Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Julens goda snacks – en hälsokick för din kropp!

01 dec, 2016 
Julens nyttiga snacks.
Visste du att julens snacks är rena supergodiset för din hälsa? Ta för dig av skålarna med nötter, fikon och annan torkad frukt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 hälsosamma snacks eller mellanmålBrand logo
5 hälsosamma snacks eller mellanmål

Uppdaterad december 2020.

Under julen vill vi njuta av allt det goda småplocket. Och tänk vad härligt att detta goda också är nyttigt! Så ät och njut – med gott samvete!

Här är 7 julsnacks som stärker din hälsa:

1. Russin

Russin är en av de rikaste källorna till bor, ett mineral som skyddar mot benskörhet. Ta därför extra många russin i glöggen, men välj gärna ekologiska eftersom de torkade druvorna annars kan innehålla rester av bekämpningsmedel.

2. Mandlar

Dessa proteinrika godbitar ger massor av kalcium som bygger upp starka ben. E-vitamin, magnesium och B-vitaminer ger fin hy och stabila nerver, och de enkelomättade fetterna kan tillsammans med alla fibrer sänka kolesterolet.

3. Valnötter

Innehåller biotin, som är toppen för håret, och även koppar som samspelar med melanin för att motverka grått hår. Omega-3-fettsyrorna i valnötter är dessutom bra mot reumatism. En spansk studie visar att valnötter är lika effektivt som olivolja för att reducera inflammationer i artärerna.

Annons

4. Fikon

Visste du att fyra stycken fikon ger en fjärdedel av det rekommenderade dagsintaget av järn? Ät gärna en apelsin till fikonen för att kroppen effektivt ska ta upp det vegetabiliska järnet.

5. Dadlar

Dadlar är supernyttiga delikatesser. Men inte de små, hårda och sockerglaserade utan de stora och mjuka som säljs i kartonger. Dessa innehåller massor av antioxidanter som blockerar nedbrytande fria radikaler. En ny studie visar att dadlar även innehåller beta-D-glukaner, vilket kan bromsa tillväxten av tumörer.

6. Paranötter

Här har vi nötterna med massor av selen som bland annat är bra för fertiliteten. Och kväveoxiden i paranötterna vidgar blodkärlen. Läckerbitarna innehåller också mangan som är bra för minnet.

7. Praliner

Nya rön från forskarna säger att choklad är rena medicinen. Detta gäller både mörk choklad och mjölkchoklad (max 100 gram per dag). Förkylningar, stress, högt blodtryck, depression och hjärtbesvär är bara några av åkommorna som choklad kan förebygga.

Text: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock

Läs också:

Glöggmarinerade fikon med glass

Annons