Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Sofie testade ny metod mot inkontinens: ”Nu kan jag hoppa rep igen”

03 sep, 2022 
AvMargareta Eldh
Sofie Sjöberg

Sofie Sjöberg fick problem med ansträngnings-inkontinens efter att ha fött sitt andra barn. Men efter att ha provat en ny behandling mot inkontinens kan hon träna, hoppa och leka med barnen igen – utan att läcka och droppa.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sjuksköterskan Sofie Sjöberg, 36 kunde knappt hoppa eller lyfta barnen utan att läcka små skvättar.

– Jag blev rädd för att lukta kiss och kunde byta trosor flera gånger om dagen, säger Sofie.

Se även: Träningsexpertens bästa övningar för att träna bäckenbotten

Träningsexpertens bästa övningar för att börja träna bäckenbottenBrand logo
Träningsexpertens bästa övningar för att börja träna bäckenbotten

Fick ansträningsinkontinens för sex år sen

Problemen med ansträngningsinkontinens började för sex år sedan när andra dottern föddes.

– Jag fick tre barn på tre år och allt gick bra. Men jag började kissa på mig, inga mängder men ofta, säkert tjugo gånger om dagen. Så jag försökte vara mer ihärdig med mina knipövningar och knipkulor. Tänkte att det är sånt man får räkna med som kvinna, att det liksom är normalt efter att ha fött barn.

Förutom att inte känna sig bekväm på jobbet blev träningen lidande. Sofie gillar att träna och gärna växla gym med löpning och hopprep. Hon laddar energi och hämtar kraft för att orka vårda människor med stora behov.

Annons

– Hopprepet är jättebra träning och följer med i väskan och får jag en stund över på jobbet hoppar jag hopprep.

"Det känns inte direkt värdigt att droppa kiss"

Sofie började dra sig för att gå till gymet

Men till slut gick det inte att hålla kissblåsan i styr under passen. Sofie drog sig för att gå till gymet.

– Det kändes pinsamt att lämna blöta fläckar efter mig och det var otrevligt för andra. Det känns inte direkt värdigt att droppa kiss.

Trots att inkontinensen begränsade Sofie mycket hamnade läckandet längst ner på att-göra-listan. Efter nattvak med sjuka småbarn och jobb insjuknade hon i hypertyreos – överaktiv sköldkörtel.

Hon var konstant trött och rasade 30 kilo i vikt och tvingades operera bort hela sköldkörteln. Men så fick Sofie höra om en ny metod som enkelt botar urinläckage med högintensiv elektrostötvågsstimulering av bäckenbotten.

Hon testade högintensiv elektrostötvågsstimulering

– Jag bestämde mig direkt för att testa. Jag längtade så mycket efter att träna och röra mig obehindrat.

Annons

I april i år påbörjade hon behandlingen. Hon satt fullt påklädd i stol och fick med maskinens hjälp 12 000 knipövningar på en halvtimme.

– Det pirrade lite och kändes ungefär som en sammandragning. Jag satt och pratade under tiden och gick till jobbet som vanligt när det var klart.

Sofie märkte skillnad direkt efter första behandlingen.

– Jag hjälpte pappa att klyva ved utan att kissa ner mig och trodde knappt det var sant.

Efter tredje behandlingen kunde hon hoppa hopprep igen

Efter det har hon behandlats varannan dag i två veckor, totalt sex behandlingar. Allt hon känt efteråt är lite träningsvärk i bäckenbottenmusklerna. Men det har gått över.

– Jag testade hopprepet och höll tätt efter tredje behandlingen. Alltså, wow, det var jättehäftigt, bara känslan att slippa bli blöt var så befriande.

Sofie är helt fri från sina inkontinensbesvär. Hon håller igång med knipövningar och knipkulor, bäckenbottenmuskeln ska tränas precis som andra muskler. Hon har bokat in en påfyllnadsbehandling om ett halvår.

Annons

– Numera sover jag ostörd om nätterna och slipper nattkissa och barnen slipper en morgonsur mamma. Det är synd att så många kvinnor lider i tysthet med sådana här problem. Särskilt när man så enkelt kan få hjälp.

Sofie Sjöberg hoppar hopprep efter att ha testet ny inkontinensmetod
Efter tredje behandlingen gick det bra att hoppa hopprep igen.

Så fungerar nya behandlingsmetoden mot inkontinens

Metoden Sofie testade är alltså en högintensiv eletrostötvågsstimulering av bäckenbotten.

– En del blir täta direkt efter en behandling, andra efter några veckor. Elektrostötvågorna tar sig upp i bäckenbotten och man känner att det kniper till i musklerna. Bäckenbotten lär sig omedvetet hur den ska knipa och slappna av, säger Helen Sand, på Salong Beauty Center i Borås, som hittills behandlat hundratals kvinnor med metoden.

Den vanligaste formen bland unga och medelålders kvinnor är ansträngningsläckage. Du märker det när du lyfter tungt, hoppar, hostar eller när du tränar och springer.

Annons

– Många som vill ha hjälp har fått problem efter att de fått barn. För andra har problemet kommit med åren. Jag behandlar kvinnor från 30–90 år, säger Helene Sand.

Behandlingen på 28 min motsvarar 12 000 knipövningar

Musklerna i bäckenbotten kan ha försvagats och det blir svårare att hålla tätt. Bäckenbottenmusklerna är det lager av muskler som stöder bäckenorganen och sträcker sig över bäckenbotten. Starka muskler ger kontroll över blåsan och tarmen. Bäckenbottenträning hjälper mot alla typer av urinläckage.

– Alla som får rådet av sin läkare att göra knipövningar blir hjälpta, säger Helen Sand.

Behandlingen tar 28 minuter och man sitter fullt påklädd i behandlingsstolen och får med maskinens hjälp 12 000 knipövningar medan man kan läsa en bok eller fika.

– Man behandlas sex gånger och kan fylla på vid behov en gång i halvåret därefter. En del blir som Sofie hjälpta redan efter en behandling och kan löpträna och leva normalt igen, säger Helen Sand.

Annons

"Du kan gå direkt till jobbet efter att ha behandlats"

Metoden bygger på icke-invasiv behandling som inte är baserad på värme eller kyla. På det viset finns inga risker för brännskador, ärrbildning eller svullnad.

– Du kan gå direkt till jobbet efter att ha behandlats, säger Helen Sand.

Metoden hjälper mot urininkontinens och avföringsinkontinens, bäckenbottenbesvär efter att man fått barn och nedsatt intim tillfredsställelse. Behandlingen kommer från USA och där lanseras den främst för intim njutning.

– Eftersom vaginan drar ihop sig blir sexlivet bättre, så det kan man betrakta som en bonus, säger Helen Sand.

Foto: Julia Sjöberg

Annons