Nya terapimetoden EMDR kan effektivt bota stress och ångest

Närbild på en kvinnas ansikte där fokuset ligger på hennes ögon samt en bild från en terapistund där terapeuten antecknar.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

En skonsam och effektiv terapi utan biverkningar. Så beskrivs den nya ögonrörelseterapin EMDR som håller på att slå igenom i Sverige. Metoden, som kommer från USA, utlovar behandling av allt från ångest och trauma till depression och stress. För stress kan påverka vår kropp mer än vi tror.

Här djupdyker vi i den nya omtalade metoden och reder ut hur den fungerar.

Vad är EMDR-terapi?

EMDR-metoden är en form av ögonrörelseterapi och förkortningen EMDR står för Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Metoden uppfanns 1987 av den amerikanske psykologen Francine Shapiro och kom sedan till Sverige i början av 2000-talet. Metoden användes ursprungligen för patienter som upplevt stora trauman eller led av posttraumatisk stress. I dag används även metoden på flera andra områden och den sägs kunna bota bland annat ångest, fobier, stress och depression.

Även om metoden kom till Sverige för ungefär 20 år sedan så är det inte förrän nu den börjat slå igenom stort. Och i dagsläget finns cirka 2 000 psykologer och psykoterapeuter i Sverige som är certifierade för att ge behandling med EMDR-metoden.

Hur fungerar EMDR?

Ögonterapin går ut på att patienten sitter på en stol snett mittemot sin terapeut, detta för att man inte ska kunna se varandra i ögonen. Terapeuten ber sedan patienten att föreställa sig en så konkret bild som möjligt av en specifik händelse. Patienten ska sedan försöka känna efter vad bilden väcker för känslor och tankar.

Under tiden gör terapeuten en rörelse med två fingrar framför patientens ögon, som ska följa fingrarnas rörelse men samtidigt hålla huvudet stilla. Det är viktigt att patienten och terapeuten inte har ögonkontakt under tiden, detta för att göra det lättare för patienten att kunna fokusera på bilden eller händelsen bättre.

Hemligheten bakom metoden sägs vara just i ögonrörelserna. Genom att göra dessa aktiveras nämligen det parasympatiska nervsystemet (även kallat lugn- och rosystemet) i kroppen och vi känner oss trygga, avslappnade och harmoniska.

En EMDR-session tar mellan 50 och 90 minuter att genomföra och genom studier har man kunnat se att behandlingar med metoden ger en tillväxt i både amygdala och hippocampus. Ett, enligt forskare, tydligt tecken på att behandlingen fungerar.

Vad ger EMDR-metoden för resultat?

Behandlingen har visat sig vara effektiv vid trauman, ångest, tvångssyndrom, skamkänslor, fobier, depression och stress. Enligt 52 vetenskapliga studier har 84 till 100 procent av de vuxna som behandlas med EMDR mot trauman uppgett att de blivit helt bra efter sina behandlingar. Även världshälsoorganisationen WHO har rekommenderat EMDR som behandling för stressrelaterade störningar.

Åsa Lindgren är legitimerad psykolog och psykoterapeut. Hon säger till Expressen att det finns flera anledningar till att metoden blivit så populär.

– Vi som jobbar med metoden är väldigt förtjusta i den eftersom den ger resultat snabbt, är skonsam och helt utan biverkningar. Dessutom är det vetenskapligt bevisat att EMDR är minst lika effektivt som KBT när det gäller behandling av posttraumatisk stress, säger Lindgren till Expressen.

Källa: Expressen och WHO Foto: TT

Redaktionens tips
Guide: Så hittar du en terapeut – och så mycket kostar det
Föryngra dig själv med tankekraft! Expertens tips
10 kvinnor delar de bästa livsråden de fått i terapi
Dela på: