HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Hälsotrenden: testa din tarmflora – är det nödvändigt?

09 aug, 2021 
kvinna håller sig för magen
Hur mår min mage egentligen? En fråga allt fler måste ställa sig, då antalet företag som erbjuder tarmflora-tester snabbt blivit allt fler. Men hur går de till, och vad kan de egentligen visa?
Annons
TV: Så får du din tarmflora att blomstraBrand logo
TV: Så får du din tarmflora att blomstra

Allt fler svenskar får på olika sätt problem med magen, ofta som konsekvens av osund kosthållning. Samtidigt hör man mycket om alla hälsofördelar med att ha en välmående tarmflora. Studier har över året framkommit som visar på att bakteriekulturen i magen både kan förbättra vårt immunsystem, bota depression och ångest, förebygga Alzheimers och hjälpa oss gå ner i vikt.

Kanske är det orsaken till att så många känner att de vill testa att allt står rätt till, och få råd om hur vi kan äta för att må bättre. Men de kan kosta mycket pengar, så frågan är om de här testerna verkligen ger valuta för pengarna? Detta säger a, om saken.

forskaren och mag-tarmspecialisten, Perjohan Lindfors
Forskaren och mag-tarmspecialisten, Perjohan Lindfors. Foto: TT.

Test av tarmfloran – så går det till

Det finns ett flertal företag som erbjuder möjligheten att få information om hur ens tarmflora mår. Dessa går ofta till som så att du får hem ett testkit i vilket du lämnar avföringsprov. Du skickar det tillbaka till avsändaren för analys, och efter någon vecka utlovas du svar med utförliga kostråd. Perjohan Lindfors menar att forskningen kommit långt i den här typen av analyser, men att man ska vara lite försiktig ändå med de kommersiellt sålda testerna.

Annons

– Det är ganska lätt att man i ett sådant här kommersiellt perspektiv drar slutsatser från djurstudier och överför det till människor, och kanske ger råd som inte har studerats på människor. När man beställer sådana här saker är det viktigt att man hittar seriösa aktörer som kan referera till resultat, säger Perjohan till Aftonbladet Daily, och fortsätter:

– Många gör det på ett bra sätt, men man ska också tänka att det finns ett intresse att utföra de här studierna eftersom de kostar pengar. Men det här är ändå framtiden, att försöka förstå sig på, förebygga och rätta till sin hälsa med kost och annat. Det är ju superintressant, men än så länge är vi precis i början av forskningen.

Funkar test av tarmfloran?

Men vad kan de här testerna egentligen säga oss då? De kan vara väldigt olika, menar Perjohan. Många av de sjukdomar som uppstår i mage och tarm är nämligen så kallade symtomsjukdomar, vilket gör att diagnosen ställs utifrån upplevda symtom.

Annons

Detta betyder att man vid besvär inte alltid kan se exakt vad magen saknar eller får för mycket av så svart eller vitt. En undersökning av tarmfloran kan därför inte ses som ett facit till god maghälsa, utan vissa besvär behövs en utredning där man testar vad som händer vid uteslutande av viss kost exempelvis. Det är bland annat vanligt vid behandling av IBS.

– Även om man skulle titta på tarmfloran hos en IBS-patient i nuläget så är det väldigt svårt att säga att ”då gör vi så här med kosten och så blir allting bra”. Det finns inga studier som riktigt visar att man kan bota det på de viset men de finns en del tecken i ens bakterieuppsättning som kan peka åt ett visst håll, men sen vad man kan göra åt det är inte riktigt klart i nuläget, men jag tror att det är på god väg med sådana studier där vi kan se sådana kopplingar.

Perjohan säger också att han förstår människorna som vänder sig till den här typen av undersökningar, eftersom vägen till en god maghälsa kan vara besvärlig, ta tid och kanske ibland inte fungera som man tänkt. Ett test kan säkert hjälpa vissa i rätt riktning, men man bör som sagt vara lite försiktig.

Källa: Aftonbladet, MåBra

Foto: TT

TV: Antibiotika ökar risken för tarmcancerBrand logo
TV: Antibiotika ökar risken för tarmcancer
Annons