5 saker som försvagar ditt immunförsvar

Ditt immunförsvar, eller immunsystem som det också kallas, har till uppgift att skydda dig från angrepp av bakterier, virus och svampar.

Om du ofta känner dig trött, ständigt drar på dig nya förkylningar som aldrig vill ge med sig och ofta får infektioner så som urinvägsinfektion och magproblem kan detta vara tecken på att du har ett försvagat immunförsvar.

Men går det att undvika att hamna i denna hög av snorpapper och hostmediciner? Enligt forskning är svaret ja. Faktum är att forskare genom åren har kommit fram till en del saker som har en direkt negativ påverkan på immunsystemet. Det går alltså att undvika vissa saker för att hålla sig frisk och kry. Smart va?

Här listar vi fem saker som vetenskapligt har visat sig göra ditt immunsystem svagare, och som du därmed bör undvika.

För lite sömn

Sömnbrist gör dig inte bara trött och hängig under dagen, det har även en negativ inverkan på ditt immunförsvar.

Att inte få tillräckligt med sömn kan öka risken för virus och bakterier. Forskning har nämligen visat att när vi inte får tillräckligt med sömn minskar tillverkningen av det viktiga proteinet cytokiner.

Cytokiner är infektionsbekämpande och hjälper till att försvara dig mot olika sjukdomar. Just cytokiner tillverkas enbart när du sover och är därför helt beroende av att din sömn fungerar som den ska.

Studier har visat att vuxna som sover mindre än fem timmar per natt oftare sjukanmäler sig än personer som sover mellan sju till åtta timmar, vilket är det optimala antalet sömntimmar för en vuxen person.

Brist på vitamin D

D-vitamin ger inte bara starka ben och friska blodceller, det hjälper också till att öka ditt immunsystem, och kan i sin tur också försvaga det om du inte får i dig tillräckligt.

Du hittar D-vitamin naturligt i till exempel ägg, fet fisk, mjölk och spannmål.

Solljus är en annan stor källa till D-vitamin. Enligt forskning räcker 5-15 minuters solexponering två till tre gånger i veckan under sommaren för att du ska få i dig tillräckligt av vitaminet (självklart med ett skyddande lager av solkräm på huden!). På vintern kan du behöva något mer solljus för att tillgodose ditt behov.

Alkohol

En rejäl berusning av alkohol under bara ett specifikt tillfälle bromsar din kropps förmåga att bekämpa bakterier i upp till 24 timmar.

Om du dricker ofta och mycket under en längre tid försvagas kroppens förmåga att stå emot sjukdomar ytterligare. Studier visar att ett stort intag av alkohol kan öka risken för sjukdomar som lunginflammation, sepsis, skrumplever, vissa cancertyper och komplikationer efter operation.

Även återhämtningen går långsammare och sår tar längre tid på sig att läka, då alkoholen förtrycker immunförsvaret. Alkohol torkar dessutom ut kroppen, och när cellerna är uttorkade kan de inte fungera fullt ut, vilket gör oss mer mottagliga för bakterier och virus.

För mycket fett i maten

Mättat fett, som grädde och smör, kan bidra till förhöjd dödlighet, visar forskning. Men visste du att det även kan påverka ditt immunförsvar negativt?Oljor och fetter kan nämligen hindra vita blodkroppar som kämpa mot bakterier. Att följa en diet med ett högt intag av fett under en längre tid kan störa balansen mellan de bakterier i tarmen som hjälper immunsvaret.Att välja magert protein som skaldjur, kalkon eller kyckling och att då och då byta ut mejeriprodukter mot vegetabiliska produkter är alltså ett tips till dig som vill hålla immunförsvaret på topp.

Att följa en diet som innehåller många feta livsmedel kan påverka ditt immunsystem negativt.

Men det finns även bra fetter, som tvärtom boostar immunförsvaret. Exempel på det är nötter och frön. De innehåller zink, betakaroten, vitamin A, C och E, och andra näringsämnen du behöver för att hålla dig frisk och hälsosam.

Stress

Långvarig stress har visat sig medföra mängder av nackdelar på hälsan, och även för immunsystemet. Stress påverkar nämligen de vita blodkropparna negativt och gör dem sämre på att bekämpa infektioner, vilket gör dig mer känslig och ökar risken för att du blir sjuk.

Stress gör även att kroppen producerar mer av stresshormonet kortisol, som kan ge extra kraft till inflammationer i kroppen.

Att bara ha oroliga tankar, utan att du stressar fysiskt, kan försvaga ditt immunsvar på så lite som 30 minuter. Det skriver WebMD, den amerikanska motsvarigheten till svenska vårdguiden 1177. Konstant stress drar ner immunsystemet ytterligare och gör det svårare att stå emot exempelvis influensa, herpes, bältros och andra typer av virus.

Källor: WebMD, Prevention Foto: TT

LÄS MER:

Håll dig frisk i höst – 5 livsmedel som stärker immunförsvaret

Allergiker – så lurar pollen ditt immunförsvar

Förälskelse rena mirakelkuren för ditt immunförsvar!

Utvald läsning