Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

5 saker jag önskar att mina föräldrar lärt mig om känslor

08 feb, 2023 
Ilska, ångest, lust eller olust.
Vad du än känner är det bra att ventilera – oavsett om dina föräldrar har lärt dig att inte prata om känslor, skriver Psychology today.
Här är saker som föräldrar borde ha berättat om känslor.
Annons

Inkapslade känslor kan leda till ångest och depression. Men det kan vara lättare sagt än gjort att ventilera om sådant som tynger en – speciellt om ens föräldrar lärt en som liten att lägga locket på.

Det här borde du fråga dina mor- och farföräldrarBrand logo
Det här borde du fråga dina mor- och farföräldrar

I Psychology today berättar sociologen Hilary Jacobs Hendel att det var först i 40-årsåldern som hon kunde prata känslor. Hennes föräldrar hade aldrig lärt henne det som liten – och här är vad hon önskar att de hade sagt till henne.

Saker jag önskar att jag hade lärt mig om känslor

1. Du är inte svag

Du är inte svag eller klen som känner de här känslorna. Det tyder bara på att din hjärna fungerar precis som den ska. Att känna känslor som ilska, sorg, rädsla, äckel, lycka, spänning och lust är en del av att vara människa. Det är när vi blir dömda för, och skäms över, hur vi känner som det kan leda till oro och depression, enligt sociologen.

Annons

2. Känslor gör oss levande

Det är känslorna som gör oss levande, inte bara det vi tycker och tänker. Det är känslorna som sätter färg till våra tankar. Känslor är det starkaste vi kan uppleva, tycker Hilary Jacobs Hendel.

3. Vi styrs av våra starka känslor – ofta av impuls

Vi människor är designade med starka och impulsiva känslor som tar oss fram genom livet. Känslor som får oss att reagera impulsivt på allt från rädsla till lycka är en överlevnadsstrategi vi är födda med. Den hulkande kräkreflexen hoppar igång när det är någonting som kan vara giftigt, och när vi är ledsna söker vi tröst hos andra. Och om vi människor varken hade känt spänning, nyfikenhet eller lust, ja, då hade det inte funnits mycket av någonting överhuvudtaget.

4. Vi har lärt oss att trycka undan våra känslor

Hilary Jacobs Hendel menar att vi har lärt oss att trycka undan våra känslor enligt samhällets normer. Att kapsla in våra känslor och tankar som snurrar i huvudet kan i långa loppet leda till ångest, depression och posttraumatiskt stressyndrom, enligt sociologen. Våra sinnen kommer att göra allt för att blockera och försöka förtränga traumatiska känslor eller upplevelser – men i längden kan det bli både smärtsamt och påfrestande att bära på det tunga själv.

Annons

5. Vi kan lära oss mycket av våra känslor

Genom att djupdyka ner bland känslorna kan du lära dig mycket om dig själv. Du kanske har mycket ångest – men vad är det som orsakar själva ångesten? I Hilary Jacobs Hendels fall insåg hon att det fanns allt från rädsla och sorg, till spänning och glädje bakom ångestmolnet.

Sociologen lärde sig att hantera känslorna på ett mer effektivt sätt. Om hon exempelvis kände sig ”trampad på”, kunde hon i stället omvandla sin ilska till att stå på sig och få igenom fler saker på ett effektivt sätt – i stället för att bara koka av ilska inombords.

Annons