Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Testa "Lazy training": Träna från sängen – 5 övningar på 5 minuter

10 maj, 2022 
kvinna glad i sängen sträcker upp armarna
Lazy training eller workout, på svenska "lat träning", är en hälsotrend som kommit att uppmärksammas allt mer. Så lite som 3-5 minuter menar man gör underverk för hälsan. Så här funkar det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många vittnar om att de i samband med pandemin har ändrat sitt sätt att träna och röra sig på. Allt fler vänder sig till digitala lösningar och hemmaträning, alternativt kör en form av hybridträning, där man blandar fritt mellan att ta sig till gymmet eller stanna hemma och träna.

Nu pratas det allt mer om lat träning, eller "Lazy training": En träningsform där du inte ens behöver kliva ur sängen för att börja träna. Det här vet vi om den.

Se när Oscar Jöback visar övningen höftöppnarenBrand logo
Se när Oscar Jöback visar övningen höftöppnaren

Lat träning från sängen – så funkar det

Enligt hälsotidningen Live Life har sökningen "Lazy workout in bed" varit överlägsen bland trendande sökningar just nu på Pinterest, där de på senaste sett en ökning på 135%.

Metoden beskrivs som en form mikroträning, där man med liten insats kan få stora resultat på hälsan. Övningarna som utförs är menade att stärka musklerna, träna koncentration, motorik och rörlighet. Ett särskilt plus är att det passar människor som av olika anledningar har svårt att träna sittande eller stående.

Annons

Lazy training – träna hela kroppen på 5 minuter

All träning är bra träning! Prova att börja dagen i sängen med följande fem övningar. Din kropp kommer att tacka dig – och vem vet, kanske kan det göra så att din kropp så småningom blir stärkt nog att göra sådant du kanske inte tidigare kunnat?

1. Morgonstretch

Ligg på rygg och dra upp ena knät mot magen och fäll sedan över det andra benet, utan att dina axlar lyfter från sängen.

Gör samma sak med andra sidan och se till att andas djupt och lugnt genom hela övningen. Det väcker kroppen på ett behagligt vis.

2. Stora (och små) armcirklar

Sätt dig upp i sängen och sträck ut båda armarna åt sidorna. Gör stora eller små cirklar så länge som du orkar och det känns bra. Det sätter igång blodcirkulationen i dina axlar, skuldror och armar!

kvinna som håller ut armarna

3. Vindrutetorkare

Ligg rakt med armarna rakt ut åt sidorna, handflatorna nedåt och med knäna en bit upp mot taket, fotsulorna i sängen till en början.

Annons

Börja sedan att tippa knäna ner åt ena sidan, samtidigt som du hela tiden har ryggen och skuldrorna kvar i golvet. Stanna till en stund innan du låter benen gå åt andra hållet och stanna till där. Övningen värmer upp dina höfter och din ländrygg på ett härligt sätt!

4. Höftlyft

Sätt fötterna nära sätesmuskeln, spänn skinkorna och lyft upp höfterna. Sträck sedan ut ett ben i taget med stabila höfter.

kvinna som gör höftlyft

5. Raka benlyft

Tryck svanken mot madrassen och lyft dina raka ben upp. Sträck ut och upprepa. Placera händerna under rumpan för att öka din stabilitet. Väcker ben och rumpa!

Vill du få tips fler på övningar, samt se videos där de utförs, se också 1177:s hemsida under "träning i säng". För härlig hemmaträning på golv eller matta, se MåBra TV.

Källa: Live Life, MåBra, 1177.
Foto: TT

Annons