Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

10 sätt att hålla ditt hjärta friskt

03 nov, 2014 
Stärk ditt hjärta och lev längre! Här är 10 smarta vanor som ger dig en bättre hjärthälsa.
Annons

Den vanligaste dödsorsaken bland oss svenskar är hjärt- och kärlsjukdomar. Och hela 1,4 miljoner av oss är drabbade, enligt Hjärt-Lungfonden. Kan vi skydda oss på något sätt? Ja, det här kan du själv göra för att stärka ditt hjärta!

1. Träna en timme om dagen

Kvinnor som tränade måttligt under 60 minuter eller hårt under 30 minuter om dagen löpte 46 procent lägre risk att drabbas av hjärtsvikt, enligt en studie utförd av American Heart Associaton. Men även om du inte hinner avsätta den tiden så kan du ändå få positiva resultat av färre träningspass. Lite träning är bättre än ingen träning, enligt forskarna.

Läs mer: Då ska du träna för att bränna mest fett

2. Håll koll på din psykiska hälsa

Kvinnor under 55 år som lider av måttlig till allvarlig depression löper mer än dubbelt så stor risk som andra för att utveckla allvarliga hjärtproblem som exempelvis hjärtattack, enligt forskning som publicerats i Journal of the American Heart Association. Så om du misstänker att du är deprimerad bör du kontakta läkare eller psykolog för att få hjälp.

Annons

Läs mer: Så får du stöd ur höstdeppet

3. Inspireras av Medelhavskosten

Fyll tallriken med massor av frukter och grönsaker. Lägg till växtbaserade proteinkällor som bönor, nötter och oliver som dessutom innehåller nyttiga, fleromättade fetter. De hjälper till att hålla blodtrycket nere och sänker LDL-kolesterolet. De som äter Medelhavskost har 30 procent lägre risk att drabbas av hjärtsjukdomar, enligt en studie i The New England Journal of Medicine.

Läs mer: Allt om Medelhavsdieten!

4. Börja springa

All typ av träning är bra för hjärtat, men löpning verkar ha vissa extra positiva effekter. Även om du håller ett lugnt tempo och inte springer regelbundet så minskar risken att dö av hjärtfel med 45 procent, enligt en ny studie som publicerades i Journal of the American College of Cardiology.

Läs mer: Så gör du löprundan roligare!

5. Drick mindre läsk

Läskdrickande kan skada hjärtat, enligt en studie från European Heart Association. Forskarna misstänker att det bror på läskens urindrivande effekt på grund av de höga koffein- och sockernhalterna. Konsekvensen blir då att kalium – som är livsviktigt för hjärtfunktionen – spolas ut ur kroppen. Skär ner på läskintaget så mycket som möjligt och övergå inte till lightläsk. De sockerfria alternativen kan leda till viktuppgång och övervikt, vilket också påverkar hjärtat negativt.

Annons

Läs mer: 8 anledningar att sluta dricka läsk

6. Vårda ditt kärleksförhållande

En sund kärleksrelation kan stärka hjärtat. Personer som inte känner sig känslomässigt stöttade av sin partner löper större risk att drabbas av åderförkalkning som slutligen även kan leda till hjärtattack, enligt en studie i tidningen Psychological Sceince. Forskarna tror att det kan bero på att när man inte känner att man får det stöd man vill ha så blir man mer stressad. Och stress har negativa effekter på hjärthälsan. Så vårda din relation och se till att försöka stötta och visa förståelse för varandra!

Läs mer: Det oväntade knepet för ett lyckligare äktenskap

7. Använd tandtråd dagligen

Kvinnans risk att drabbas av hjärtsjukdomar fördubblas om hon har problem med tandköttet, enligt Academy of General Dentistry. När tandköttet börjar blöda så kommer nämligen bakterier ut i munnen med blodet som kan orsaka inflammationer som i sin tur stressar hjärtat. Att hålla tandköttet friskt genom att använda tandtråd dagligen är ett av de bästa sätten att slippa oönskade bakterier i munnen.

Annons

Läs mer: Friska tänder minskar risken för hjärtsjukdom

8. Sov gott varje natt

Massor av forskning tyder på att våra sömnvanor påverkar riskerna för att utveckla hjärtsjukdomar. Sömnlöshet kan bland annat öka risken att få en hjärtattack, enligt en studie från Norwegian University of Science and Technology. Om kvalitén på sömnen är dålig så ökar risken för att drabbas av högt blodtryck som sedan också kan leda till hjärtattack, enligt en studie publicerad i Hypertension: Journal of the American Heart Association.

Läs mer: Lär dig sova gott med MåBra:s sömnskola

9. Sluta röka

Risken för att drabbas av hjärtsjukdomar och stroke är två till fyra gånger så hög för kvinnor som röker än för icke-rökare, enligt en kampanj från American Heart Association. Dessutom menar de att risken är 25 procent större för kvinnliga rökare att utveckla hjärtsjukdomar än för män som har samma ovana.

Läs mer: 5 tips för att sluta röka utan att gå upp i vikt

Annons

10. Tänk positivt

Optimism och glädje minskar risken för att utveckla hjärtfel, speciellt för de som har släktingar som haft sådana sjukdomar. Enligt forskning kan det bero på att en positiv attityd gör att man känner sig mindre stressad, vilket kan minska risken för att få hjärtfel.

Läs mer: Tänk dig pigg, stark och lycklig

 

AV: Elin Lenander

BILD: Thinkstock

LÄS MER:

10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

Du kan sänka ditt blodtryck på egen hand. Här är bästa metoderna!

Ta hand om ditt hjärta och lev ett friskare liv! Här är 10 smarta och naturliga sätt att sänka ditt blodtryck och förebygga hjärtsjukdomar.

Läs mer: 10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

 

Knepen som gör dig 10 år yngre

Färre ljus på födelsedagstårtan? Prova våra effektiva tips!

Stanna tiden – och få klockorna att gå baklänges. Med MåBra:s smarta knep kan du sänka din biologiska ålder med upp till tio år!

Läs mer: Knepen som gör dig 10 år yngre

 

Alla rätt för hälsan: MåBra:s fettskola!

Mättat och omättat fett påverkar kroppen på olika sätt.

Annons