Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Därför är det så viktigt att våga prata om sina känslor

14 feb, 2022 
två kvinnor sitter och pratar
Att kunna (och våga) prata om sina känslor är viktigt för välmåendet och för att komma framåt i livet. Här är sex stärkande saker som sker när du ventilerar med dina vänner.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Dämpa din oro och ångest - 3 stegBrand logo
Dämpa din oro och ångest - 3 steg

Vissa kan analysera händelser och upplevelser oändligt, medan andra har svårt att prata om sina känslor. Men känslor försvinner inte bara för att du ignorerar dem. Att prata om känslor är inte ett tecken på svaghet, det är att ta hand om ditt eget mentala välbefinnande. Här är sex tydliga bevis på hur mycket ärlighet och öppenhet gör för ditt välmående och din förmåga att hantera jobbiga situationer.

Att prata om sina känslor hjälper till att validera dem

Om något upprör dig så är det betydelsefullt för dig och när du sätter ord på dina känslor validerar du att känslan är sann. Ignorerar du den känslan så underminerar du din upplevelse och dina värderingar. När du istället erkänner dina känslor lär du dig mer om vad som faktiskt är viktigt för dig. Det gör att du kan leva ett mer tillfredsställande liv.

Annons

Att prata om känslor minskar intensiteten

Forskning visar att när du sätter ord på dina känslor minskar aktiviteten i amygdala, en av de delar i hjärnan som primärt processar känslor – vilket betyder att de minskar i intensitet.

Du känner dig förstådd och stöttad

Om du inte berättar om dina jobbiga känslor kommer dina nära och kära inte att kunna stötta dig. Att känna sig förstådd och lyssnad på kan göra enorm skillnad för din förmåga att ta sig vidare.

Hjälper dig att vara i nuet

Det är lätt att fastna i ältande, det som hänt är det enda som upptar dina tankar. Att prata om det kan hjälpa dig att se saken på ett mer produktivt sätt och faktiskt göra något åt det utifrån de förutsättningar som finns.

Ger dig nya perspektiv

Att bolla tankar med någon du litar på ger dig nya perspektiv på situationen. Nya infallsvinklar gör att du lättare kan analysera situationen på ett mer objektivt sätt.

Det får dig att förstå att du inte är ensam om de här känslorna

När man har det jobbigt känner man sig ofta ensam om känslorna. Men om man öppnar upp om hur man egentligen känner får man ofta förståelse ifrån andra som berättar att de själva varit i samma situation. Det ger inte bara ventilering och stöd för er båda två, utan skapar även en starkare och sundare relation er emellan.

Foto: TT

Inspirerat av: Psychology Today, Feelmo

Annons