Rangan Chatterjee: "Så kan du förändra ditt liv – på fem minuter"

20 nov, 2020
AvHanna Carlsson
Rangan Chatterjee: "Så kan du förändra ditt liv – på 5 minuter"

Att genomföra förändringar i sitt liv behöver inte vara så stort. Enligt succéläkaren Rangan Chatterjee kan du förändra ditt liv på fem minuter. För MåBra pratar han nu om sin nya metod, hur coronapandemin påverkat vår mentala hälsa och knepet för bli motiverad att träna.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Rangan Chatterjees andningsövning som minskar stressBrand logo
Rangan Chatterjees andningsövning som minskar stress

Läkaren Rangan Chatterjee har gjort internationell succé genom att på ett enkelt sätt förklara hur vi människor kan hålla oss friska utan mediciner. Han förespråkar små förändringar i vardagen och försöker finna anledningen bakom sina patienters kroniska smärta, stress och övervikt, snarare än att medicinera bort problemet.

MåBra fick en pratstund med succéläkaren, som under rådande pandemi är fast i sitt hem i London.

– I England är restriktionerna ganska begränsade. Vi får köpa mat och träffa läkare men det är i princip bara det som är okej att lämna huset för i nuläget, säger Rangan Chatterjee över en lite knagglig videolänk.

Rangan Chatterjee: Jag är orolig över effekten covid-19 har på människors välmående

Men Rangan Chatterjee är orolig för mer än de fysiska aspekterna av pandemin. Han menar att covid-19 har en stor påverkan på människors mentala hälsa och att han redan nu kan se en ökning bland patienter som får problem med ångest, depression och ensamhet.

Annons

– Jag är faktiskt ganska orolig över att den långgående effekten pandemin kommer ha på människors välmående. Den här ensamheten vi upplever nu är också mycket farlig. Jag brukar jämföra med att ensamhet är lika dåligt för kroppen som att röka 15 cigarretter – varje dag.

Han fortsätter berätta hur ensamhet också kan påverka mer än vår mentala hälsa. Att genom att känna sig ensam eller att man inte mår bra i sig själv också kan leda till att man kanske äter sämre, inte har ork för att träna och på så vis bara fortsätter jobba i en nedåtgående spiral.

Men enligt Rangan kan man dock förändra och förbättra sitt liv genom små och effektiva övningar. I sin nya bok "Förändra ditt liv 5 minuter i taget" ger Rangan Chatterjee råd om att genomföra olika övningar, så kallade hälsokickar. Alla hälsokickar fokuserar antingen på sinne, kropp eller hjärta. De tar bara fem minuter att genomföra, men kan enligt honom förändra hela ditt liv till det bättre.

Annons

Se ocksåRangan Chatterjees bästa tips för viktbalans och ett friskare liv.

Aktuell med boken "Förändra ditt liv 5 minuter i taget"

Inspirationen till boken har växt fram under hans 20 år som läkare. Han menar att 80 procent av patienterna han jobbar med idag upplever hälsoproblem som är kopplade till vår moderna livsstil.

– Vi har så många problem nu för tiden som generationerna innan oss aldrig behövt kämpa med. Oavsett om det är problem med vikten, den mentala hälsan eller bristen på sömn så beror det i stor grad på sättet vi lever våra liv nu för tiden, säger han och fortsätter:

– De flesta av oss lever ett ganska stressigt liv där majoriteten är medvetna om att om man tränar, jobbar med sin mentala hälsa och äter hälsosamt så skulle vi må mycket bättre, men vi tänker att allt det där tar tid – tid som vi upplever att vi inte längre har.

Just tidsaspekten var något som doktor Rangan tog fäste på och började testa på sina patienter. I stället för att ge råd om att gå till gymmet några gånger i veckan visade han dem enkla övningar som tog fem minuter att göra. Dessa övningar skulle de sedan göra tre gånger varje dag – fem dagar i veckan. Ett arbete som varje dag tar totalt 15 minuter.

Annons

– Jag hade patienter som ifrågasatte om det ens skulle hjälpa eller om de kunde få något mer utmanande men jag svarade att de skulle testa detta ett tag och sedan återkomma med resultat.

Och resultatet lät sig inte vänta enligt läkaren. Förutom att utföra sina övningar hade flera patienter även börjat göra andra hälsosamma förändringar i vardagen.

– De berättade att genom att ta några minuter varje dag för deras sinnen, kropp och hjärta så bidrog det till att de var mer uppmärksamma på valen de gjorde i sin vardag. Vissa som haft problem med träningen började plötsligt komma ut på lunchpromenader medan stressade småbarnsmammor satte av lite tid varje dag för att fokusera på sitt mentala välmående.

Därför ska du göra viktresan när motivationen är i bott

Att förlita sig på att motivationen ska komma till en, menar Rangan är att bädda för att misslyckas. Han förklarar att motivationen går i kurvor, ibland är den hög och ibland är den i bott. Därför menar han att vi borde lägga upp vår plan för att förbättra vår hälsa när vi egentligen är som minst sugna på det.

Annons

– När vi känner oss peppade och motiverade på att förändra våra liv är det lätt att göra upp en plan som innebär många och långa timmar i löpspåret eller på gym. Men när sedan vår motivation sviker så är de där planerna så ouppnåeliga att vi efter ett tag tröttnar. Därför ska du alltid göra en hälsoförändring när du är som minst sugen på det. Då är kanske ambitionsnivån att gå ut och gå lite oftare eller kanske lyfta vikter någon gång i veckan. I de fallen så orkar man också följa upp sina planer och klarar av att utföra passen även om motivationen tryter.

Han har själv ett knep för att få träningen att bli av även de dagarna han inte känner sig på topp.

– Jag har träningssaker utspridda lite överallt i mitt hem. I köket ligger det till exempel en kettlebell och en hantel. Så varje morgon när jag ska ner och fixa kaffet på morgonen ligger de bara där – redo att användas. Så medan kaffet kokar gör jag alltid ett litet kort träningspass. Om du gör några rörelser eller lyfter vikten upp och ner några gånger så kan du faktiskt starta en våg av förändring som kan påverka resten av din dag.

Annons

Ragans tips till folk som vill göra en livsstilsförändring är att fokusera på resan snarare än målet. Om målet till exempel är att gå ner i vikt så menar han att det lätt blir att man fokuserar så mycket på slutmålet att man glömmer alla framsteg man gör på vägen. När man dessutom inte uppnår målet blir man istället besviken på sig själv och blundar för alla hälsofördelar man faktiskt fått under resans gång.

– Jag vill att folk ska nå sina mål men knepet är inte att fokusera på målet utan på resan. Gör du det kommer du ändå nå målet i slutändan men du har samtidigt kunnat njuta av resan dit.

Vill du få bukt med din kroniska smärta, få bättre relationer, gå ner i vikt eller få mer energi?

Testa succéläkaren Rangan Chatterjee övningar för kropp, sinne och hjärta här!

Läs mer:

Dr Chatterjee: 15 minuter egentid höjer din hälsa

Stressläkaren: Sluta stressa ner med saker du hatar!

Läkaren: Det här är den enda grönsaken du behöver äta

Annons