Läkaren: Melatonin bör vara sista utvägen vid sömnproblem

Trött kvinna, hand med piller.
Tips för bättre sömn
Slå på ljud

Vi sover allt sämre. Framförallt är det unga som inte får tillräckligt med sömn – och några av orsakerna tros vara sociala medier, skärmar och ökad stress.

Samtidigt ökar förskrivningarna av sömnhormonet melatonin, som man kan få som tillskott vid sömnproblem. Hormonet skrivs framförallt ut till äldre som har minskad melatoninproduktion, men hjälper också unga med neuropsykiatriska diagnoser som autism och adhd.

Nu finns melatonin receptfritt i Sverige

För några veckor sedan dök det första receptfria melatoninläkemedlet upp i Sverige, Melatan. Melatan beskrivs som ett läkemedel som kan hjälpa dig med jetlag, och ska endast användas av vuxna över 18 år.

Men i dagsläget är det få av oss som lider av sömnsvårigheter på grund av jetlag, tack vare coronapandemin. Istället störs vår sömn av stress och oro över det instabila läget i samhället.

Och redan innan coronavirusets framfart var det många som köpte melatonin receptfritt på apotek utomlands, eller online, där melatonin inte klassats som läkemedel utan som kosttillskott.

Melatonin vid sömnproblem eller ej

Nu när det finns melatonin receptfritt och tillgängligt i Sverige – varför inte använda Melatan mot alla sina sömnproblem?

– Vad gäller att rekommendera melatonin generellt vid sömnstörning så gör jag inte det. Det är långt ifrån alla sömnstörningar som beror på minskad eller störd melatonininsöndring. Sömnproblem bör diskuteras med läkare, eller med psykolog, säger Sergej Andréewitch, psykiater med specialism inom ångestsjukdomar.

Det gäller även den som har en allvarlig sömnstörning, som hållit i sig i över tre månader och ger besvär minst tre nätter i veckan, och som inte beror på någon psykiatrisk sjukdom som depression eller ångest. Sergej Andréewitch anser att dessa i första hand ska behandlas med psykologiska metoder, som KBT.

– Sömnmedicinering bör reserveras till mer akuta tillstånd och begränsas i tid till högst några veckor.

Köp inte melatonin utomlands

Att köpa melatonin utomlands, på apotek eller online, är också något han starkt vill avråda ifrån:

– Det som säljs på dessa sätt är inte underkastat läkemedelskontroll och kvaliteten kan variera kraftigt. FDA analyserade de på den amerikanska marknaden tillgängliga produkterna och det verkliga innehållet melatonin visade sig variera från 80 procent mindre än angivet på förpackningen till 500 procent mer än angivet.

Så du som besväras av sömnproblem, har svårt att somna eller vaknar på natten, bör testa andra metoder innan du börjar fundera på att ta melatonin. Kontakta din läkare och ta reda på vilka alternativ som finns.

– KBT mot insomni är mer tillgängligt än det flesta inser, finns att få med kort väntetid och till låg kostnad, säger Sergej Andréewitch.

Risker med melatonin

Du som trots detta funderar på att testa melatonin bör också veta att det finns tillfällen när man bör vara extra försiktig. Här är tre exempel:

  1. Alkohol ihop med Melatan/melatonin kan öka hormonets effekt och gör det mer oförutsägbart.
  2. Tar du många andra läkemedel bör du rådgöra med läkare om de funkar ihop. Det kan hända att melatoninet och de andra medicinerna bryts ner på samma ställe i levern och att de påverkar varandras effekter.
  3. Är du gravid, ammar eller försöker bli gravid ska du inte ta Melatan då det inte finns tillräckliga studier för att garantera att det inte påverkar barnet.

Foto: TT

...

Läs mer:

Risker och biverkningar av melatonin? Så säger experterna om sömnhormonet

Nu finns melatonin receptfritt i Sverige

Allt fler får hormon mot sömnproblem – här är anledningen

Utvald läsning