Här är de bästa julnötterna – för hjärtat, hjärnan och huden

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
503 Service Unavailable

Att äta lite nötter varje dag kan hjälpa hjärtat att hålla sig friskt längre. Hög nötkonsumtion är även kopplat till en lägre dödlighet. De flesta nötter är rika på både vitaminer och mineraler. Men det finns skillnader. Vissa är bättre källor till antioxidanter som selen och zink och andra till de nyttiga fetterna omega-3 och 6. En del är också lika rika på protein som kött.

Det finns alltså flera skäl att knäcka en nöt eller två i jul. Här listar vi fördelarna med våra vanligaste nötter!

Nötterna med mest antioxidanter

Allra mest av de nyttiga antioxidanterna hittar du i pekan- och paranötter. Den sistnämnda är känd för sitt höga innehåll av selen medan pekannlöten är rik på zink. Men de två är också fetast, de består till 67 procent av fett.

Den smalaste nöten

är cashewnöten med är cirka 46 procent fett. Men cashewnötter är inte heller riktigt lika nyttiga som de andra nötterna. De är dock en bra källa till folsyra och järn, som kvinnor ofta behöver mer av.

Nöten med mest protein

Jordnötter är rikast på både protein och zink. Jordnötter innehåller 26 gram protein per 100 gram, jämfört med nötfärs som innehåller 20 gram per 100 gram.

Bästa nöten för hjärtat

Egentligen är alla nötter bra för hjärtat men här sticker valnöten ut lite. Valnötter innehåller fleromättade fetter som kan verka inflammationshämmande. Den är rik på omega 3 som är viktigt även för hjärnan.

Nöten för strålande hud (och starka ben)

Sötmandlar innehåller mest kalcium som hjälper oss att hålla skelettet starkt. De är även rika på vitamin E, som är en stark antioxidant. E-vitaminet i mandelolja anses reparerar de skador som uppstår i huden och alltså motverka hudens åldrande.

Nötterna som hjälper immunförsvaret

Hasselnötter innehåller kalium, magnesium och E-vitamin, alla anses de stärka kroppens immunförsvar. 30 gram hasselnötter ger hela dagsbehovet av E-vitamin De innehåller också betasitosterol, ett ämne som kan balansera kolestrolvärdet.

Så maxar du näringen

För att få i dig en blandad kompott av nyttigheter är det bra att blanda olika nötter. Orostade och naturella nötter är i stort sett lika näringsrika som de rostade. Vissa menar dock att man ska låta bli att skala bort den tunna, bruna hinnan på nötterna eftersom skalet anses särskilt rikt på antioxidanter.

Foto: TT

Läs mer:

Nötterna du kan äta varje dag – och som håller hjärtat friskt

Läkaren: Så äter jag för att leva längre

Nyttigt julgodis! 7 läckra recept som gör julen komplett

Redaktionens tips
Dela på: