Rangan Chatterjees bästa tips för viktbalans och ett friskt liv

Rangan Chatterjee, läkare.
Rangan Chatterjees andningsövning som minskar stress
0:53

Efter reklamen: Rangan Chatterjees andningsövning som minskar stress

(0:53)

Slå på ljud

Rangan Chatterjee är en brittisk läkare som bland annat är känd från kanalen BBC, sin hälso-podcast och som författare till flera böcker. Han har gjort internationell succé genom att på ett enkelt sätt förklara hur vi kan hålla oss friska utan mediciner med små förändringar i vardagen.

Nu är han aktuell med boken Viktbalansen: Ett steg i taget efter den globala framgången Hälsobalansen och efterföljaren Stressbalansen.

Så uppnår du viktbalans och ett friskt liv i 4 steg

För SVT:s Morgonstudion berättar Rangan Chatterjee mer om boken och avslöjar sina bästa tips för ett friskare liv. Anledningen till att han skrev boken från början förklarar han med att han ansåg att de flesta som redan tagit sig an ämnet förespråkar metoder som går ut på att ”beröva oss saker, ge oss restriktioner och straffa oss själva på gymmet”.

– Jag har inte sett det vara till någon hjälp alls för de allra flesta. Det är många faktorer som man inte tänker på, säger Rangan Chatterjee i programmet.

Han vill att vi går ifrån strikta dieter och att jobba ihjäl oss på gymmet för att i stället göra små förändringar som i det långa loppet leder till långsiktigt välmående.

Rangan Chatterjee: "Så kan du förändra ditt liv – på fem minuter"

1. Fråga dig själv varför du äter

Många som vill gå ner i vikt eller bli friskare frågar sig ofta vad de äter. Där tycker Rangan Chatterjee att vi bör fokusera på riktig mat lagad från grunden. Det kommer att hålla oss mätta längre och få oss att undvika det han kallar för modifierad mat som tillverkats för att få oss att äta mer.

Men enligt Rangan Chatterjee bör vi också fråga oss varför vi äter. Det är nämligen så att vi ofta äter mer om vi till exempel sover dåligt eller är stressade. Så genom att ställa oss själva frågan och göra någonting åt grundproblemet uppnår vi en hälsosammare livsstil på sikt.

2. Fråga dig själv när du äter

När på dygnet vi äter som mest kan påverka vår vikt och hur vi mår. Enligt Rangan Chatterjee är det fördelaktigt att äta mer under första halvan av dagen snarare än att äta mer under andra halvan av dagen.

Det har nämligen visat sig i studier att även om man äter lika mycket kalorier totalt under dagen så går man ner mer i vikt om man får i sig majoriteten under första halvan av dagen.

Men det här för oss in på nästa punkt och betyder inte att man behöver slopa den underbara middagen.

Succéläkarens övningar för ett bättre liv

3. Fråga dig själv hur och var du äter

Om vi inte stressar och verkligen fokuserar på att äta utan distraktioner får vi en mer tillfredsställande måltid. Äter vi dessutom i gott sällskap, som vi kanske ofta gör under framför allt middagen, mår vi bättre och kommer att äta långsammare. Det bidrar till att vi äter mindre då vi känner av bättre när vi är mätta.

Men den här goda vanan att inte stressa i sig maten gör även att vi äter hälsosammare under dagens övriga måltider.

4. Promenera och gör enklare styrkeövningar

När det gäller att träna för välmående och hälsa förespråkar Rangan Chatterjee snarare vardagsmotionen än de tunga gympassen om man inte tycker att det är roligt att gå till gymmet.

Det räcker enligt honom med en promenad på 30 minuter och några minuters enkla styrkeövningar hemma om dagen.

– Det man gör med promenader är att man sänder kroppen signaler om att jag är en aktiv människa som njuter av livet, vilket påverkar hormoner och andra substanser i kroppen. Det hjälper inte bara gällande vikten utan också för hälsan och välmåendet i stort, säger Rangan Chatterjee.

Läkaren: Så förbättrar du dina relationer - på 15 minuter!

Källa: Morgonstudion

Foto: Paul Cooper/REX/TT

Utvald läsning