Dina naglar kan avslöja om du haft covid-19 – så kan du se det

Corona och naglar.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:02

Efter reklamen: Långtids-covid - här är vanligaste symtomen

(1:02)

Hur coronaviruset yttrar sig är ett ständigt hett ämne under pandemin, och variationen av symtom har visat sig vara ovanligt stor. Även om feber, hosta och trötthet är de vanligaste symtomen så har vi även hört talas om allt från blåa läppar, till "covid-tår" och förlust av smak- och luktsinne.

Men vissa går igenom sin coronainfektion helt utan symtom, och vet därmed varken att de riskerar att smitta andra, eller att de kanske har antikroppar efteråt. Andra har en långdragen sjukdom, även om de inte behöver söka sjukhusvård, och spåren av infektionen kan finnas kvar långt efter att du kan anses frisk.

Svenska forskare har hittat hjärnskador hos coviddrabbade

Ett sådant spår vi tidigare skrivit om är att många börjar tappa ovanligt mycket hår efter att ha haft covid-19, bland annat skådespelerskan Alyssa Milano.

Nu har ännu ett postcovid-tecken blivit omtalat: Covid-naglar.

Naglarna kan avslöja om du haft covid-19

När professorn Tim Spector, som jobbar med en symptomstudieapp för covid-19 som fått namnet Zoe, delade en bild på de så kallade covid-naglarna på Twitter och skrev att allt fler rapporterar om fenomenet regnade kommentarerna in. Många kände igen sig när de såg svackan i naglarna på bilden, och menade att de fått det efter att ha genomgått en coronainfektion.

Den horisontella linjen, som ofta dyker upp på samtliga naglar, beror på att nagelns tillväxt hämmats under en period, exempelvis under en tids sjukdom, och fenomenet kallas Beaus linjer.

Vad är Beaus linjer på naglarna?

Beaus linjer är ofta ganska djupa åsar i nageln, som löper från ena sidan nageln till den andra, alltså inte från topp till botten, utan parallellt med nagelbandet. Beaus linjer är ofarliga i sig, men är ofta ett tecken på näringsbrist eller sjukdom, eller en skada i det området om det bara rör en eller två naglar.

Är yrsel ett tecken på corona? Det här är vad vi vet

Eftersom man vet att fingernaglar hos friska vuxna växer cirka 0,01 mm per dygn, och tånaglar cirka 0,05 mm per dygn, så kan man på så sätt mäta och räkna ut ungefär när nageln utsattes för stress eller påfrestning. Ofta börjar man se Beaus linjer två-tre veckor efter en infektion.

Det är inte bara efter covid-19 man kan få Beaus linjer på naglarna – du kan också få det efter en kraftig influensa, lunginflammation, malaria, eksem, raynauds fenomen eller epilepsi bland annat, liksom om du genomgått en cancerbehandling. På samma sätt behöver du inte få dem alls bara för att du har haft covid-19.

Linjerna kommer att växa bort så småningom.

Källa: Health.com, Huffpost Foto: TT

Redaktionens tips

Studie: Enkelt test avslöjar det vanligaste tecknet på covid-19

Coronavirus kan gömma sig i hjärnan – även när du är frisk

Karin fick långtidscovid: "Jag blev frisk – men aldrig helt fri"

Dela på: