Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Frisk och smal med julens kryddor!

26 nov, 2015 
är kanel farligt?
De inte bara doftar och smakar gott och skapar julstämning – de har även massor av hälsosamma egenskaper. Så ät och njut!
Annons

Kanel doftar och smakar verkligen jul – men är också ett av våra mest antioxidantrika livsmedel. För att få i sig lika mycket antioxidanter som i 2 gram kanel måste man äta 1,3 kilo färska tomater.

Kanel stabiliserar även blodsockret vilket leder till mindre insulin (som är fettbildande) i kroppen. Förutom den goda smaken ger kanelen dessutom matsmältningen en kick och minskar gasbildning.

Recepttips:

Dinkelrolls med kanel

Kanelkryddade kycklingköttbullar

 

Saffran är en dyr – och älskad – julkrydda, men har också en historia som universalmedel. Den gyllene kryddan är aptitstimulerande och smärtstillande vid magont, huvudvärk och tandvärk.

Inom indisk ayurvedamedicin har saffran använts för att reglera oregelbunden mens och kryddan sägs även kunna hjälpa vid sömnproblem. Studier har dessutom visat att ämnet alfacrocin som finns i saffran kan förebygga Parkinsons sjukdom.

Recepttips:

Saffranspannkaka

Annons

Saffransstjärnor

Saffranspannacotta

 

Kardemumma är mest känd som smaksättare av vårt älskade kaffebröd, men passar också riktigt bra för att ge köttgrytor en orientalisk touch, och till och med krydda frukostsmoothien. Kardemumma innehåller gott om antioxidanter som stärker immunförsvaret.

Bullkryddan är också känd för att vara lugnande för matsmältningen och blodtryckssänkande. Köp gärna hela kardemummakärnor och mortla dem själv!

Recepttips:

Kardemummavåfflor med dinkel

Minisnurror med kardemumma

Kladdkaka med kardemumma

 

Kryddnejlikan står tillsammans med apelsin för en typisk juldoft. Men den har även den högsta koncentrationen av antioxidanter av alla kryddor. Dålig andedräkt kan botas genom att tugga kryddnejlika och samma metod kan användas som slemlösande medel vid hosta.

Kryddnejlikan är också antiseptisk, blodrenande och smärtlindrande vid tandvärk.

Recepttips:

Kryddigt julbröd

Ingefärspäron med kryddkesella

Annons

Varm juldryck

 

Choklad älskar vi året runt, men vi äter det som mest i juletider. Den har klivit fram som rena medicinen. Choklad med minst 70 procent kakao gör oss verkligen pigga och alerta. Studier har visat att choklad kan sänka blodtrycket på ett liknande sätt som blodtrycksmedicin gör, och kan minska risken för hjärtinfarkt och stroke med hela 30 procent.

Den mörka chokladen hjälper också mot svimning, trötthet och – lite oväntat – mot vanlig förkylning.

Recepttips:

Chokladmousse

Chokladhjärtan

Smal chokladtryffel

 

LÄS MER:

Kryddorna som gör dig smalare – 5 heta tips!

Senap kan göra underverk för både smak och figuren.

Piffa till smaken och midjemåttet genom att välja rätt burk på kryddhyllan. Forskning har visat att många av vår vanliga smaksättare också har en positiv inverkan på förbränningstakten. Hemligheten är kryddornas… >> läs mer!

Källor: Hälsa, Medicinsk vetenskap, netdoktor.se, Läkartidningen, Forskning och framsteg, Läkemedelsvärlden.

AV: Teresa García

BILD: Thinkstock

Annons