HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Det här ska du aldrig äta när du är förkyld

10 jan, 2017 
Inte äta vid förkylning
Många av oss tappar aptiten när vi blir sjuka, men äta måste du! Fast inte vad som helst – här är några saker du ska hålla dig borta från när du har en förkylning.
Annons

Att äta är kanske det sista du känner för att prioritera när du ha en rejäl förkylning. Men det är viktigt att få i sig näring och vätska för att kroppen ska orka läka, och vad du då stoppar i dig har också stor betydelse. Det finns till exempel vissa livsmedel som kan få dig att må ännu sämre.

Här listar vi 9 saker du inte ska äta när du har en förkylning.

Läs också: 7 smarta tips som lindrar och motverkar förkylning

Kaffe

Kaffe är aldrig en bra idé när du är sjuk, särskilt inte om du är magsjuk eller har diarré. Koffeinet i kaffe är vätskedrivande, vilket ökar risken för att du blir ännu mer uttorkad, vilket kommer få dig att må sämre. Kaffe har även en förmåga att sätta igång tarmrörelserna vilket kan göra din diarré ännu värre…

Juice

Ett glas syrlig apelsinjuice känns ofta uppfriskande, men inte när du har ont i halsen. Juicen innehåller citronsyra, som kan göra din redan inflammerade hals mer öm och irriterad, och dessutom göra att det tar längre tid innan den känns bra igen.

Annons

Sötsaker

Kakor och godis är lätt att börja tröstäta när man är hemma sjuk, men är inte alls så tröstande för din kropp. Vitt socker kan faktiskt göra de vita blodkropparna sämre på att döda bakterier. I någon timme efter att ha ätit en massa socker är alltså ditt immunförsvar försvagat mot bakterierna som gör dig sjuk.

Har du dessutom problem med magen så kan sockret göra det ännu värre, då det drar åt sig vätska i tarmarna och kan ge dig diarré.

Läs också: Stor guide – så slipper du förkylningar i vinter

Läsk

Många läsker innehåller inte bara socker, utan även koffein, och är alltså dåligt för såväl immunförsvaret som för din mage när du behöver behålla vätska. Om du absolut inte vill dricka vatten, testa då att dricka en sportdryck med elektrolyter och lågt sockerinnehåll som kan hjälpa dig med vätskebalansen.

Läs mer om mat och hälsa – prenumerera på MåBra:s nyhetsbrev!

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Knapriga snacks

Saker som knäckebröd, chips och granola har en textur med vassa kanter som du bör undvika om du har ont i halsen. De riskerar att göra din ömma hals mer uppriven och irriterad vilket kan resultera i att det tar längre tid för halsen att läka.

Annons

Alkohol

Precis som koffein har alkohol en vätskedrivande effekt. Eftersom du antagligen redan är lite uttorkad när du är förkyld så kommer du bara att känna dig mer miserabel efter några glas vin. Att dricka alkohol när du är uttorkad gör också att alkoholhalten i blodet blir högre och därför känner du dig fullare när du är förkyld och dricker.

Sprit kan också sätta fart på matsmältningen och göra dig lös i magen.

Mjölk

Undvik laktosprodukter om du känner dig svullen eller förstoppad. Det finns en myt om att man inte ska dricka mjölk om man är förkyld för att det bildar mer slem, men det finns inga belägg för att detta stämmer. Däremot upplever många att mjölk kan göra slemmet tjockare och jobbigare, och då kan det vara värt att undvika mjölken tills du mår bättre.

Fet mat

Flottig mat tar längre tid för kroppen att ta hand om genom matsmältningen, vilket kan öka känslan av illamående och ge sura uppstötningar. Genom att den feta maten sätter igång muskelspasmer i tarmarna kan den också trigga diarré.

Kryddstark mat

Chili blir starkt av ett ämne som heter capsaicin, ett ämne som också irriterar våra slemhinnor och ofta får näsan att rinna. Så är du redan snuvig riskerar du att göra situationen värre. Däremot kan det lösa upp slem om du är riktigt täppt i näsan – så inte bara dåligt!

Källa: Prevention

Förkyld? Här är bästa hälsomaten

På en halv arbetsdag har den hostande kollegan smittat ner hela kontoret...

Läs också: Förkyld? Här är bästa hälsomaten

Annons