5 symtom du inte visste kan bero på sömnbrist

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Ofta är det väldigt tydligt om du har sovit för lite. Gäspningarna, dimman i huvudet, svårigheterna att fokusera – och framför allt att du känner dig sömnig och trött.

Det här är tecken du inte ska skämta bort. Alla sover vi dåligt i bland, men har du till exempel som vana att lägga dig alldeles för sent och 5-6 timmars sömn är ”normalt” för dig bör du tänka om. För lite sömn påverkar kroppen på en mängd olika sätt: ”Ju mindre du sover desto kortare kommer du leva” säger till exempel den amerikanske sömnforskaren Matthew Walker.

För lite sömn försämrar vår läkningsförmåga, minnet, impulskontrollen, immunförsvaret bland annat. Läs mer om allt sömnbrist kan ställa till med här!

Men ibland kanske man inte vet att man har sömnbrist – de vanliga symtomen som trötthet och huvudvärk kanske uteblir, trots att du sover för lite. Då kan bristen visa sig på andra, mindre bekanta sätt. Här är några av dem:

5 udda tecken på sömnbrist:

Du checkar ut

Något som är vanligt när vi fått för lite tid på kudden – men som vi inte alltid kopplar till sömnbrist – är att vi tappar fokus när vi gör saker. Inte så att vi börjar göra andra saker istället, utan mer som små ”blackouter”. Ett stirrande ut i tomma intet kanske känns igen? Ett mejl som borde tagit 30 sekunder att skriva kanske tar fem minuter istället.

Du blir extra emotionell

Studier har visat att personer som lider av sömnbrist också reagerar starkare på sina känslor. Detta tros beror på att känslocentret i hjärnan är mer reaktivt när man inte fått sova tillräckligt. Du kommer alltså ha lättare till tårar när något känns sorgligt eller väldigt fint, och bli räddare när du blir skrämd.

Du blir lättirriterad

Det är kanske lätt att skylla din irritation på värmen just nu, men att ha nära till irritation är också ett typisk tecken på sömnbrist som vi inte alltid kopplar rätt. Första koppen kaffe kanske hjälper lite, men det är bara tillfälligt – då är det bättre att du försöker få in mer sömn på nätterna.

Du är förkyld jämt

Som vi nämnde ovan kan sömnbrist göra immunförsvaret svagare, och ett sätt det visar sig är att du ofta blir förkyld. En studie, som publicerats i tidskriften JAMA Internal Medicine, visar att personer som i genomsnitt sover mindre än 7 timmar per natt har större risk att drabbas av förkylningar än de som sover i åtta timmar.

Du är oförklarligt hungrig

När hjärnan inte får ladda upp med energi genom att sova är det vanligt att den försöker göra det med mat istället, och därför kommer du att känna dig hungrigare än vanligt när du lider av sömnbrist. Och det är oftast inte frukt och grönsaker du blir sugen på, utan livsmedel som ger snabb energi – gärna fulla av socker.

Källa: Elite Daily, NCBI, JAMA, MåBra   Foto:TT

Läs mer:

Symtom: Så vet du om du lider av sömnbrist

10 vanliga sömnproblem – och hur du slipper dem

Så ökar du din sömnkvalitet – 9 effektiva tips

 

Redaktionens tips
Dela på: