsan, säger Måns Rosén.

AV: Vivvi Alström & Anna Sundesten FOTO: IBL

Ketogen kost – ge viktnedgången en drömstart

Gå ner i vikt med ketogen kost.

Läs också: Ketogen kost – ge viktnedgången en drömstart

Läs också: Friskt hjärta & smal midja med DASH-dieten

Redaktionens tips
Dela på: