Testa 3S-metoden och undvik utmattning för alltid

kvinna använder 3s-metoden för att undvika stress och utmattning
Är du farligt stressad? 10 tidiga tecken på utmattning
1:04

Efter reklamen: Är du farligt stressad? 10 tidiga tecken på utmattning

(1:04)

Slå på ljud

Stress är något vi alltid kommer att ha i våra liv. Det gäller bara att hitta rätt balans, att inte låta stressen ta över. Så att vi i förlängningen kan undvika att drabbas av utmattning.

När man inte har drabbats av stress än är det lätt att strunta i att jobba för att motverka den. Men generellt är det här något som vi behöver jobba på regelbundet.

För att hålla stressen under kontroll rekommenderar psykologen Dr Audrey Tang att man använder sig av en metod som på engelska kallas 3R-metoden, men översatt till svenska kallar vi den 3S-metoden.

Till Stylist säger hon att det är en metod som i tre enkla steg hjälper oss att hantera stress, och förhindra att vi drabbas av utmattning.

Psykologen: 8 tecken på att ditt jobb är destruktivt för dig

3S-metoden som skyddar mot stress

Vad står då de tre s:en för? Jo, det står ungefär för:

  • Se
  • Stoppa
  • Skydda

Det här är metodens tre olika steg och vad de går ut på.

3S-metoden steg 1: Se

Om vi börjar med se, eller identifiera, så handlar det om att känna igen när man är stressad. Ofta stressar vi på utan att ens reflektera över att vi känner stress.

Och även om det är normalt att vara stressad emellanåt, så behöver man hålla koll på när man stressar i ”onödan”. Det vill säga – är det något som utlöser stress hos dig som du skulle kunna undvika?

För att lära känna din stress rekommenderar Dr Tang dels att du regelbundet, till exempel varje morgon eller kväll, gör avslappningsövningar där du går igenom kroppen och spänner och slappnar av i en kroppsdel i taget.

På så sätt lär du dig hur din kropp känns när du är stressad och kan identifiera att kroppen reagerar när den känner stress i andra situationer. Du kan också välja att göra andningsövningar, i samma syfte.

kvinna stressar ner genom att stryka sin hand genom vatten

3S-metoden steg 2: Stoppa

I steg två handlar det om att göra en förändring innan stressen tar över. Här ska du fråga dig själv vad du kan göra för att inte känna dig stressad.

Det kan också handla om att stoppa tankar som stressar dig. Att du vänder dina tankar innan de går i spinn och gör att du stressar upp dig ännu mer, vilket det inte alls är ovanligt att vi gör.

Fråga dig själv vad du behöver göra för att stoppa stressen du känner. Är det att meddela någon att du behöver mer tid eller resurser, personer du behöver bryta med eller tankemönster du behöver ändra?

Hitta lösningar på din stress och stäm av med dig själv hur du ska vända din stress regelbundet.

Guide: Så kommer du igång med meditation – 3 övningar för nybörjare

3S-metoden steg 3: Skydda

För att förhindra att du blir utmattad framöver så gäller det att bygga upp ett skydd eller motstånd mot stress. Det gör du genom att inte låta stressen komma åt dig, eller om den ändå gör det så genom att snabbt lugna ner dig igen.

Det finns olika knep att ta till här. Andning, meditation eller affirmationer. Det gäller också att inte ta på sig stressen som andra i din omgivning känner. Omge dig med människor som får dig att må bra.

Källa: Stylist Foto: TT

Utvald läsning