SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Maten som får dig att somna snabbare och sova bättre

25 nov, 2020 
Mat som hjälper oss sova bättre och somna lättare: Sötpotatis, bönor, kiwi
Finns det mat som hjälper oss att somna lättare och sova bättre? Jadå, här är några livsmedel du kan välja att äta till middag eller kvällsmål.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

Det finns mat som kan ge oss en extra skjuts in i drömmarnas land, och så finns det mat som istället håller oss piggare. Här är några livsmedel du kan äta, som kan hjälpa dig att somna gott och att sova både bättre och längre.

Bönor och baljväxter ger bra fibrer för bättre sömn

bönor är mat som hjälper oss sova bättre

Fiberrik mat, som bönor, kan hjälpa oss att få längre stunder i den så kallade djupsömnen där kroppen och hjärnan återhämtar sig, enligt Journal of Clinical Medicine.

Forskning har också visat att de som äter mindre fibrer och mer mättat fett inte sover lika länge i det här stadiet. Att vi sover bättre av fibrer skulle bland annat kunna bero på att blodsockret hålls stabilare och mättnadskänslan håller i längre.

Fibrer matar också de goda tarmbakterierna, äter man för lite fibrer, i kombination med mycket fett och socker, så ökar risken för inflammatoriska tarmsjukdomar, vilket i sin tur skulle kunna påverka sömn negativt.

Annons

Frukt, grönsaker och fullkornsprodukter kan också vara bra källor till fibrer.

Lax och annan fet fisk hjälper oss sova, med melatonin

lax är mat som hjälper oss sova bättre

Att äta lax tre gånger i veckan kan enligt en norsk studie korta tiden från det att man går och lägger sig tills dess att man kommer ner i djupsömn. Även en studie från Scientific Reports säger att barn som äter fisk minst en gång i veckan sover bättre än de som inte äter fisk alls.

Det kan vara omega 3-fettet i laxen som hjälper till. Där ingår fettsyran DHA som är inblandat i produktionen av hormonet melatonin, som gör oss trötta.

Makrill, sill och sardiner är andra feta fiskar som kan vara bra att äta.

Kiwi och andra frukter kan ge lugnande serotonin

kiwi är mat som hjälper oss sova bättre

Flera studier har visat att äta en eller två kiwifrukter innan läggdags kan hjälpa oss att somna snabbare och få bättre sömnkvalitet.

Annons

Exakt hur det här fungerar är inte fastställt, men en förklaring kan vara att frukten innehåller tryptofan som är inblandat i produktionen av må bra-hormonet serotonin, som vi känner oss lugna av.

Gillar du inte kiwi så kan du istället välja att äta ananas, banan eller plommon.

Sesamfrön med tryptofan påverkar vår sömncykel

sesamfrön är mat som hjälper oss sova bättre

I sesamfrön hittar vi också tryptofan som alltså är inblandat i produktionen av hormonet serotonin, och i förlängningen även hormonet melatonin, som är högst inblandat i vår sömncykel.

Sesamfrön kan du till exempel strö över din middag. Tryptofan finns också i bland annat pumpafrön, chiafrön, sojabönor, mozzarella, tonfisk och kalkon.

Sötpotatis hjälper musklerna att slappna av

sötpotatis är mat som hjälper oss sova bättre

I en studie har man sett att kolhydratrik mat till middag kan hjälpa oss att sova längre. Det verkar som att den sortens kolhydrater som vi hittar i bland annat sötpotatis hjälper till med att transportera aminosyran tryptofan till hjärnan, där den alltså hjälper till med produktionen av serotonin.

Sötpotatis innehåller också kalium som hjälper muskler att slappna av. B6 som vi också hittar i sötpotatis hjälper också tryptofan och serotonin att kommunicera.

Liknande mat som kan hjälpa är quinoa och brunt ris.

Foto: TT

LÄS MER:

4 saker du gör varje dag – som garanterat förstör din sömn

Svårt att sova? 4 kvällsvanor som leder till bättre sömn

Trött på mörkret? Här ljusterapilamporna att testa hemma

Annons