Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Högt BMI men bra värden – borde jag ändå gå ner i vikt?

24 okt, 2024
author Christina Lundell
Christina Lundell
Fötter som står på en våg.
Foto: TT
”Vera” tränar och har bra värden, men har högt BMI och räknas som överviktig. Nu undrar hon om det är någon fara för hennes hälsa? Läkaren Christina Lundell reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför är viktuppgång vanligt i klimakterietBrand logo
Därför är viktuppgång vanligt i klimakteriet

Fråga: Det räknas som att jag har fetma enligt BMI men jag mår ändå bra. Jag har gjort en stor hälsoundersökning på egen bekostnad med blodprov för att veta mer om min hälsa. Där såg mina värden väldigt bra ut. Men man får ju alltid höra att det är farligt att vara överviktig. Men kan man vara det utan att det är någon fara, eller borde jag försöka gå ner i vikt ”bara för att”? Kan något jobbigt vänta mig trots bra värden nu?

Jag tränar styrketräning cirka tre gånger i veckan och kondition cirka två gånger i veckan. Men jag ska inte sticka under stol med att det känns som att jag har mer kroppsfett än muskler.

/Vera

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Läkaren Christina Lundell svarar: "BMI är långt ifrån ett perfekt verktyg"

Roligt att du mår bra och att du hjälper din kropp med styrka, metabol balans och cirkulation genom att träna. Skönt att dina värden ligger som de ska också. Du lever ett liv med regelbunden träning, och det är bra. Du skriver inte så mycket om din livsstil i övrigt, är du aktiv i din vardag, trivs du, äter du regelbundet och näringsrikt?

Annons

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Du undrar om ditt BMI, som är över 30, kan ge hälsorisker på lång sikt. Det korta svaret är ja, men jag ska förklara lite mer.

BMI är långt ifrån ett perfekt verktyg. Till exempel kan människor med stora muskler hamna över gränsen trots att de har en låg fettprocent. Om man har stor överkropp och korta ben får man också ett högre BMI eftersom torson väger mer än vaderna.

När man tittar på gruppen med högt BMI har den en tydligt ökad risk för många sjukdomar, till exempel diabetes och hjärtsjukdom. Men på gruppnivå finns det också kopplingar mellan ett högt BMI och mindre hälsosamma livsvanor, ett sämre psykiskt mående och sämre inkomster. Kroppsformen påverkas av hur vi lever och hur vi lever påverkas av våra förutsättningar och hur vi mår.

De senaste åren har det pratats en del i forskarvärlden om gruppen “metabolt friska med fetma” (“metabolic healthy with obesity”) som inte verkar ha samma risk för följdsjukdomar som andra. Om ditt blodtryck är normalt så ingår du i den gruppen nu eftersom dina blodprover är fina.

Annons

Det har varit en del debatt om huruvida personerna bara är “friska just nu” eller om de av någon orsak har lägre risk än andra personer med samma BMI. De flesta menar att gruppen över tid har förhöjda risker jämfört med gruppen utan högt BMI. Det finns ingen annan som kan säga vad som är rätt och fel för dig. Det bästa du kan göra för din hälsa är att fortsätta ta ömsint hand om din kropp.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons