HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

7 konsekvenser av sömnbrist

26 nov, 2020 
AvHanna Carlsson
7 konsekvenser av sömnbrist
Har du sovit dåligt i natt - igen? Långvarig sömnbrist kan påverka både kroppen och hjärnan negativt. Vi listar 7 konsekvenser av sömnbrist – och vad det faktiskt gör med din hälsa.
Annons
Tips för bättre sömnBrand logo
Tips för bättre sömn

De flesta kan nog känna igen sig i de kortsiktiga konsekvenserna av att sova för lite. Man blir lättare irriterad, känner ett större sug för onyttig mat och glömmer plötsligt bort saker man brukar ha stenkoll på.

Shelby Harris är doktor i psykologi och sömnspecialist. Hon menar att det finns tre viktiga grundstenar i en hälsosam livsstil. Den första är en bra diet, den andra träning och den sista är sömn. Enligt Shelby Harris är alla delar beroende av varandra och om det är en del som inte fungerar så kan även de andra påverkas negativt.

– Om du inte prioriterar en god natts sömn kan både dieten och träningen bli svårare att underhålla också, säger Shelby Harris till sajten Wellandgood.

Men hon säger dock att det finns hjälp att få. Lider man av kronisk sömnlöshet finns effektiva behandlingar och medicin som kan hjälpa.

– Medicin är inte det enda svaret – det är bara ett av svaren. Beteendebehandlingar som kognitiv beteendeterapi är extremt effektiva för sömnlöshet, och det är en förstklassig behandling innan vi börjar kasta mediciner på människor, säger hon.

Annons

Enligt Nathaniel Watson, doktor i medicin på UW Medicine Sleep Center vid Harborview, är den optimala mängden sömn per natt för de flesta av oss sju timmar. Det exakta antalet varierar från person till person men om man, generellt sett, sover under sju timmar varje natt så kan det leda till negativa effekter på hälsan.

7 konsekvenser av sömnbrist

1. Sviktande humör och psykisk ohälsa

REM-sömn – ett av de fyra stegen i sömncykeln – hjälper till med humörreglering. När vi inte får tillräckligt med sömn kan vi därför känna oss mer lättirriterade och få svårare att hitta glädjen i vardagen. En studie, som begränsade deltagare till fem timmars sömn per natt, visade en progressiv försämring av humöret hos deltagarna under en veckas tid.

Det är även känt att sömnbrist kan leda till depression. Flera studier har visat att bristen på sömn är en oberoende riskfaktor för utveckling av depression hos unga vuxna. Forskning kring sömn och psykisk ohälsa utvecklas ständigt och man tror kopplingen mellan dem beror på just humörregleringen och att de negativa känslorna fortsätter att gro om man aldrig sover ut tillräckligt.

Annons

2. Problem med koncentrationen

Att ständigt ligga på minuskontot när det kommer till sömn kan också påverka din förmåga att koncentrera dig. Doktor Harris menar att något så enkelt som att titta på TV även kan bli en utmaning om man inte har sovit tillräckligt. Enligt forskare på UCLA kan detta fenomen förklaras av att trötta hjärnceller har svårare att kommunicera med resten av kroppen, vilket kan resultera i svårigheter med koncentrationen.

3. Du har svårt att komma ihåg saker

Nedsatt fokus eller koncentration försämrar i sin tur arbetsminnet och du kan uppleva svårigheter att komma ihåg enkla saker. Men att förlora sömn, särskilt REM-sömn, försämrar också minneskonsolidering – vilket är det som får minnen att hålla fast över tiden. Om du inte får tillräckligt med REM-sömn kan detta alltså leda till att du få problem med både kort- och långtidsminnet. Studier visar också att brist på REM-sömn kan förkorta livslängden.

Annons

4. Blodtrycket förändras

Om du oftast får mindre än fem timmars sömn per natt har du en ökad risk för högt blodtryck, enligt Dr. Harris. En studie visar att enbart en sömnlös natt resulterar i högre blodtrycksnivåer dagen därpå. Och forskare tror att detta kan förklara varför sömnbrist över tiden kan leda till hjärt-kärlsjukdomar.

5. Ditt immunförsvar försvagas

Tyvärr stannar inte de dåliga nyheterna här. Att sova för få timmar kan nämligen även ha en negativ inverkan på ditt immunförsvar.

– Vi kan se att även en natt med sömnbrist sänker kroppens immunitet och man har svårare att bekämpa bakterier, säger doktor Harris.

I en studie jämförde man blodprover från elva par identiska tvillingar med olika sömnmönster och upptäckte att syskonen som sov mindre i varje par hade ett mer deprimerat immunsystem. Att gå och lägga sig en timme tidigare eller att sova ut på morgonen kan därför bli lite extra viktigt när det är högsäsong för virus eller influensa.

Annons

6. Ökad risk för diabetes

När du inte sover slutar din kropp att bearbeta hormonet insulin – vilket är avgörande för reglering av blodsocker. Denna insulinresistens kan över tid leda till utveckling av diabetes typ 2.

Faktum är att en studie, som gjordes på djur, visade att natt med lite sömn gjorde lika mycket för att öka insulinresistensen som sex månader på en fettrik diet. Och enligt dietisten Charlotte Martin kan de höga blodsockervärden som orsakas av insulinresistens även leda till ytterligare störningar i en redan ansträngande sömncykel.

7. Ökad risk för demens och Alzheimers

Sömn rensar din hjärna från vad som kallas plack, alltså onormala proteiner som orsakar inflammation i hjärnan och stör nervkommunikationen.

– Om du inte sover kommer du att få mer plack uppbyggnad, säger doktor Harris.

En studie visade att uppbyggnaden ökade med fem procent efter bara en natt av sömnbrist. Och det kan sätta dig mer i riskzonen för hjärnrelaterade sjukdomar senare i livet som demens eller Alzheimers. En annan studie visade också att patienter med kroniska sömnproblem hade dubbelt så stor risk att utveckla demens jämfört med deras utvilade kompisar. En ganska skrämmande statistik som gör det väl värt att gå och lägga sig en timme tidigare.

Källa: WellandGood Foto: TT

Läs mer:

Maten som får dig att somna snabbare och sova bättre

4 saker du gör varje dag – som garanterat förstör din sömn

I podden "Somna med Henrik" hjälper Henrik Ståhl lyssnarna att somna

Annons