Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Kostexperten: Vägen till nyttiga matvanor – utan dieter och förbud

06 nov, 2022 
AvLinda Unnhem
En kvinna som lagar mat
Vill du komma igång med sunda vanor? Varför då inte låta ditt hälsolöfte bli att äta smartare – utan förbud och pekpinnar och i stället utifrån vad just din kropp vill ha och behöver. Kostexperten Kristina Andersson lär dig hur!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har du provat olika sätt att bli mer hälsosam, men ofta halkat tillbaka i gamla hjulspår när hälsosatsningen känts för krånglig, enformig eller svår att matcha med livet i övrigt? Då är du inte ensam.

Se också: Tre saker du vill veta om Tina Nordström

Tre saker du vill veta om Tina NordströmBrand logo
Tre saker du vill veta om Tina Nordström

Fokusera på kraften i maten

– Problemet med många dieter är att de bygger på ett svartvitt tänk. Det här ska du äta för att det är bra, det här ska du inte äta för det är dåligt. Och inte sällan med utgångspunkten att det finns en lösning som passar alla, säger näringsfysiologen Kristina Andersson.

Med sin nya bok Ät smart (Tukan Förlag) vill hon få oss att lyfta blicken och börja fundera på vad det egentligen är vi vill uppnå, till exempel att bli piggare eller få bättre flås och sedan välja vad vi äter utifrån det.

Annons

– I stället för att tänka förbud ­skulle jag önska att vi fokuserade på vilken fantastisk kraft det finns i maten och att vi faktiskt har möjlighet att påverka hur vi mår, både just nu och på sikt, genom de val vi gör. Och då finns det inte en ”one size fits all”, utan här handlar det om att lägga sitt eget hälsopussel, säger Kristina.

Reflektera över ditt eget "varför"

I boken finns bland annat ett avsnitt med 10 smarta tankar, som ger läsaren verktyg att reflektera över sitt eget ”varför”.

– Motivationen kommer och går i vågor, det vet alla som velat göra en hälsoförändring. Men utgår du i större utsträckning från dig själv och dina behov och önskningar, känns det inte som att du gör ”uppoffringar” på samma sätt och dipparna blir förhoppningsvis färre.

Kristina Andersson
Kristina Andersson, näringsfysiolog

Det enklaste är det som blir hållbart i längden

Att äta smart handlar också mycket om att göra mer av det du redan vet är bra. Som till exempel att äta mer grönt.

Annons

– Många gånger krånglar vi till det för mycket. Det finns en ängslighet i att vi annars inte gör tillräckligt eller att vi inte hängt med i de senaste rönen. Men oftast är det enklaste också det som blir mest hållbart i längden. En annan viktig aspekt av att äta smart är att försöka ändra sitt ­tankesätt. Tänk på allt bra du vill ha i dig för att din kropp ska fungera som du vill, inte på allt dåligt du ska undvika. Förstärk det som är positivt; det tycker hjärnan om och vill ha mer av, säger Kristina.

Det måste finnas plats för njutning

Äter man smart finns det också plats för njutning, menar hon.

– Dels tycker jag att man kan fundera på hur mycket i njutningen som egentligen är kopplat till mat. Handlar till exempel fredagsmyset egentligen mer om gemenskap än vad vi stoppar i oss? Och dels tycker jag att vi verkligen ska njuta när vi njuter. Vill jag äta glass äter jag verkligen den glass jag tycker är godast, den gång jag äter glass. Men nästa gång väljer jag kanske att mixa en fryst banan med jordnötssmör i stället. Även här handlar det om att ändra sitt tankesätt och hitta bra kompromisser. Bara för att man vill leva mer hälsosamt ska man inte behöva välja mellan gott och äckligt.

Foto: TT, Frida Wismar

Annons