Raw food: Energybars på fikon och pekannötter

Karolina Norman driver en blogg och en webbshop med raw food-tema. Hon står också bakom e-boken The Dessert Revolution, där hon berättar mer om konsten att laga smakrika efterrätter – fria från soja, ägg, gluten, mjölk och socker.

Så här gör du hennes populära energikakor med fikon och nötter.
Ingredienser

4 dl torkade fikon (blötlägges i 30 min)

4 dl riven kokos (males till mjöl)

1 dl pumpafrön (males till mjöl)

4 msk chiafrön (valfrit)

1 dl hampa utan skal

1/8 tsk himalayasalt el. havssalt

1 msk mesquite

0,5 tsk kanel

2 dl pekannötter (males till mjöl)

1 dl pekannötter (ska tillsättas som grovt hackade)
Gör så här:
Placera fikonen i en större skål och täck dem med vatten, klipp också bort de hårda stjälkarna. Låt stå i 30 min för att de ska bli lättare att mixa.

Gör ett fint mjöl först av kokosflingorna, pumpakärnorna och pekannötterna genom att använda en elektrisk kaffekvarn eller en blender. Häll mjölen i en större bunke och blanda ner resten av de torra ingredienserna och rör om.

Lägg de blötlagda fikonen i en matberedare och processa tills du fått en degliknande massa. Blanda fikonmassan med de övriga torra ingredienserna och knåda ihop.

Klä en form i plastfolie och tryck ner degen jämt och fint, jämna till extra med hjälp av baksidan på en sked. Ställ i kylen över natten. När degen har stelnat, vänd upp och ner på formen och dra ut deg-kakan. Skär upp i lagom bitar.

Eftersom innehållet aldrig blivit upphettat är mycket av näringsvärdet intakt. Karolina Norman har noga valt ut receptets ingredienser och kan motivera varför:

Fikon  är rika på mineraler som kalium och magnesium, som hjälper dig att stressa ner. De innehåller också kalcium som är bra för benstomme och tänder samt koppar, som behövs för att kunna ta upp järn och minskar inflammation i kroppen. Fikon är också en utmärkt källa till vattenlösliga fibrer, som rensar ut tungmetaller och ger en smidig tarm.

Pumpakärnor är rika på proteiner och innehåller aminosyran tryptofan – som omvandlas glädjehormonet seretonin. De är även rika på Omega 3 och 6 och vitaminerna A, B1, B2, B3, B5, B6, D och E. Pumpakärnor innehåller också jod, flour, järn, kalium, kalcium, magnesium, mangan, selen, zink och fosfor. Zink ger en vackrare hud, kan hjälpa att minska förkylningar och ökar fertiliteten hos män. Zink förbrukas vid stress vilket syns på huden som åldras snabbare.

Chia  har använts av ursprungsbefolkningen i Sydamerika för dess positiva effekt på ork, energi och uthållighet. De innehåller hela 64% Omega 3 vilket är mer än i lax och linfrön. De innehåller också högvärdiga proteiner, sex gånger mer järn än i spenat, mer antioxidanter än i blåbär, fem gånger mer kalcium än i mjölk samt vitaminerna C och E .

Hampa är laddat med lättupptagliga proteiner och har en perfekt balans mellan Omega 3, 6 och 9, samt innehåller järn och vitamin E. Hampa är antiinflammatoriskt, förebygger bakterietillväxt, stärker immunförsvar och rensar ut gifter.

Mesquite är super food i dubbel bemärkelse! Det smakar kola, förlänger mättnadskänslan med alla sina fibrer och håller blodsockret jämnt! Mesquite innehåller förutom protein även mängder med mineraler. Här finns järn, magnesium, zink, kalsium, kalium, krom, koppar, mangan, fosfor, svavel och natrium. Pulvret har ockaså antiseptiska egenskaper och har använts för att lena förkylda halsar.

Pekannötter  innehåller 18 aminosyror, hjärt- och hjärnvänliga fetter, mycket mineraler och ger en fantastisk smak samt konsistens. De stärker immunförsvaret, är fulla med antioxidanter som kan hjälpa att bekämpar cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, och är naturligt kolesterolfria.

Läs mer om Karolina Normans recept här

Utvald läsning