Raw food på fel sätt – då kan kosthållningen bli farlig

En tallrik med raw food och en kvinna som äter grönsaker.
Det här är raw food
0:53

Efter reklamen: Det här är raw food

(0:53)

Slå på ljud

Enkelt förklarat är raw food i princip rå mat, som inte hettas upp över 42 grader. På så sätt får man ut maximal näring av maten eftersom alla enzymer, vitaminer, mineraler och andra näringsämnen finns kvar.

Man väljer livsmedel som är ekologiskt odlade, icke processad och utesluter tillsatser, vitt socker, gluten och animaliska produkter. Mestadels äter man således frukt, grönt, kallpressade oljor, nötter och frön.

Andra ord för kosthållningen är levande föda eller råkost.

Fördelar med raw food

Det finns flera fördelar med kosthållningen. Som tidigare nämnt är maten man äter ofta fullproppad nyttigheter som vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter och andra viktiga ämnen som kroppen behöver.

Raw food har också visat sig effektivt för viktnedgång eftersom det i regel är en kalorisnål diet rik på fibrer och vatten. Det gör att man snabbare blir mätt och därför ofta äter mindre, om målet är att gå ner i vikt.

Facebook hjälpte mig med min raw food-dröm!

Nackdelar med raw food

Det kan vara krångligt att äta på detta sätt eftersom det tar tid att lära sig och upprätthålla. Det kan vara besvärligt att äta ute och du kan behöva gå till specialaffärer för ett bredare urval av livsmedel.

En del experter hävdar också att upphettning av mat är bra eftersom värmen förstör skadliga ämnen som kan finnas i växter, grönsaker och baljväxter.

Principen inte helt sann

Om man håller sig till en strikt variant av raw food kan man också till slut känna sig mer orkeslös än energifylld. Själva grundprincipen att inte hetta upp saker till mer än 42 grader verkar inte heller riktigt stämma. För Expressen förklarar experterna varför.

– Enzymerna kommer definitivt att förstöras på väg ner till tarmen. Enzymer är proteiner, och när de når magsäckens sura miljö så förstörs dem. De blir helt inaktiverade, säger Ingrid Larsson, näringsfysiolog och docent vid Sahlgrenska sjukhuset och Sahlgrenska akademin, till tidningen.

Både för och nackdelar med att inte hetta upp maten

Däremot stämmer det att flera vitaminer försvagas när maten hettas upp och att det därför är bra att äta råa grönsaker. Att äta en stor andel frukt och grönsaker har gång på gång visat sig vara bra för hälsan. Men det kan bli för mycket av det goda även här.

Det är nämligen så att kroppen har lättare att ta upp en del näringsämnen, som protein, i mat som har tillagats eftersom våra kroppar har anpassat sig efter tillagad mat.

– Det är den tillagade maten som har fått oss att utveckla våra stora hjärnor. Om vi hade fortsatt som raw food-ätare så hade vi fortsatt på samma gren av utvecklingsträder som exempelvis schimpansen, som ju är raw food-ätare, säger Richard Tellström, docent i måltidskunskap, forskare i matkulturhistoria och etnolog vid Stockholms universitet, till Expressen.

Raw food kan orsaka brister

När man väljer att utesluta stora livsmedelsgrupper är det lätt att drabbas av näringsbrist. Till exempel kan man drabbas av brist på järn, vitamin B12, vitamin D, kalcium, zink och selen vid väldigt strikt raw food-kost.

– Att man måste äta syntetiska tillskott, vitaminer och näringsämnen, som ett tillägg till kosten för att inte dö, delar raw food-ätare med fruktarianer, vegetarianer och veganer, säger Richard Tellström.

Raw food: Energybars på fikon och pekannötter

Däremot är experterna överens om att raw food fungerar som en del av en allsidig kost.

Det finns som sagt många fördelar med raw food, men det kan vara mer hälsosamt att låta det vara en del av kosten samtidigt som man kompletterar med de livsmedelsgrupper som man annars missar.

Källa: Expressen

Foto: TT

Utvald läsning