TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Mikroträna dig i form – så kan du röra dig under en dag

23 feb, 2021 
Tar träningspauser under dagen med olika övningar, här i trappa
Den bästa träningen är ju den som blir av som du vet – så har du svårt att få till längre pass kan du mikroträna. Det handlar om att ta superkorta men effektiva träningspauser under dagen. Så här gör du!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 Enkla träningsformer på hemmaplanBrand logo
7 Enkla träningsformer på hemmaplan

Svårt att få till träningspassen på grund av tidsbrist eller motivation? Då kan mikroträning kanske vara bästa sättet för dig att röra på dig. Flera studier visar att även små, korta träningspauser kan ha bra effekt på hälsa och kondition.

Se också hälsotrenden "lazy training" – där du tränar från sängen.

2 minuter promenad kan ge stabilare blodsocker

I en av de senaste studierna lät man personer ta pauser för 2-minuters promenader eller en serie knäböj varje halvtimme. Studien visar att det här bland annat hjälpte till att stabilisera blodsockernivån, och därför kan sänka risken för till exempel fetma, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2.

I en tidigare studie har man också konstaterat att om man går i trappa fem minuter så kan det ge samma effekt på hjärthälsan som att gå till gymmet eller jogga.

En minuts trappträning kan förbättra konditionen

I trapp-studien lät man kvinnor springa i trappor 3 x 20 sekunder, eller 1 x 60 sekunder. Båda grupperna förbättrade sin kondition och hjärthälsa trots att de la väldigt kort och lite tid på träning. Man menar att det blir en typ av effektiv hiit-träning, högintensiv intervallträning.

Annons

Det viktiga är alltså inte att träna superhårt och länge, utan att träna regelbundet. Gärna dagligen om man tränar några minuter bara. Och att inte sitta still för länge åt gången.

Så kan en dag med mikroträning se ut

Morgon: Kliv upp ur sängen och sträck på kroppen, gör sedan 20 benböj.

Under dagen: Ställ klockan på varje timme (minst) och rör på dig ett par minuter varje gång klockan ringer. Gå snabbt, gå i trappor, gör utfallssteg, benböj eller hoppa krysshopp (jumping jacks). Variera dig och ha roligt.

Kvällen: Fortsätt röra på dig minst en gång i timmen tills det är dags att lägga sig. Och kom ihåg – det är inte vad du gör som är viktigast utan att du gör något. Och att du inte blir stillasittande för lång tid åt gången. Vill du så träna 10 minuter av valfria övningar i början av kvällen.

Källa: Journal of Applied Physiolog, Medicine & science in Sports & Exercise Foto: TT

Annons