Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Hannah sover med tejp över munnen: "Utsövd på helt nytt sätt"

15 okt, 2021
Till vänster kvinna som vaknar upp utvilad i en säng. Till höger Hannah Sjöström med tejp över munnen
Hannah menar att sova med tejp för munnen gör att hon andas bättre – och sover bättre. Foto: TT/Privat.
Att sova med munnen övertejpad kommer med ett antal hälsofördelar, menar två förespråkare av metoden. Men kan det inte vara farligt? Så här säger andningsinstruktören Anders Olsson.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 stressfällor som förstör din sömnBrand logo
5 stressfällor som förstör din sömn

Hälsoskribenten Hannah Sjöström driver bloggen och webbhandeln Naturligt snygg, vilken fokuserar på ekologisk och naturlig skönhet och hälsa. I ett uppmärksammat blogginlägg berättar hon för sina följare att hon börjat tejpa för munnen när hon sover.

Vi på MåBra blev nyfikna och kontaktade henne, samt andningsinstruktören Anders Olsson som hon först hört om metoden i från. Så här menar de att en övertejpad mun kan göra att de andas och sover bättre.

Anders Olsson ler och tittar in i kameran
Andningscoachen Anders Olsson. Foto: Ann-Britt Pada.

Tejp över munnen aktiverar näsandning

Andningsinstruktören Anders Olsson har grundat Medveten andning, ett företag vilket ämnar hjälpa folk få bättre andningsvanor. Själva tejpmetoden läste han om i en bok som kom ut redan 1991, då en läkare och docent vid Karolinska Institutet vid namn Tore Strandell publicerade ”Sluta snarka och börja leva!."

Annons

Se ocksåKvinnor andas "sämre" än män, tenderar att bli sjuka.

Munandning hindrar kroppen från att slappna av

– Munandning är en aktiverande andning, och när vi sover så ska vi ju inte vara i aktiveringsläge. Då ska vi vara avslappande och kroppen ska vara satt i ett vilotillstånd där den kan återhämta sig. Att andas med munnen gör att vi förhindrar kroppen från att göra precis det, förklarar Anders Olsson.

Med en liten hudvänlig tejpbit över munnen kan man alltså enkelt få kroppen att hålla sig till näsandning, vilket påstås ge ett antal hälsoeffekter. Exempelvis att man sover djupare och lugnare samt vaknar piggare.

Märkte positiva effekter redan efter några nätter

Hannah Sjöström har tejpat för munnen varje natt nu i ett par månader, och förklarar att hon nu inte kan tänka sig att vara utan.

– Jag riktigt längtar efter att få lägga mig på kvällen och tejpa munnen! Det gör så otroligt mycket för min sömn. Jag vaknar inte längre på nätterna, behöver inte gå upp och kissa och vaknar mycket mer utsövd och lugn. Det är som att man vaknar med mycket bättre energi. Jag är verkligen nere i djupsömn på ett helt annat sätt än tidigare, säger hon och fortsätter:

Hannah Sjöström med tejpad mun
Hannah Sjöström har tejpat munnen med vanlig kirurgtejp. Foto: [email protected]

– Jag märkte av den positiva effekten redan efter ett par nätter, det blev en sådan otrolig förbättring. Jag liksom "känner" i kroppen att den är utsövd på ett helt annat sätt. Ögonvitorna är vitare, huden känns mer återfuktad – det är som att kroppen verkligen har fått ro under natten att regenera sig.

Annons

Finns det några risker med att sova med munnen tejpad?

För många kan säkert tanken att inte få andas genom munnen kännas obehaglig, och där är Anders Olsson tydlig med att man så klart aldrig ska pressa sig själv. Även Hannah förklarar på sin blogg att det tar lite tid att vänja sig.

– Jo, men den första natten var det lite läskigt. Jag vaknade mitt i natten och tog av tejpen, jag fick lite panik-känslor. Men jag testade igen och sen försvann alla obehagskänslor.

Både Anders och Hannah menar på att om man är orolig så kan det vara lönt att tejpa för munnen vid andra tillfällen än vid sovdags till att börja med. Exempelvis en stund innan man går och lägger sig på kvällen, så att kroppen hinner vänja sig.

– Men man behöver aldrig vara orolig för att kvävas. Vi människor har en stark reflex av att dra bort tejpen i sömnen om vi skulle uppleva att vi inte får luft, säger Anders.

Annons