SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

4 saker du gör varje dag – som garanterat förstör din sömn

14 nov, 2020 
Kvinna som inte kan sova i grå säng.
Dålig sömn är ett växande problem – och det påverkar hälsan på flera sätt. Och även om du går och lägger dig i tid och gör vad du kan för att inte ligga vaken så är det vissa saker du inte kan styra över kring din sömn. Här är några saker du säkert gör varje dag, och kanske inte tänkt på kan störa sömnen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Tips för bättre sömnBrand logo
Tips för bättre sömn

Vi har skrivit otaliga artiklar om olika saker som kan störa din sömn. Det kan vara allt från att du har det för varmt i sovrummet till att det är fullmåne.

Och minst lika många har vi skrivit om saker du kan göra för att sova bättre! Men oavsett om du mediterar på kvällen eller har investerat i ett tyngdtäcke så finns det större stenar som kan minska chanserna för en god natts sömn – som dessutom är svårare att undvika än andra störningsmoment.

Så mycket behöver du sova varje natt

– Bara en av tre har fått en god natts sömn, resten sover för lite. 7-9 timmar är vårt sömnbehov varje dygn, och sömn är avgörande för kunna sortera bland dagliga intryck, göra korttidsminnen till långtidminnen, konsolidera, sortera bort i hjärnan, förklarar Sergej Andréewitch, psykiater med specialism inom ångestsjukdomar.

Här listar han fyra saker som har blivit en så självklar del av vår vardag att vi inte ens tänker på hur de faktiskt motverkar att vi får följa kroppens naturliga dygnsrytm.

Annons

1. Tidiga morgnar

Behöver du ställa klockan för att komma upp i tid till jobbet om morgnarna? Tar det ofta emot och ligger du kanske och snoozar några omgångar innan du kommer upp?

Du är inte ensam – men människan är ensam om det här beteendet. Att tvinga oss att gå upp innan kroppen säger att vi ska vakna, och i det här landet ofta innan solen ens gått upp, är inte ett naturlig fenomen utan något vi själva konstruerat.

Tyvärr är det inte alltid man kan välja när man måste gå upp, men desto oftare kan man välja när man går och lägger sig. Ju tidigare du måste gå upp, desto tidigare behöver du förstås lägga dig på kvällen.

2. Kaffe

Vårt svarta livselixir, kanske första stoppet när din tidigt satta väckarklocka ringt, piggar som bekant upp. Och som många av oss kaffedrickare vet finns det tillfället när kaffe är ett MÅSTE.

Men kaffet ger en falsk känsla av pigghet – du får ju faktiskt inte mer energi av det. Och dricker du kaffe för sent på kvällen kan de ställa till det för din naturliga dygnrytm och göra så att du inte känner hur trött du verkligen är.

Annons

4. Elektricitet

Ja, detta kan vara den största boven i dramat kring vår sabbade dygnsrytm. När elektriciteten blev ett inslag i var mans hem gjorde det också att vi kunde fortsätta som på förmiddagen – trots att solen gått ner för länge sen.

Allt efter som tekniken har utvecklats har också lamporna gjort det, och idag finns väldigt intensivt ljus att tillgå dygnets alla timmar.

En rekommendation för bättre sömn är ofta att dra ner på belysningen några timmar innan läggdags för att mörkret får kroppen att börja tillverka sömnhormonet melatonin.

4. Internet

När tv och radio först gjorde entré fanns det underhållning vissa tider på dygnet, ofta vid den så kallade "prime time" – bästa sändningstiden mellan att familjen åt middag och läggdags.

Idag är det prime time ständigt, dygnet runt. Vi har nog alla upplevt hur svårt det är att slita sig från den nya favoritserien man påbörjat på Netflix: "bara ETT avsnitt till!". Och vi har bytt ut den gamla dumburken mot dataskärmar, mobiltelefoner och surfplattor som lyser med ett starkt blått ljus – ett ljus som sger åt kroppen att det är dag och vi ska vara vakna.

Många experter rekommenderar att man kör skärmfritt åtmindtone sista timmen innan man ska sova, för att låta kroppen gå över till "sömnläge".

Foto: TT

...

Läs mer:

Svårt att sova? 4 kvällsvanor som leder till bättre sömn

Ny studie: Därför ska du INTE börja dagen med kaffe

5 oväntade tips som får dig att sova bättre

Annons