SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Knip rätt! Bästa knipövningarna och tekniktipsen

21 jun, 2018 
Så gör du de mest effektiva knipövningarna
Det är inte bara äldre kvinnor eller de som fått barn som behöver knipträna. En stark bäckenbotten är en god investering för framtiden – bättre sexliv, starkare core och torra trosor. Några minuter om dagen gör stor skillnad. Men det är viktigt att knipa på rätt sätt för att få bra effekt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fem minuter om dagen räcker. Här är några enkla övningar för alla kvinnor som vill förebygga besvär med urinläckage.

Gör övningarna i liggande ställning i början. Detta gör det enklare att knipa på ett effektivt sätt. Allteftersom du blir starkare kan du göra övningarna sittande, sedan stående. Det ultimata testet är sedan att kunna hitta kontakten och kunna hålla knipet när du springer, hoppar, lyfter, hostar eller nyser.

Så hittar du knipet

För att isolera muskelgruppen och ”hitta den” ska du börja med att knipa ihop slutmuskeln runt ändtarmen. Fortsätt sedan att knipa framåt och uppåt, runt slidan och urinrörets mynning. Fortsätt att knipa som om du försöker hålla kvar något inne i slidan. Slappna av i skinkorna och låren. Fortsätt att knipa i två sekunder och slappna sedan av i två sekunder. Upprepa så många gånger du kan.

3 typer av knipövningar:

  • Styrkeknipet
    Knip ihop bäckenbottenmusklerna så hårt du kan. Fortsätt knipa under fem sekunder. Vila i fem sekunder. Upprepa 5–10 gånger.
  • Uthållighetsknipet
    Knip med medelhög kraft så länge du bara kan. Försök hålla knipet under 60 sekunder. Gör detta varje gång som du har avslutat en omgång med styrkeknip.
  • Snabbhetsknipet
    Knip så hårt du kan under två sekunder. Slappna sedan av i två sekunder. Upprepa detta 5–10 gånger per dag, samt varje gång som du känner att du är på väg att nysa, hosta eller skratta högt.

Bra appar för knipövningar

Det finns flera bra appar som hjälper dig att hålla koll på din knipträning, exempelvis Knipappen och Tät.

Läs också: Svenska kvinnor lider av urinläckage – får inte hjälp

Källa: Tena  Bildkälla: IBL

Annons