SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Fel andning kan ge stress och värk – så andas du rätt

04 jun, 2018 
Att andas rätt är viktigt för att syresätta blodet ordentligt – och slippa värk och spänningar.
Lär dig djupandas som en hund – det kan vara den enklaste vägen till bättre hälsa. Rätt andningsteknik lindrar både smärta och andningsbesvär!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du tar omkring 25 000 andetag på en dag, och enligt massageterapeuten Janne Karlsson gör de flesta av oss fel när vi andas.

– Dålig andning påverkar din hälsa mer än du tror, säger Janne Karlsson.

Han har utvecklat Lotorpsmetoden, som bygger på andningsövningar och klassisk svensk massage av andningsmuskulaturen.

Läs också: Sjuk eller bara trött – så vet du skillnaden

– Väldigt få har en optimal andning i vardagen. Man överlever det ju, men man blir lättare sjuk, får hosta, astma, allergier eller värk, säger Janne Karlsson.

En dålig andning med snabba ytliga andetag där axlarna och bara den övre delen av bröstkorgen rör sig är en riktig hälsotjuv. Stress, oro och sorg sätter sig ofta på andningen. Det leder till spänningar som till slut orsakar värk.

– Vid stress eller andningsproblem hamnar andningen ofta högt upp i bröstkorgen. Man glömmer använda alla andningsmuskler. Bröstkorgen blir stel och lungorna får inte hjälp av musklerna att tömmas helt på gammal luft. Syreinnehållet i blodet blir sämre, säger Janne Karlsson.

Annons

”Alla kan lära sig andas rätt”

– En fjuttig och ytlig andning gör att det blir alldeles för lite koldioxid i blodet. Det ställer till med en lång rad problem i kroppen. Man blir trött, hostig och slemmig och får huvudvärk, yrsel, svullen mage och kalla händer och fötter.

En spänd inandning leder också till att man kan få ont mellan skulderbladen liksom nackvärk.

– Alla kan lära sig andas rätt. Man ska byta så mycket luft som möjligt, inte bara dra in. Ut med den gamla och in med den nya luften. Man måste träna utandning. Jag har hjälpt många personer som haft astmaliknande problem, hosta, yrsel, nackbesvär, svullen mage, KOL, bronkit, allergier, kalla fötter och händer, huvudvärk samt trötthetssymtom, säger Janne Karlsson.

Läs också: Andningstekniken som gör det lätt att somna

Lotorpsandningen kom till av en slump. Janne Karlsson körde ambulans och hade astmapatienter.

– På den tiden gav man inte medicin, så vi fick ge dem ”björnkramar” för att hjälpa dem att andas ut. Man tryckte ihop bröstkorgen från sidorna och det hjälpte.

Annons

Det gav honom en idé och i dag är han specialiserad på andningsproblem som astma, KOL och doftöverkänslighet och har utvecklat Lotorpsmetoden.

Lotorpsmetoden för bättre lungfunktion

Flera vetenskapliga studier på Sahlgrenska universitetssjukhuset visar att patienter med astma har upplevt att deras symtom förbättras med Lotorpsmetoden. Deras lungfunktion blev bättre och de orkade mer. Även elit idrottare vänder sig till kliniken för att maximera sitt utövande genom korrekt andningsteknik.

En annan andningstjuv är vår stillasittande livsstil, hemma och på jobbet framför datorn.

– Vi är gjorda för att röra på oss och använda våra fem liter luft. I dag rör vi oss för lite och använder kanske bara en liter luft.

Läs också: Snabbtest – andas du rätt?

Bästa knepet är att påminna sig själv under dagen att andas rätt.

– Ställ klockan några gånger om dagen och andas rätt. Utandningen är viktigast. Gå ifrån magandningen och låt bli att lyfta axlarna.

Annons

– Man ska träna på att andas som en hund, bröstkorgens sidor ska vidgas. Många slarvar med övningarna när de mår bra och börjar igen när de känner av pollen eller stress.

AV: Margaretha Eldh

 

 Det här kan ”fjutt-andning” ställa till med:

● Trötthet

● Hosta

● Slemmig

● Huvudvärk

● Yrsel

● Svullen mage

● Svårt att få luft

● Andningsbesvär

● Astma

● Doftöverkänslighet

● Pollenallergi

● Ont mellan skulderbladen

● Nackvärk

● Krampande stämband

 

3 enkla andningsknep

Gör andningsövningarna framför spegeln. Bröstkorgen ska vidgas vid inandning och sjunka ihop vid utandning.

Andas med stängd mun. Forma sedan munnen som ett O. Andas ut med en lång väsande utandning. Töm lungorna så mycket det går. Håll fingrarna på revbenen och känn hur bröstkorgen rör sig.

  • Släpp ner axlarna och andas lugnt med din bröstkorg.
  • Lägg händerna på sidorna av bröstkorgens nedre del och känn att den utvidgar sig åt sidorna när du andas.
  • Pusta ut lite till efter att du har andats ut. Andas lugnt och utan att spänna dig. Bröstkorgen ska liksom fälla ihop sig.

 

Läs mer: Pernilla slapp astman – med rätt andning!

 

Vill du veta mer?

På lotorpsmetoden.se och kroppsterapeuterna.se hittar du terapeuter som är utbildade i metoden. Läs också Lotorps- metoden – andningsterpi för livet av Janne Karlsson (Books on demand 2010.)

Annons