FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Nyfiken på periodisk fasta? Så kommer du igång

04 apr, 2021 
kvinna testar periodisk fasta
Är du nyfiken på periodisk fasta? Här är några bra tips om hur du kan tänka för att komma igång!
Annons
Det här är 5:2-dietenBrand logo
Det här är 5:2-dieten

5:2-dieten är kanske den metod de allra flesta idag kopplar ihop med periodisk fasta. Men det finns många fler varianter. Som 12, 16, 20, 24 eller till och med 36-timmarsfasta.

Alla de här tas upp i Ulrika Davidssons bok Allt om periodisk fasta, som är faktagranskad av Kerstin Brismar, specialist inom endokrinologi med särskild inriktning mot diabetes. Enligt Ulrika har 16:8-metoden gett mycket goda resultat på Kerstins patienter.

"Periodisk fasta handlar inte bara om viktminskning"

– De har sett sjukt positiva resultat bara på åtta veckor. Det verkar vara så att periodisk fasta är en bra metod för att bromsa eller dra ned på symtom till följd av diabetes typ 2, säger Ulrika Davidsson och fortsätter:

Annons

– Periodisk fasta handlar inte bara om viktminskning, även om det är ett effektivt sätt att tappa kilon. Det handlar mycket om att få bättre värden och en friskare kropp. Däremot så hör dessa ofta ihop, då vi idag i allt större utsträckning får problem med hälsan till följd av övervikt.

Hon menar på att vi äter för mycket näringsfattig mat med höga kaloriintag – och framförallt att vi äter för ofta.

När man fastar njuter man mer av det man äter

– Jag tycker det är helt fel med den här mellanmåls-manin. Vi är inte skapade för att äta hela tiden. Kroppen går på högvarv med den mängd mat vi stoppar i oss. Många är oroliga för att de ska få låg energi under sina fastefönster, i själva verket blir de flesta piggare när kroppen inte hela tiden har något den måste bryta ned.

En annan positiv aspekt med att fasta, menar Ulrika, på är att man njuter av det man stoppar i sig så mycket mer.

Kom igång med periodisk fasta

Här är några tips för dig som vill komma igång med periodisk fasta.

Annons

Ha ett styrelsemöte med dig själv

Tänk över hur du mår och specificera vanor som du skulle vilja bli av med eller förbättra. Hur ser ditt liv ut – och hur kan du med små steg göra det bättre? Var ligger dina utmaningar?

Lista nyttig mat som du tycker om

Ett bra knep är att lista livsmedel och rätter som är nyttiga och som du verkligen gillar. Kolla sedan upp lämpliga recept innehållandes dessa och se till att du börjar köpa hem dem. I början av en förändring kan det vara enklare att lägga till, snarare än ta bort.

Bli sockersmart

Kartlägg ditt sockerintag! Vad i den kost du äter idag innehåller mycket dolt socker? Försök minska på de mest onödiga sockerbomberna, så finns mer utrymme att unna sig sådant du verkligen vill ha då och då.

Börja laga egen mat

Detta är en tumregel! I princip all hemlagad mat är mer näringsrik och mättande än fabricerad mat. Det gör det enklare att stå sig under längre uppehåll.

Annons

Våga gå vidare

Om metoden du testat inte funkar – var inte rädd för att gå vidare och prova något annat. Det viktigaste är att hitta en kosthållning som fungerar långsiktigt, och som du känner att du faktiskt kan leva gott med.

Sov ordentligt

Flertalet studier visar att vi många gånger äter av helt fel anledningar. Särskilt när vi är lite trötta eller stressade, vilket gör det svårt att motivera sig själv under ett fastefönster. Goda sömnvanor är därför första steget mot att få en hälsosam livsstil.

Foto: TT

Annons