Svenska forskare har hittat hjärnskador hos coviddrabbade

kvinna i soffa håller sig för huvudet

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Många av dem som har haft covid-19 får neurologiska symtom. Det kan vara allt från minnesstörningar till förvirring, huvudvärk och ett tappat smak- och luktsinne. Genom att analysera prover från ryggmärgsvätskan har forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala sett sjukdomen skadar nervceller i hjärnan – och att vissa personer har mätbara hjärnskador.

– Det här är patienter som vårdats inneliggande på Akademiska sjukhuset med lätta eller svåra neurologiska symtom, säger Elham Rostami, neurokirurg vid Akademiska sjukhuset, och forskare vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Skadorna kan bero på reaktion som angriper hjärnan

Det man har gjort är bland annat att titta efter hjärnskademarkörer som man får efter hjärnskakning och skallskador. Efter en hjärnskada utsöndras nämligen speciella proteiner i ryggmärgsvätskan. Och de proteinerna har man hittat hos covidpatienter.

– Vi var bland de första som rapporterade om att vi upptäckt detta, säger Elham Rostani.

Man vet inte exakt varför vissa får neurologiska skador av covid-19 men en teori är att man får en autoimmun reaktion som angriper hjärnan. Vissa kan också få neurologiska symtom på grund av att de fått blodproppar orsakade av covid-19.

– Det finns personer som är totalt påverkade av sina symtom och inte kan gå tillbaka till arbetet, fast de har varit väldigt aktiva tidigare.

Läs mer: Karin fick långtidscovid

Ska följas upp med tester av minnet

Hos vissa är symtomen övergående medan andra har svåra kvarstående symtom. Varför det är så stora skillnader ska man nu titta på i en uppföljning av långtidseffekterna. Patienterna kommer att följas upp varje år och få göra olika tester av den kognitiva förmågan, till exempel när det gäller koncentrationssvårigheter, minnessvårigheter och trötthet. I vissa fall görs även en uppföljande undersökning med magnetröntgen.

Källa: Uppsala universitet

Foto: TT

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Pandemin får dig att åldras fortare – här är vad som händer i din kropp

Vid det här tillfället sprids corona 10 gånger mer

Agnes Wold: Detta är största myten om hur corona smittar

Dela på: