SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Omfamna åldrandet: Unna dig att våga och våga unna dig!

21 sep, 2022 
Linnea Öst
De senaste åren har allt fler kvinnor börjat omfamna både grått hår och rynkor, oavsett ålder. Kvinnor som bejakar livet, tar för sig och inte ber om ursäkt för sina val, om det så är att klä sig i leopard, bära färgglatt läppstift eller låta den grå utväxten synas. Vad är det som föranlett denna skönhetsrevolution?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Linnea Öst, 73 är en av landets mest erfarna och välkända skönhetsjournalister. Hon ser två olika brytpunkter och bakomliggande faktorer till den här utvecklingen.

– För 10-15 år sedan började det bli trendigt bland unga människor att färga håret grått, det bidrog till att ta bort skammen. Det var så revolutionärt att de valde grått hår – och det var jättesnyggt!

Linnea själv har en snygg kort grå frisyr, men under många år var hennes naturligt röda hår en stor del av hennes identitet. Alla mindes Linnea med det röda håret. Fram till för sju år sedan färgade hon det därför. Men så en dag beslöt hon sig ändå för att låta det grå komma fram – och hon kände sig oväntat nog bara yngre när hon slutade färga!

– Det sitter i huvudet. Man ska inte gå efter vad alla andra tycker att man är, utan vad man själv känner, menar Linnea Öst bestämt.

Video: Det här är ålderism

Det här är ålderismBrand logo
Det här är ålderism

Bara snyggare med åren

Själv anser hon att hon bara blivit snyggare och härligare med åren.

– Jag ser inte mig själv som gammal. Ungdomligheten sitter i hjärnan. Det är väldigt befriande att acceptera att så här är det! Och tycker du inte att det här är bra är det ditt problem. Ingen av mina vänner oroar sig till exempel längre över om rumpan ser stor ut, säger Linnea glatt och bestämt på samma gång.

Annons

En annan stor anledning till varför just den här händer just nu tror Linnea Öst i mångt och mycket är en generationsfråga. Det här bärs till stor del av kvinnor som tidigare inte unnat sig.

– Vi växte upp på 50- och 60-talet. Enkelt och naturligt var grejen. Därför är man ovan vid att det är legitimt att ta hand om sig själv och unna sig krämer och annat. Men nu är de nyfikna på att experimentera med nya skönhetsrutiner och att unna sig lite lyx. Känslan av att ta hand om sig själv gör mycket för ens välbefinnande.

Utöver flitigt användande av krämer har Linnea gjort två mindre ingrepp, en ögonlocksoperation för en artikel i jobbet och så har hon tagit bort en hängande påse på hakan som hon verkligen hatade. Mer än så blir det inte säger hon.

Arga tanten om åldersdiskrimineringarna i skönhetsbranschen

Däremot är Linnea Öst, som också går under smeknamnet ”Arga tanten” lite irriterad över att så många företag i skönhetsbranschen inte ser den här ålderskategorins potential och de som gör det använder sig sällan av modeller i den ålder de faktiskt riktar sig till.

Annons

– Tyvärr har många företag en föreställning om att efter 50+ är man inte nyfiken, har inga pengar att spendera, och vill bara ha det du alltid haft. Att vi bara vill handla på apotek! L’oreal gjorde en fantastisk resa när de år 2020 lanserade makeup-serien Age Perfect och faktiskt använde sig av mogna kvinnor i sin marknadsföring, som Jane Fonda och Helen Mirren. Och IT cosmetics använder ”vanliga” människor i alla åldrar, utseenden och hudtoner i sin marknadsföring – helt okommenterat. Vi måste marknadsföra mer med igenkänning i den här branschen, avslutar Linnea Öst, tackar för sig och sätter fart mot nästa ställe – hon har mycket att stå i.

Foto: Camilla Svensk

Annons