Facebook hjälpte mig med min raw food-dröm!

Ända sedan tonåren hade Maria Carlsson, 32, drömt om att starta ett kafé.

– Jag har alltid gillat service och människor, och älskar att baka, inreda och fixa. Alla bitarna skulle falla på plats med ett kafé, kändes det som.

Under en resa på Bali, för två år sedan, blev drömmen plötsligt konkret.

– Jag besökte så många fik där som serverade vackra och nyttiga desserter, och allt var gjort på raw food, alltså råkost. Och det ville jag ta med hem till Sverige, berättar hon.

Men när Maria ansökte om banklån blev det kalla handen.

– Jag fick nej! Så skrev jag på Facebook om min kaféidé och frågade lite skämtsamt om någon hade några hundra tusen över.

Det var det ingen som hade, men en vän till Maria erbjöd sig att skänka 1000 kr, och sedan gjorde flera andra likadant.

–Händer det här på riktigt? tänkte jag. Jag har aldrig tidigare känt ett sådant flow, som om det var meningen att jag skulle sätta i gång det här precis just nu!

Hennes vänner tipsade också om så kallad crowdfunding, gräsrotsfinansiering – som innebär att ett projekt görs möjligt med hjälp av många mindre bidrag, ofta från entusiastiska privatpersoner. Det är värt ett försök, tänkte Maria, och startade ett crowdfundingevent på Facebook, där hon beskrev sin dröm och bad om ekonomisk hjälp.

– På bara fem dagar fick jag ihop 350 000 kr i donationer! Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig detta. Och det enda jag kunde tänka på var hur jag skulle förvalta de här pengarna på bästa sätt.

Därför kontaktade hon en raw food-entusiast, som också visade sig gå i kafé-startar-tankar.

– Vi träffades på stan och det klickade direkt.

Nu är Marias kafé verklighet. Alla som bidragit med ekonomisk hjälp bjöds in till den festliga invigningen och fick som symboliskt tack för hjälpen en innestående fri lunch.

– Det allra viktigaste är att våga prova sina drömmar, tycker jag. Utan att ta det på för stort allvar. Funkar det inte kan man alltid prova en annan dröm, säger hon.

AV: Linnea Molander

BILD: Margareta Bloom Sandeback

 

Utvald läsning