Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Stora förkylningsguiden: Vinterns bästa tips!

03 dec, 2016 
Frosttäcket breder ut sig - och det gör alla förkylningsvirus också. Här är knepen som ökar din motståndskraft – och gör dig piggare om du redan är drabbad.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Viktiga vitaminer och stärkande mineraler

Att kosten påverkar immunförsvaret känner de flesta till. Men vet du vad som bör prioriteras på tallriken så här års? Studier har visat att exempelvis zinktillskott kan ge färre förkylningar. Zink finns också naturligt i kött, fisk och ägg.

Men det finns också andra mineraler som förtjänar extra uppmärksamhet under vinterhalvåret. Selen är ett exempel, det stärker hela immunförsvaret och kan både förebygga och förkorta uttröttande förkylningar.

Undersökningar har visat att vi svenskar får i oss alldeles för lite selen, så passa på att frossa i paranötter, fisk, skaldjur, viltkött, ägg, havre och fullkorn.

Att äta varierat och fokusera på färgstarka grönsaker är ett bra tips för att säkerställa att näringsvärdet är brett. Lär dig knäcka färgkoden och vad matens färg betyder för kroppens hälsa här.

Vill du läsa mer om antioxidanter och deras positiva hälsoeffekter? Missa inte MåBra:s lilla antioxidantskola!

Annons

Probiotika

Immunförsvaret boostas av en sund bakterieflora menar många. Du hittar probiotika naturligt i syrliga mejeriprodukter och som tillsats i exempelvis juicer.

De positiva hälsoeffekterna ifrågasätts dock av svenska forskare, här kan du ta del av kritiken.

Bästa själv-hjälpen

Underskatta inte kraften i en hemmafixad kur. Honung, ingefära och citron är vanliga ingredienser när svenska folket botar förkylningar på egen hand.

Läs mer om knepen – och dela med dig av dina egna – här!

Täppt näsa

Din nästäppa kan bero på en mängd olika faktorer. Har du återkommande problem kanske inte virus eller bakterier ligger bakom problemet.  Tre av tio svenskar lider av återkommande problem. Här hittar du en guide över de vanligaste orsakerna.

Hör du till dem som gärna använder nässpray? MåBra har en förteckning över de vanligaste preparaten, lär dig hitta varianten som passar dina behov bäst!

Men var försiktig, ett för frekvent bruk kan framkalla både beroende och förvärra problemet. Läs mer om riskerna här.

Annons

 

Vad säger experterna?

Läkaren Gunilla Hasselgren, känd från tv och tillika en av MåBra:s experter, får många frågor gällande förkylningar. Här berättar hon vad du kan göra för att skydda dig.

Vår träningsexpert Katarina Woxnerud mottar också många funderingar kring träning och förkylning. Kan man träna när man är sjuk? Katarina förklarar hur du ska resonera!

… och den som hävdar att en förkylning slår hårdare mot män än kvinnor kan ha rätt. Det hävdar i alla fall forskare i Australien. Du kan ta del av studien här.

Annons