HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Dina naglar kan avslöja om du haft covid-19 – så kan du se det

07 maj, 2021 
Corona och naglar.
Ser dina naglar annorlunda ut efter att du haft covid-19? Du är inte ensam – allt fler vittnar om ett fenomen som förändrar utseendet på både fingrar och tår.
Annons
Långtids-covid - här är vanligaste symtomenBrand logo
Långtids-covid - här är vanligaste symtomen

Hur coronaviruset yttrar sig är ett ständigt hett ämne under pandemin, och variationen av symtom har visat sig vara ovanligt stor. Även om feber, hosta och trötthet är de vanligaste symtomen så har vi även hört talas om allt från blåa läppar, till "covid-tår" och förlust av smak- och luktsinne.

Men vissa går igenom sin coronainfektion helt utan symtom, och vet därmed varken att de riskerar att smitta andra, eller att de kanske har antikroppar efteråt. Andra har en långdragen sjukdom, även om de inte behöver söka sjukhusvård, och spåren av infektionen kan finnas kvar långt efter att du kan anses frisk.

Ett sådant spår vi tidigare skrivit om är att många börjar tappa ovanligt mycket hår efter att ha haft covid-19, bland annat skådespelerskan Alyssa Milano.

Annons

Nu har ännu ett postcovid-tecken blivit omtalat: Covid-naglar.

Naglarna kan avslöja om du haft covid-19

När professorn Tim Spector, som jobbar med en symptomstudieapp för covid-19 som fått namnet Zoe, delade en bild på de så kallade covid-naglarna på Twitter och skrev att allt fler rapporterar om fenomenet regnade kommentarerna in. Många kände igen sig när de såg svackan i naglarna på bilden, och menade att de fått det efter att ha genomgått en coronainfektion.

Den horisontella linjen, som ofta dyker upp på samtliga naglar, beror på att nagelns tillväxt hämmats under en period, exempelvis under en tids sjukdom, och fenomenet kallas Beaus linjer.

Vad är Beaus linjer på naglarna?

Beaus linjer är ofta ganska djupa åsar i nageln, som löper från ena sidan nageln till den andra, alltså inte från topp till botten, utan parallellt med nagelbandet. Beaus linjer är ofarliga i sig, men är ofta ett tecken på näringsbrist eller sjukdom, eller en skada i det området om det bara rör en eller två naglar.

Annons

Eftersom man vet att fingernaglar hos friska vuxna växer cirka 0,01 mm per dygn, och tånaglar cirka 0,05 mm per dygn, så kan man på så sätt mäta och räkna ut ungefär när nageln utsattes för stress eller påfrestning. Ofta börjar man se Beaus linjer två-tre veckor efter en infektion.

Det är inte bara efter covid-19 man kan få Beaus linjer på naglarna – du kan också få det efter en kraftig influensa, lunginflammation, malaria, eksem, raynauds fenomen eller epilepsi bland annat, liksom om du genomgått en cancerbehandling. På samma sätt behöver du inte få dem alls bara för att du har haft covid-19.

Linjerna kommer att växa bort så småningom.

Källa: Health.com, Huffpost Foto: TT

Annons