QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Eva vill inspirera andra äldre kvinnor att ta mer plats

31 jan, 2022 
Eva Wikner Granhström
På Instagram inspirerar Eva Wikner Granhström andra äldre kvinnor att ta plats. Hon tycker att det är urtråkigt att klumpas ihop som ”pensionär” och vill bryta normer och visa hur härligt livet som snart 70+ kan vara.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
10 kändiskvinnor som rockar grått hår (MÅBRA)Brand logo
10 kändiskvinnor som rockar grått hår (MÅBRA)

Eva Wikner Grahnström har alltid haft ett stort intresse för mode. Under pandemin började hon, som en kul grej, fota sig själv i olika outfits och lägga upp bilderna på Instagram. Som en extra krydda hade hon ofta en story om plagget; var det köpts och om hon använt det vid något särskilt tillfälle, vilket gjorde inläggen mer personliga. Hon fick fin respons, men kände ändå hur jantelagen fick henne att känna sig lite obekväm i att ta plats med den typen bilder.

Men istället för att backa undan inför känslorna valde Eva att starta ett nytt konto, där hon kunde känna sig friare.

– Om man följer mig här så vet man vad man får. Här vill jag visa hur härligt livet som snart 70+ kan vara, berättar hon.

Annons

Medan många i hennes ålder inte har Instagram alls, eller möjligen för att lättare kunna följa barn och barnbarn är Evas flöde är fullt av fina bilder på mode, skönhet och inredning.

För att få lite fart på kontot så lade hon till titeln influencer. Hon lade sedan ut ett inlägg på LinkedIn där hon frågade ”Kan man bli influencer när man är 69+?” och berättade om sina intentioner att inspirera jämnåriga kvinnor att synas och ta plats på sociala medier. Inlägget fick stor uppmärksamhet – och så hade syftet nått en bra bit på vägen redan.

”Att man klumpas ihop som ”pensionär” är urtråkigt”

Eva ser också Instagram som en plattform för att nå ut med viktiga budskap inom jämställdhetsfrågor och ålderism. Att man klumpas ihop som ”pensionär” är urtråkigt, menar hon.

– Jag tycker att det är himla värdefullt att kunna bidra till att bryta normen och synen på äldre kvinnor.

Eva älskar till exempel att bära rött läppstift – men kan en 69-årig kvinna måla läpparna, filma det och sedan lägga upp det på Instagram? Varför inte, tänkte Eva och gjorde en reel. På samma sätt reflekterar hon till exempel över varför man inte ”ska” ha långt hår som äldre.

Annons

– Den typen av tabun, att man inte kan se ut på ett visst sätt, göra på ett visst sätt eller leva på ett visst sätt för att man har uppnått en viss ålder, det vill jag gärna bryta och visa att det kan man visst.

”Det handlar om hur man väljer att förhålla sig till livet”

Du framhäver att det är så kul att bli äldre – det är otroligt härligt sagt! Vad är det bästa med att bli äldre?

– Jag har alltid strävat efter att vara mig själv och för varje år är jag mer och mer mig själv. Jag gör som jag tycker och känner och jag lever ut det jag vill i olika sammanhang. Sen är det ju upp till andra att hantera det, men jag mår bra av det.

– Det är klart att livet inte alltid är så roligt när man blir äldre, om man drabbas av sjukdomar och förluster. Men om man får vara frisk och ha det som utgångspunkt, så handlar det mycket om hur man väljer att förhålla sig till livet. Att välja att hålla sig positiv.

Annons

Många yngre människor inspireras av Evas syn på åldrandet och ber henne att dela med sig av tankar om livet. Men man är ju den man alltid har varit, bara lite äldre, menar Eva.

– Man har mer erfarenhet och fler perspektiv på livet men i övrigt är man är ju densamma, och det tycker jag är viktigt att påminna om för att förändra synen på äldre människor.

Utöver satsningen som influencer är Eva fortfarande högst aktiv inom näringslivet. Hon tar uppdrag som affärscoach och varumärkeskonsult och driver tillsammans med två andra kvinnor ett nätverk i Dalarna som ska främja kompetenta kvinnor och deras ställning på arbetsmarknaden. Dessutom har hon nyligen hoppat på en karriär som modell, genom agenturen Ladies Team, som arbetar med kvinnor som är i åldern 35 och uppåt.

Inspireras av Bianca Ingrosso

Själv inspireras hon av både äldre och yngre personer. Som inspiratörer nämner Eva till exempel Gunilla Pontén, som vågat sticka ut, modellen Ingmari Lamy och Frida Kahlo – men också Bianca Ingrosso!

Annons

– Hon är ju häftig! Tänk vad hon har gjort på kort tid.

Eva har till och med gått flera influencerkurser. Där har hon fått lära sig om varumärkesmärkesbyggande och profilering, något Eva känner väl igen från sitt yrkesliv inom reklambranschen. Kursen har dessutom gett henne en del hjälp med tekniska kunskaper och strategier för hur man ska nå ut så mycket som möjligt.

Vad har du för tips till andra som vill satsa mer på sociala medier?

– Fundera inte så mycket. Det är bara att köra igång. Som med allting annat handlar det så mycket om träning. Träna på att ta bilder på dig själv och acceptera hur du ser ut. Träna på att formulera dig i skrift. Att sätta ord på sina tankar gör också att man kommer framåt i sig själv och sina egna uppfattningar. Bara börja! Det är inte svårt, och det är himla kul!

Foto: Ulrika L Ericsson och Ben Nilsson för Ladies Team

Annons