Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Svenska forskare har hittat hjärnskador hos coviddrabbade

17 feb, 2021 
kvinna i soffa håller sig för huvudet
Forskare har upptäckt skador på hjärnan hos personer som har haft covid-19. De ska nu göra en uppföljning av hur de påverkas av sina skador på lång sikt.
Annons
5 saker du kanske inte visste om TegnellBrand logo
5 saker du kanske inte visste om Tegnell

Många av dem som har haft covid-19 får neurologiska symtom. Det kan vara allt från minnesstörningar till förvirring, huvudvärk och ett tappat smak- och luktsinne. Genom att analysera prover från ryggmärgsvätskan har forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala sett sjukdomen skadar nervceller i hjärnan – och att vissa personer har mätbara hjärnskador.

– Det här är patienter som vårdats inneliggande på Akademiska sjukhuset med lätta eller svåra neurologiska symtom, säger Elham Rostami, neurokirurg vid Akademiska sjukhuset, och forskare vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Skadorna kan bero på reaktion som angriper hjärnan

Det man har gjort är bland annat att titta efter hjärnskademarkörer som man får efter hjärnskakning och skallskador. Efter en hjärnskada utsöndras nämligen speciella proteiner i ryggmärgsvätskan. Och de proteinerna har man hittat hos covidpatienter.

– Vi var bland de första som rapporterade om att vi upptäckt detta, säger Elham Rostani.

Annons

Man vet inte exakt varför vissa får neurologiska skador av covid-19 men en teori är att man får en autoimmun reaktion som angriper hjärnan. Vissa kan också få neurologiska symtom på grund av att de fått blodproppar orsakade av covid-19.

– Det finns personer som är totalt påverkade av sina symtom och inte kan gå tillbaka till arbetet, fast de har varit väldigt aktiva tidigare.

Ska följas upp med tester av minnet

Hos vissa är symtomen övergående medan andra har svåra kvarstående symtom. Varför det är så stora skillnader ska man nu titta på i en uppföljning av långtidseffekterna. Patienterna kommer att följas upp varje år och få göra olika tester av den kognitiva förmågan, till exempel när det gäller koncentrationssvårigheter, minnessvårigheter och trötthet. I vissa fall görs även en uppföljande undersökning med magnetröntgen.

Källa: Uppsala universitet

Foto: TT

Annons