MåBra:s PT: ”Hybridträning är det nya vanliga”

MåBras pt sandra hiort

Gymmen är öppna igen och allt fler hittar tillbaka dit efter coronapandemin. Men innebär det här slutet för all online-träning som vi kom igång med när vi höll oss hemma i större utsträckning?

Hybridträning är det nya normala

Nej, tittar man på årets stora trender så är hybridträning det nya normala för träning. För när det gäller träning i mobiler, datorer, paddor … så har många kommit in i bra rutiner och upptäckt hur smidigt det är.

Se också: Hetaste träningstrenderna 2022

8 heta träningstrender 2022
0:56

Efter reklamen: 8 heta träningstrender 2022

(0:56)

Slå på ljud

Nu går det fort att riva av ett pass på morgonen, på lunchen eller direkt efter jobbet. Utan att behöva lägga tid på att ta sig någon annanstans. Dessutom är online-utbudet näst intill oändligt.

Det finns idag något för alla. Oavsett om man gillar yoga, dans, styrketräning, högintensiva intervaller eller funktionell träning.

Snabba passet för att träna rygg – helt utan redskap

Vad är hybridträning då?

Samtidigt så erbjuder gym och gruppträning variation, utrustning och den sociala biten man kan sakna när man tränar hemma via uppkoppling. Många pushar sig också lite extra på gymmet. Så den optimala träningen kanske är att variera sig och växla mellan de två?

Precis som många nu i större utsträckning hybrid-jobbar (det vill säga jobbar en större del hemifrån än vad man gjorde före pandemin) så har man också börjat hybridträna, varva gym med hemmaträning. Eller onlineträna på gymmet för den delen.

Det här visar också senaste trenderna på. Företag som verkligen kommit igång med online-träning under pandemin fortsätter bygga och utöka sina sortiment även fast vi gått ut ur pandemin för nu.

Många väljer att växla gym med hemmaträning

I England har man gjort en undersökning som visar att mer än hälften av alla kvinnor under 35 år kommer att mixa onlineträning hemma med pass på gymmet.

Det finns också flera svenska studier som tyder på att vi är mer nyfikna på träning och vill variera oss mer. Något vi haft möjlighet att göra när vi brutit våra vanliga träningsmönster.

Träningsplattformar som finns online och i appar satsar stort samtidigt som gym erbjuder allt fler digitala lösningar i samband med gymbesök. Coachade digitala pass att köra på löpbandet eller någon annan maskin på gymmet, till exempel.

Att gå tillbaka helt till sina gamla vanliga träningsrutiner verkar för många inte vara aktuellt. Även om det förstås finns de som längtat tillbaka till sina gym och är tillbaka i sina normala rutiner igen.

10 realistiska träningsmål som PT:n rekommenderar

Olika typer av hybridträning

  • Hybridträning kan innebära att man tränar en del hemma, ofta med online-lösningar, och en del på gym eller liknande.
  • Hybridträning kan också innebära att man tränar på sitt gym men använder sig av online-träning där.
  • Man kan träna via appar eller webbsidor. Men det finns också klasser på gym där instruktören leder pass via skärm, i virtuell träning.

Foto: TT

Utvald läsning