Se Min hälsaSömnStressKlimakterietTarmfloraHuvudvärkErgonomiFråga experternaOm MåBra

Så fungerar lymfmassage – slipp svullnader och värk

24 sep, 2021 UPPDATERAD 06 jul, 2023
En kvinna som får lymfmassage och lymfmassören Bebe Gransten.
Foto: TT & Privat
Är du nyfiken på lymfmassage men vet inte riktigt vad det är eller hur det går till? Med hjälp av lymfmassören Bebe Gransten reder vi ut hur behandlingen fungerar, vad den är bra för och hur man kan förvänta sig att känna efteråt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Lymfsystemet är ett av kroppens största organ och är en viktig del av vårt immunförsvar. Men det bidrar också med att hålla vätskebalansen i kroppen stabil. De här sakerna gör lymfsystemet genom att föra bort slaggprodukter, överskottsvätska, inflammationsämnen, bakterier och virus.

Om lymfsystemet inte har ett optimalt flöde kan man få symtom som smärta, vätskeansamling, stram bindväv samt märkliga veck och gropar i huden. Det är viktigt att utesluta allvarligare orsaker till besvären hos läkare. Men är man frisk i övrigt kan lymfmassage underlätta många besvär.

Därför kan du få problem med lymfsystemet – experten svararBrand logo
Därför kan du få problem med lymfsystemet – experten svarar

Vad är lymfmassage?

Bebe Gransten är utbildad lymfmassör sedan 2003 och driver Lymfsalongen, Total Expansion och portalen Lymfhoppet som ger vägledning till egenvård, att hitta massörer, behandlingar och att lära sig mer om lymfsystemet. Hon utbildar också lymfmassörer på Axelsons gymnastiska institut.

Annons

Bebe Gransten berättar att huvudsyftet med lymfmassage är att stärka immunförsvaret och minska på svullnader i kroppen. Detta åstadkommer man genom att öka lymfflödets förmåga att transportera bort slaggprodukter genom strykningar, djupandning och lätta tryck i lymfflödets riktning.

Som en effekt av behandlingen kan man få minskade eller helt bli av med besvär som svullnad, smärta, trötthet och gropar i huden.

Lugn behandling som inte gör ont – så går lymfmassage till

Lymfmassage är en snäll behandling där lymfmassören stimulerar lymfsystemet genom att jobba i lymfflödets riktning med början vid nyckelbensgropen. Det är där som lymfsystemet kopplas samman med blodcirkulationen. Lymfsystemet ska suga upp all vätska till nyckelbensgropen, därför början man alltid en lymfbehandling där.

– Det är en behandling som verkligen inte ska göra ont. Då har man hamnat hos någon som inte gör som man ska. Många går i tron om att ju hårdare massage desto bättre. Men det stämmer inte, gör det ont så hamnar kroppen i chock och då kan vi svullna. Det här är en snäll massage som passar alla, säger Bebe Gransten.

Annons

Från nyckelbensgropen går man sedan vidare till armhålorna. Dessa två platser är viktigast att börja med även om kunden har besvär i underkroppen. På så sätt frigör man plats för lymfvätskan som sedan flödar uppåt när man börjar jobba längre ner i kroppen.

– Det tar sin lilla tid att skapa ett flöde så det händer att vi inte hinner ta oss ner eller vända på kunden under första behandlingen. Det beror helt på om man har ett trögt lymfflöde eller inte från början, säger Bebe Gransten.

Orsaker till tröghet i lymfflödet

En tröghet i lymfflödet innebär att lymfsystemet inte kan göra sig av med vätska och slaggprodukter optimalt. Anledningarna till att man drabbas kan vara till exempel hormonella svängningar, blodsockersvängningar, långvarig stress, stillasittande eller åtsittande kläder.

Det här kan i sin tur ge upphov till ärr, som kan förvärra problemet ytterligare. När man pratar om ärr som lymfmassör syftar man inte bara på sådana som uppkommit av sår utan även sådana som man kanske inte skulle uppfatta som ärr när man ser på dem.

Annons

– Det kan handla om märken efter gamla slag, att man ramlat, sprutor, insektsstick eller brännässlor. De kan se ut som streck, ett veck, en grop eller en prick. Jättemånga går med gropar eller ärr på armar och ben som de tror är celluliter. Men många gånger är det ett ärr som går att få bort genom att aktivera lymfsystemet, säger Bebe Gransten.

Symtom på ett trögt lymfflöde

Nedanför ärren bildas ofta svullnad, som kakor. Bebe Gransten kallar dem för fibroser och säger att de är en slags ärrvävnad som uppkommit i fettväven då bindväv, hud och slaggprodukter växt ihop på grund av ett trögt lymfsystem. Det kan göra ont och kännas ömt vid beröring.

– Efter en lymfmassage då lymfvätskan börjat att rinna bort så kan det komma fram fler ärr och gropar. Men det ska man fira. Då har man skapat ett flöde och det händer saker, säger Bebe Gransten.

Förutom gropar och veck i huden kan ytterligare symtom på ett trögt lymfflöde vara svullnad, stelhet, trötthet och tyngdhetskänsla. Man kan också uppleva smärta eller molande värk.

Annons

En del smärta kan masseras bort

Bebe Gransten berättar att det som många tror är ett hud- eller fettveck de har på midjan eller höften kan vara ett sådant ärr, en sammanväxning mellan hud och bindväv. Bindväven stramar åt kring ärren och då kan man uppleva värk i kroppen.

– När vi löser upp kring ärret och lymfflödet kommer i gång kan kroppen se ganska annorlunda ut efteråt. Vårt jobb är att lossa på ärren så att det blir flyt igen. Vätska i kroppen trycker på nerverna och när flödet fungerar igen, minskar eller upphör smärtan, säger hon.

Om man slipper sina smärtor mår man ju också mycket bättre överlag.

– Bara det här att man blir mjukare och smidigare i kroppen är värdefullt för det allmänna välbefinnandet. Det finns väldigt många som går med värk i kroppen när man inte behöver det, säger Bebe Gransten.

Lymfmassage som komplement vid viktnedgång

Ett trögt lymfsystem kan också vara en av anledningarna till att man går upp i vikt eller inte lyckas gå ner. Enligt Bebe Gransten kan överskottsvätskan som ansamlas när lymfflödet inte fungerar optimalt göra att fettcellerna växer.

Annons

– Det är jätteviktigt att folk förstår att om man har ett trögt lymfsystem så fastnar vätskan i kroppen och omvandlas så småningom till fett. Man kan göra allt rätt när det gäller motion och kost men fungerar inte lymfsystemet optimalt går man upp i vikt ändå, säger hon.

Så om man skapar ett bättre lymfflöde med lymfmassage och egenvård kan man alltså gå ner den överflödiga vikten. Mycket kan man faktiskt göra hemma för att aktivera lymfsystemet men lymfmassagen kan åtgärda ärr som man fått genom livet och inte alltid själv kan hitta eller ta hand om.

Kan ha effekt vid brännskador och efter bröstcancer

Bebe Gransten menar också att lymfmassage kan var till hjälp vid brännskador eftersom huden blir mjukare och man lossar på ärren. Även bröstcancerpatienter, som opererat bort lymfknutor, kan få god hjälp av lymfmassage.

– Det har varit fantastiskt att få hjälpa en kund med brännskador. Hon var så sårig i sina ärr men kan nu sträcka ut armarna igen. Brännskadade skulle jag gärna hjälpa fler, jag drar mig inte från utmaningar, säger Bebe Gransten och fortsätter:

Annons

– Eftersom lymfmassage underlättar för immunförsvaret så kan man förbättra alla möjliga typer av svagheter i kroppen. Många saker påverkas. Jag har jättemånga kunder som fått positiva effekter på astma och allergier och jag själv växte upp med kronisk bihåleinflammation men är aldrig sjuk nuförtiden.

Vem mår bra av lymfmassage – finns det någon som inte borde prova?

Enligt Bebe Gransten mår nästan alla bra av lymfmassage. Det finns egentligen bara en grupp som inte bör överväga att prova.

– Om man går på en behandling som sänker immunförsvaret, som starka cellgifter eller strålning, så ger vi inte lymfmassage. Men då man är klar med sin behandling kan det vara extra viktigt med lymfmassage för att återställa immunförsvaret, säger Bebe Gransten.

Så många behandlingar behövs

Hur många behandlingar som krävs beror helt på vad man vill uppnå och hur stora besvär man har sedan innan. Men man bör inte gå oftare än varannan dag, poängterar Bebe Gransten.

Annons

Detta för att kroppen då inte hinner med. Mår man illa så kan det vara ett tecken på att man gått på behandlingar för tätt.

– I början av en lymfresa kan det vara fördelaktigt att gå 3–5 gånger med ungefär en vecka emellan gångerna, för att uppleva hur det ska kännas så att man vet man strävar efter, säger Bebe Gransten.

Så reagerar kroppen på lymfmassage

Många känner en positiv skillnad i kroppen direkt efter en lymfmassage. Man kan känna sig lättare, mjukare och ha mindre värk.

En vanlig effekt av massagen är att man ryser när kroppen kommer i gång. Blir man varm har man ett gott lymfflöde och blir man kall har man lite kvar att jobba på.

– Man ser på kunden att denne blir skrynklig, ryser och blir knottrig. Sen känner jag med fingrarna att hårda områden mjukar upp sig, det går också att se med blotta ögat, säger Bebe Gransten.

Men det är viktigt att ha druckit ordentligt med vatten innan, annars kan man uppleva kramp i till exempel fötter och ben.

– Men har man druckit ordentligt kommer man i stället att känna hur det bubblar i benen och känna lymfflödet vid lymfmassagen. Ju bättre lymfflöde du har sedan innan desto mer känner du av det. Det är en helt ljuvlig upplevelse, man mår jättebra, säger Bebe Gransten.

Annons