Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Allt fler kvinnor får problem med sköldkörteln – här är symtomen

18 dec, 2020 
kvinna känner med händerna på sin hals
Allt fler kvinnor behandlas för sköldkörtelsjukdom. Här förklarar experten varför – och hur du känner igen de vanligaste symtomen vid sköldkörtelproblem.
Annons
5 tecken på problem i sköldkörtelnBrand logo
5 tecken på problem i sköldkörteln

Underfunktion i sköldkörteln (hypotyreos) är den allra vanligaste sjukdomen som drabbar sköldkörteln. Det är på många sätt en kvinnosjukdom. Dels är det fem gånger så vanligt hos kvinnor än hos män, dels ökar sjukdomen snabbast hos kvinnor under 40 år. Där har antalet kvinnor som behandlas mot hypotyreos fördubblats sedan 2006.

kerstin brismar
Kerstin Brismar är professor i endokrinologi och har skrivit boken Lev länge & väl.

– Vi vet att förskrivningen av läkemedel mot hypotyreos ökar. Däremot vet man inte varför allt fler verkar drabbas. Men vi vet att det är vanligare att kvinnor drabbas av autoimmuna sjukdomar, vilket hypotyreos vanligen är, säger Kerstin Brismar, endokrinolog och senior professor vid Karolinska Institutet i Solna.

Hypotyreos förväxlas ofta med andra tillstånd

Vissa studier talar för att ökningen av autoimmuna sjukdomar också kan bero på faktorer som stress, ohälsosam kost eller virusinfektion hos personer som har en genetiskt ökad risk. Risken att få hypotyreos ökar också med stigande ålder: symtomen dyker ofta upp i medelåldern och förväxlas därför lätt med klimakteriebesvär. Men det finns en tydlig skillnad mellan tillstånden:

Annons

– När det handlar om klimakteriebesvär känner man sig svettig och varm. Vid hypotyreos har man torr hud och fryser istället och vill ha det varmt omkring sig, säger Kerstin Brismar.

Hypotyreos kan också förväxlas med depression och utbrändhet. Vid en brist på sköldkörtelhormoner går alla processer i kroppen lite långsammare: Man kan bli trött, gå upp i vikt, bli frusen och förstoppad, få led- och muskelvärk, sköra naglar och torr hud. Att symtomen är många och diffusa och kan förväxlas med andra sjukdomar gör att det kan vara svårt att få rätt diagnos.

Blodprov kan visa fel

I vanliga fall kan man ställa diagnosen bland annat med hjälp av blodprov som mäter THS, ett hormon som är förhöjt på grund av en dåligt fungerande sköldkörtel.

– Men ibland kan provet visa värden som ligger högt, men fortfarande inom det normala gränsvärdet. Men hos just dig kanske det här värdet inte är normalt. Ibland kan läkaren missa patienter som ligger på gränsen, förklarar Kerstin Brismar.

Annons

Hon tycker att doktorn ska, om symtomen ändå talar för hypotyreos, gå vidare och ta prover även på sköldkörtelhormonerna fritt T3 och T4 och TPO-antikroppar.

Så behandlas hypotyres

Det kan ta tid att hitta rätt dos av läkemedel vid sköldkörtelproblem. Hypotyreos behandlas med levotyrexin (Levaxin eller Euthyrox).

– Det finns bra läkemedel mot hypotyreos, men cirka 20 procent blir inte helt återställda, trots behandling. Ofta handlar det om att man måste hitta en skräddarsydd dosering och det kan ta tid, säger Kerstin Brismar.

Vissa personer bryter ner läkemedlet snabbare, vilket gör att det tar tid att hitta sin individuella dosering av medicinen.

Köp inte torkad grissköldkörtel på nätet

– Ibland kan man behöva en skräddarsydd dosering med olika styrka på läkemedlet vissa dagar i veckan. Hon avråder från att köpa icke medicin-klassade sköldkörtelpreparat på nätet, till exempel torkad sköldkörtel från grisar och kor.

Annons

– Man vet inte alls vad man får. Vissa av produkterna innehåller inga hormoner alls, andra vet man inte exakt vad de innehåller. Dessutom kan man få de här produkterna utskrivna på licens av sin läkare.

5 vanliga sköldkörtelsjukdomar

1. Hypotyreos – symtom och behandling

Vad: Brist på sköldkörtelhormon. Om sköldkörteln producerar för lite hormoner leder det till låg ämnesomsättning och att kroppen går på lågvarv.

Symtom: Trötthet, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter, frusenhet. Även torr hud och torrt hår, förstoppning, viktökning, minnessvårigheter, långsam hjärtrytm samt värk i muskler och leder kan förekomma.

Diagnos: Ställs med hjälp av blodprover där halten av TSH och sköldkörtelhormon kontrolleras. Läkaren känner också på sköldkörteln, om den är förstorad.

Behandling: Oftast konstgjort sköldkörtelhormon i tablettform. Vanligast är Levaxin, som är T4. I vissa fall kan Armour Thyroid, torkat svinsköldkörtelhormon, vara ett alternativ. Det skrivs ut på licens och ska godkännas av Läkemedelsverket. Ibland även tillägg av T3, Liotyronin. Behandlingen är oftast livslång.

Annons

2. Hypertyreos – symtom och behandling

Vad: Överproduktion av sköldkörtelhormon, vilket medför en ökad ämnesomsättning så att kroppen går på högvarv. Hypertyreos kallas ibland giftstruma.

Symtom: Kan komma smygande och misstolkas. Svettningar och värmekänsla, trötthet, sömnproblem, ökad puls, darrningar, aptitlöshet, lös mage och viktnedgång är vanligt. Likaså oro, irriterad och ilska, muskelsvaghet, menstruationsrubbningar, hudproblem och håravfall. Hos äldre kan hög puls och förmaksflimmer ibland vara enda symtomet.

Diagnos: Ställs genom att läkaren känner på sköldkörteln och huden, kontrollerar ögonens utseende och om fingrarna darrar, mäter blodtryck och puls samt tar blodprov för att mäta halten av sköldkörtelhormon.

Behandling: Vid lindrig hypertyreos används läkemedel som dämpar symtomen och minskar produktionen av sköldkörtelhormon. Radioaktivt jod är en form av strålbehandling. Tredje alternativet är operation då hela eller delar av sköldkörteln tas bort.

Annons

3. Graves sjukdom – symtom och behandling

Vad: Graves är en autoimmun sjukdom där kroppen bildar antikroppar som stimulerar sköldkörteln till ökad hormonproduktion. Den kallas även Basedows sjukdom och är en form av hypertyreos. Ibland beror sjukdomen på att sköldkörteln blir inflammerad. Kan uppkomma efter en förlossning. Då kan sjukdomen i vissa fall gå över av sig själv när ämnesomsättningen återgår till den normala.

Symtom: Är samma som vid annan hypertyreos. Ofta är sköldkörteln förstorad. Ögonbesvär som gruskänsla, rodnad och sveda är vanliga. Ögonen kan se uppspärrade ut med stirrande blick.

Diagnos: Ställs på samma sätt som vid hypertyreos.

Behandling: Samma som vid hypertyreos.

4. Hashimotos sjukdom – symtom och behandling

Vad: Autoimmun sjukdom då sköld-körteln blir kroniskt inflammerad. Det bildas antikroppar som får immunförsvaret att attackera sköldkörteln så att den fungerar allt sämre.

Annons

Symtom: Viktuppgång och trötthet. Ofta blir sköldkörteln förstorad. I början är det vanligt med överproduktion av sköldkörtelhormon. Symptomen kan då misstas för att vara hypertyreos. Efter en tid brukar hormonnivåerna sjunka och man får i stället brist på sköldkörtelhormon.

Diagnos: Ställs genom att läkaren känner på sköldkörteln, via blodprover kontrolleras halten av sköldkörtelhormon samt om det finns antikroppar. Ibland görs en finnålspunktion om det finns en knöl i sköldkörteln.

Behandling: Förhöjd hormonnivå kan behandlas med läkemedel mot hjärtklappning. När nivån är låg behövs läkemedel med sköldkörtelhormon. Ibland återgår hormonnivån till den normala, annars skadas sköldkörteln och underfunktionen blir kronisk.

5. Struma – symtom och behandling

Vad: Sköldkörteln är förstorad, men det är egentligen inte en sjukdom. Knölstruma är vanligast. Då är körteln ofta oregelbundet förstorad. Hormonproduktionen är ofta normal. När knölar har extra hög produktion av hormon är det hypertyreos, giftstruma. Struma kan även förekomma vid hypotyreos, underproduktion, eller bero på inflammation. Även cystor och tumörer kan göra sköldkörteln förstorad.

Annons

Diagnos: Via blodprover mäts nivå av sköldkörtelhormon samt om det finns antikroppar mot sköldkörteln. Ibland görs en finnålspunktion, ultraljudsundersökning eller datortomografi.

Behandling: Behöver inte behandlas om ämnesomsättningen är normal, inget elakartat hittas och man inte har besvär. Annars kan hela eller delar av körteln opereras bort. Då behövs ofta läkemedel med sköldkörtelhormon.

Foto: TT

Läs mer:

Tidiga tecken på att du har problem med sköldkörteln

Karin: Rätt kost hjälpte min sköldkörtel att läka

Dold kvinnosjukdom kan orsaka barnlöshet och missfall

Annons