Nöten som gör dig mindre hungrig

Pinjenötter är inte bara en uppskattad smaksättare, de små nötterna (som egentligen är frön, och därför ofta lämpliga för nötallergiker) påverkar också mättnadskänslan. Enligt amerikansk forskning kan pinjenötter vara ett utmärkt verktyg för viktkontroll. De innehåller nämligen ett ämne som påverkar CCK-nivåerna i kroppen, ett av många hormon som signalerar till hjärnan att vi är mätta.

I studien fick 18 överviktiga kvinnor äta kapslar som antingen innehöll pinjeolja eller vanlig olivolja. Kvinnorna fick sedan äta en kolhydratrik måltid, samtidigt som forskarna analyserade nivåerna av aptitreglerande hormoner i kroppen. Kvinnorna fick också beskriva graden av mättnadskänsla under testet.

Testet visade att de kvinnor som ätit en kapsel med pinjeolja hade högre nivåer av CCK och blev på så sätt mättare på färre kalorier, än de kvinnor som åt olivolja innan måltiden.

CCK påverkar inte bara mättnadskänslan, samma hormon hämmar också tömningen av magsäcken – vilket håller dig mätt längre.

Pinjenötter är också rika på muskelbyggande protein och hjärtskyddande fetter som sänker det dåliga kolesterolet. Det är också en bra källa till E-vitamin, som säkrar att huden håller sig frisk – och motverkar ett förtida åldrande.

Tillsammans med parmesan, vitlök, olivolja och basilika utgör pinjenötterna ingredienslistan till en klassisk pesto. Mixa dig till framgång i köket och doppa bitar av vårt populära spenat-, getost- och pinjenötsbröd för att få dubbelt upp!

Psst! Visste du att även parmesan kan vara nyckeln till en lyckad viktnedgång? Klicka på länken för att lära dig hur!

Njut bort dina extrakilon – med parmesan!

Eller njut av pinjeströsslade äppelmuffins till fikat. Klicka här för recept!

 

Källor: Health.com, Wikipedia, Nyfikenvital.se med flera

BILD: Thinkstock

 

Utvald läsning