Hetaste hälsotrenderna 2021 – hur många av de här hakar du på?

Kvinna visar några av hälsotrenderna 2021
Slå på ljud

1. Friluftslivs-trenden blommar hela året

Friluftsliv beskrivs nu som den "skandinaviska succe-trenden" världen över och har bland annat hyllats i både National Geographics och New York Times. Och visst ar det en trend som växer även pa hemmaplan.

Sommaren 2020 kryllade det av vandrare i leder runt om i Sverige, fler lär upptäcka rörelse i naturen även 2021. Fjolårets hemestrar (hemma-semestrar) har gett mersmak och allt fler vill ut pa tur och upptäcka alla vackra omgivningar pa närmare håll.

Ute kommer också träning att ske i ännu större utsträckning. Vi har hittat ut från gymmet och upptäckt fördelarna med att tanka D-vitamin och smittas av lugnet naturen ger, samtidigt som vi rör oss.

Dessutom spås träning, eller rörelse, handla mer om just hälsa framör utseende framöver. I pandemin har många fått upp ögonen för hur viktigt det faktiskt är att hålla sig frisk.

En stor trend inom hälsa 2021 är vandring och friluftsliv

2021 vill de allra flesta ut och njuta av naturen.

2. Stora trenden inom kost 2021: Fler klimatarianer

När många förra året fick möjlighet att tillbringa mer tid hemma, och fundera över hur vi lever, kom klimatfrågan på ännu fler människors läppar. Nu ar det klimatarianernas tid!

Matsvinnet minskade, enligt en undersökning hos var fjärde svensk förra året, 36 procent har blivit bättre på att planera sina inköp och allt fler odlar mer mat hemma. En femtedel lagar dessutom mer mat från grunden och minst lika många har börja baka mer. Inte minst för att minska påverkan på klimatet.

Fler och fler väljer vegetarisk, veganskt eller i alla fall mindre kött och mer grönt. Det har nu också blivit lagligt att laga mat på insekter i Sverige – vilket ger nya möjligheter till proteinkällor som kan ersätta till exempel kött och ost.

Se också4 hälsotrender från nya dramaserien Nine Perfect Strangers.

3. Trender inom dieter: Mindre fokus på dem

Det pratas om diet-döden runt om i världen. För precis som vi har upptäckt att vi behover träna for att må bra och leva hälsosamt så vill vi fokusera på att äta så bra vi kan. Vi vill satsa på mat som stärker vårt immunförsvar och äta bra, näringsrik mat. I den mängd vi behöver.

En stark trend som man ser runt om i världen och som troligtvis snart även kommer slå i Sverige är istället att äta intuitivt. Det vill säga – äta det man behöver och vill, njuta av allt man stoppar i sig och känna när det är bra. Istället för att dela upp mat i bra mat och dålig.

En stor hälsotrend 2021: Onlineträning

2020 började allt fler träna online, en trend som håller i sig 2021.

4. Träningstrend 2021: Ännu mer onlinetraning

Är det någon träning som alla, inte minst gymkedjorna, fått upp ögonen för på sista tiden så ar det online-träning. Och nu när vi upptäckt hur smidigt det är att träna hemma precis när vi känner för det, och kunna välja och vraka bland tusentals pass, så vill vi bara ha MER.

Tänk att det gått så bra att träffa sin PT via Zoom eller någon annan digital mötesplats, eller köra liveklasser via dem. Nästan som att vara på gymklass utan att behöva ta sig dit och hem. Det vill vi såklart fortsätta med!

5. Mode-trenden 2021 har påverkats av Corona

Pandemin har genomsyrat allt i samhället på sistone – även modet. Försäljningen har störtdykt och det har fått modehusen att ta nya, djärva grepp. Modehuset Prada har till exempel tagit fram egna, trendiga visir och Louis Vuitton har satsat på munskydd.

Moschino har valt att haka pa det ökade intresset för att sticka och sy hemma i karantäntider. Bland annat ger man tips pa Youtube hur man återanvänder gamla kläder eller syr om dem så att de känns som nya.

6. Största hälso-snackisen 2021: Antikroppar!

”Har du antikroppar?” Det är ingen vild gissning att det kommer att bli den vanligaste frågan 2021. Men antikroppar används också alltmer for att bota sjukdomar, till exempel cancer.

Forskare jobbar redan nu med att bygga konstgjorda antikroppar med olika läkande egenskaper och många tror att antikroppar kan bli framtidens superläkemedel.

7. Frisyrtrenden för våren 2021: Hockeyfrilla

Kort hår upptill och långt i nacken, mest känt som hockeyfrilla, gör comeback. Det spår bland annat Björn Axen i sin trendrapport för våren 2021. En annan trend är urvattnade färger.

I spåren av hemarbete har frisörbesök blivit mer sporadiska vilket lett till att urtvättade toner är helt rätt. Samma gäller utväxt med mörka rötter att vara helt rätt.

Petfluencers är en stor hälsotrend 2021.

Räkna med många husdjur i Instagramflödet under 2021!

8. Årets stora hälsotrend: Petfluencers

Karantänhund och petfluencer är nya begrepp som alla snart har koll på. Allt fler har nämligen skaffat vovve nu när de jobbar hemma. Och det är inte konstigt: människans bästa vän motverkar stress och fungerar som ett motionsredskap, för att inte tala om all välbehovlig kärlek man får i en tröstlös pandemi.

Men att skaffa hund är ett stort ansvar alla inte kan ta. Som tur ar finns det nu alternativ: varför inte följa en petfluencer på sociala medier, till exempel hunden Jiff Pom, som har över tio miljoner följare på Instagram.

Foto: TT

LÄS MER:

Livscoachen: Låt 2021 bli det meningsfulla året

Agnes Wold – om livet före och efter coronaviruset

Så blir 2021 med corona – enligt experterna