Förebygg & lindra din förkylning – 5 effektiva knep!

1. Vila förkortar sjuktiden

Det är ingen slump att vi känner oss extra trötta när immunförsvaret bekämpar en förkylning. Det är meningen att vi ska vila så mycket vi kan då. Detta för att immunförsvaret ska få all den energi som annars används av dina muskler till exempel. Trötthet är alltså immunförsvarets sätt att säga till dig att det behöver fri tillgång till alla de krafter du vanligtvis använder till andra saker. Så om du är trött – vila mycket och länge! Då hjälper du ditt immunförsvar att bli av med förkylningen snabbare.

2. Echinacea lindrar symtomen

Röd solhatt, echinacea, är ett av de mest studerade naturmedlen vid förkylning. Det har visat sig ha både antiinflammatorisk och antibakteriell effekt. I studier har man sett att det hjälper bäst om immunförsvaret redan är ansträngt – som när vi är förkylda.

– Echinacea boostar inte immunförsvaret, men det reglerar det. Förkylningen kortas med några dagar och man får färre förkylningssymtom, säger Andy Sutter, som är forskningschef vid Bioforces medicinska forskningsavdelning i Schweiz.

Han berättar att flytande echinacea kan användas för att snabbare läka en söndersnuten näsa också:

– Man kan smörja in det kring näsan eftersom den antibakteriella effekten hjälper huden att läka snabbare, säger han.

Ett annat tips är att låta echinacean gurgla runt lite i munnen innan man sväljer det.

– Det kan förhindra influensavirus och bakterier från att få fäste i munnens slemhinna.

3. Polyfenoler boostar friskbakterierna

Grönt te, frukt och grönsaker innehåller polyfenoler, en grupp antioxidanter som samspelar med probiotika. Det är alltså klokt att kombinera de två livsmedlen eftersom de förstärker nyttan av varandra.

– I många länder i Asien dricker man mycket grönt te och man använder också grönt te-pulver i bakverk, säger professor Göran Molin, som har både probiotika och grönt te som ett återkommande inslag i sin vardagskost.

Han påpekar dock att man bör få i sig polyfenolerna via maten och inte som högkoncentrerade kosttillskott.

– Man ska hålla sig till de naturliga källorna, annars är risken stor att man överdoserar.

För mycket grönt te har bland annat kopplats ihop med leverskador.

4. Motion på rätt nivå hjälper

Efter ett kort och intensivt träningspass är vi mer mottagliga för infektioner. Det beror på att kroppen är upptagen med att reparera de skador vi får i musklerna när vi tränar och då kan en och annan bakterie slinka igenom. Men på lite längre sikt verkar regelbunden motion tvärtom vara bra för immunförsvaret. Bland annat har man sett att den som tränar regelbundet har piggare immunceller. Precis som vi, blir även immuncellerna snabbare av träning och det gör att de snabbare hittar sin fiende förkylningsviruset.

Tänk bara på att du inte ska träna när du har feber och är förkyld!

5. Koksalt sköljer bort virus

Något så enkelt och billigt som att skölja näsan med koksaltlösning är bevisligen bra vid förkylning. I vetenskapliga studier har man sett att det sköljer bort virus och andra irriterande saker ur näsans slemhinna – och det får symtomen att minska. Att köpa en nässköljare på apoteket och koka sin egen saltlösning är alltså ett hett tips.

Här är recept på koksaltlösning: Koka upp 5 dl vatten. Blanda i en tesked koksalt. Låt svalna. Var så god och skölj!

Utvald läsning