SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

DJ Gloria, 80: "Jag känner att jag fortfarande lever"

27 maj, 2024 
Gloria i DJ-båset
Madelein Månsson är 80 år gammal och bor på ett seniorboende. Men på helgerna blir hon DJ Gloria och fyller dansgolven på landets hetaste klubbar på en minut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Idag har Madelein varit DJ i över 15 år och har uppmärksammats i tv och tidningar världen över. Hon har nästan 20 000 följare på Instagram och lika många på Facebook.

– Jag står ju på topp nu! skrattar Madelein och fortsätter;

– Jag tycker själv att det är helt otroligt. Jag får ju förfrågningar från hela världen om jag kan komma och spela, men det blir svårt eftersom jag redan är fullbokad ett år framåt!

Nu lever Madelein onekligen ett fartfyllt liv. Men innan hon blev DJ Gloria var vardagen under många år betydligt mindre glamourös.

I nio år vårdade hon sin svårt sjuka man. När han till sist somnade in 2009 föll hon ner i en djup depression. Hela det senaste decenniet hade hennes tillvaro kretsat kring honom och hans behov och Madelein visste inte länge vem hon var eller vad hon tyckte om.

Nystart i livet

Efter ett år av bearbetning började så livsglädjen återvända. Madelein kände sig redo att bygga upp en ny tillvaro och ett av de första stegen var att börja träna på gym. Men hon tyckte att musiken var förskräcklig. Seniorgympan passade henne inte riktigt heller, där var det för lugnt. Så hon beslutade sig för att ta saken i egna händer och utbildade sig till aerobicsinstruktör.

Annons

63 år gammal och utan erfarenhet började hon söka jobb som instruktör. I början var det tufft, men tillslut fick hon napp och snart var hennes pass ett av de mest populära.

– Det betydde allt. Jag skulle inte vara där jag är idag om jag inte hade börjat med det, säger hon.

8 tecken på att du håller på att bli gammalBrand logo
8 tecken på att du håller på att bli gammal

DJ-karriär efter 60

För efter ett tag insåg hon att många gillade musiken hon spelade. Tänk om hon skulle ta och bli DJ? När hon först berättade om sin idé var det ingen som riktigt tog henne på allvar. Men Madelein stod på sig och genom en bekant fick hon i kontakt med en DJ som gav henne privatlektioner.

För att sondera terrängen gav hon sig ut i Stockholms nattliv. Men hon tyckte att dansgolvet kom igång alldeles för sent, inte förrän efter midnatt. Hon ville ha ett dansgolv som öppnade klockan 19 och stängde klockan 23. Det måste ju finnas fler som tyckte som hon?

Annons

Precis som med träningskarriären gjorde Madelein slag i saken. Fanns det inget uteställe som passade henne, fick hon skapa ett på egen hand. Men inom det här området var det ännu svårare att hitta någon som trodde på konceptet. De ansvariga på stadens klubbar visste inte om de skulle skratta eller gråta när hon frankt lade fram sin idé om ett 50+ disco. Hon fick bearbeta många ”tatuerade, långhåriga, svartklädda killar i keps” som var trettio år yngre än henne innan hon tillslut fick in en fot. Idag är bemötandet annorlunda och hon får ofta höra hur ”ascool” de tycker att hon är.

Åldersgräns

”Ser du för ung ut? Var beredd att visa leg”

Madeleins tolkning på Systembolagets praxis får många att dra på smilbanden. Men det är faktiskt precis så det är. För att alla ska känna sig bekväma på discot är Madelein strikt med åldersgränsen. Det är 50 år eller äldre som gäller, annars blir man utkastad.

Gloria och dotterna Anna
Dottern Anna är Glorias manager och högra hand.

Ordet disco i sig var också en avgörande ståndpunkt. För trots att ordet disco numera ersatts av klubb, så var Madelein fast bestämd att det var disco det skulle heta, inget annat. Alla skulle fatta vad det handlade om.

Annons

Även om konceptet ibland lite skämtsamt kallas för ”Russindisco” är det ofta på de allra hetaste ställena Gloria spelar. När hennes disco sen är slut fylls klubbarna istället med 20-åringar. Till hösten ska hon starta ett fast inslag på Café Opera.

– Det tycker jag är en eloge. För mig är det det finaste stället man kan spela på, säger hon exalterat.

"Full av endorfiner"

Madelein spelar nästan varje helg, och om hon reser till en annan stad tar en spelning flera dagar i anspråk. Oftast spelar hon på klubbar i Stockholm där hon bor, eller Göteborg och Malmö, men även i en del andra städer.

Hon är själv förvånad över att hon orkar spela så pass mycket. Hennes stora intresse för hälsa och motion har varit en viktig faktor för att orka stå upp och spela och dansa med publiken fyra timmar i sträck.

DJ Gloria spelar
Madelein har lika roligt som publiken!

– Jag tycker att det är så roligt och dagen efter jag har spelat är jag full av endorfiner. Jag går omkring med ett fånigt leende och tycker hela världen är underbar. Och man får träffa så mycket vänliga människor. Jag har ju en fanklubb som reser runt på mina spelningar, de åker från hela landet. Det är så stärkande för egot.

Annons

Hon får också många förfrågningar om att spela på privata fester. Hade hon tackat ja till alla hade hon kunnat spela varje kväll. Men där går gränsen. Därför kan hon också kosta på sig att ta bra betalt för sina spelningar.

– Jag har blivit dyr nu, skrattar hon.

Både ny och gammal musik

För att hänga med och hitta ny bra musik har hon alltid ett öra på spänn och är flitig användare av appen Shazam, som på bara några sekunder berättar vad låten heter och vem som sjunger. Hon läser av dansgolvet och anpassar musiken, därför kan hennes sound låta olika från kväll till kväll.

– Jag spelar allt från 50-talet fram till i dag. Det kan vara reagge, latin, hårdrock… Jag blandar allt. Det enda som är viktigt är takten. Den ska stegras, lite fortare hela tiden. Det är så lite att folk inte märker det, men det blir så bra på dansgolvet, förklarar hon och fortsätter;

– Idag tycker jag själv att jag är bra. Men det tyckte jag inte de första åren. Då vågade jag inte ta ut svängarna lika mycket som jag vågar idag.

Vilken är den bästa låten för att få igång folk då?

– Det är den låten som jag startar varenda disco med och har gjort så i femton år – I Will Survive med Gloria Gaynor.

Men det knyts också säcken ihop med artistnamnet DJ Gloria. Förutom att just den låten är hennes kännetecken är hon faktiskt döpt till Gloria Madelein. Ett namn hon säger att hon skämts över stor del av sitt liv, men som hon nu äger med den äran.

– Det bästa med det här är att jag känner att jag lever fortfarande. Och att jag kan sprida glädje till så många människor. Det är det absolut finaste, avslutar hon.

glorias dansgolv
Madelein vet hur man fyller dansgolvet.
Annons