Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Det här avslöjar naglarna om din hälsa

02 mar, 2016 
Vita fläckar på naglarna?
Gula, fula och böjda naglar kan ha flera orsaker - men naglarnas kvalitet hänger ofta ihop med hur vi mår. Här är symtom att hålla koll på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Naglarna kan avslöja olika sjukdomar:

— Skednaglar, alltså konkava naglar vars kanter buktar utåt och har formen av en uppåtvänd sked, kan vara tecken på blodbrist. Då kan tillskott av järn hjälpa, säger nagelterapeuten Anette Claesson, som driver sajten Naglar i Norden och har arbetat med nagelvård i 30 år.

Hur ska då en frisk nagel se ut? Själva formen och tjockleken är oftast genetiskt så den kanske inte säger så mycket om din hälsa.

— I stället kan du titta på själva nageln. En frisk nagel har en blank glasaktig hinna. Är nageln matt är den fattig på fukt.

Under en frisk nagel ska färgen vara svagt rosa. Är huden i stället blå, kan det vara tecken på dålig blodcirkulation.

Att naglarna ändrar form och färg behöver inte alltid betyda att du är sjuk. Men det kan göra det. Oftast har man då även andra symtom än nagelförändringar, till exempel trötthet och hosta.

9 symtom att hålla koll på

Gula, förtjockade naglar
Orsak: Beror oftast på nagelsvamp, men det kan också vara ett första symtom på hudsjukdomen psoriasis.

Annons

Blåa eller lila naglar
Orsak: Testa om den blåaktiga färgen försvinner om du värmer och masserar händerna. I så fall beror färgen på kyla. Annars kan det bero på dålig blodcirkulation, syrebrist eller lungsjukdom.

Vita ränder tvärsöver naglarna
Orsak: En vit linje på en enstaka nagel kan vara ett tecken på att du har slagit i den. Men har du en vit rand tvärsöver nageln på varje finger och den inte följer med nageln när den växer kallas det Muehrckes linjer. De kan tyda på att levern och njurarna inte mår bra.

Ett mörkt band längsmed en nagel
Orsak: Kan i sällsynta fall vara ett tecken på hudcancer, liksom en mörk fläck på huden under nageln.

Klubbnaglar
Orsak: Är nageln väldigt rundad och förstorad samtidigt som den verkar svullen, kan du ha klubbnaglar. Fingertoppen ser då ut som en klubba och det kan vara ett tecken på en infektion eller att lungorna inte jobbar fullt ut. Har man klubbnaglar och svår andnöd kan det vara ett tecken på lungemfysem.

Annons

Skednagel
Orsak: Har man fått skednaglar med en konkav form som dessutom är ljusare än vanligt kan det tyda på järnbrist (anemi), speciellt om du även lider av ihållande trötthet.

Fingerborgsnaglar
Orsak: Hål som ser ut som nålstick i naglarna kan vara ett tecken på psoriasis. Naglarna kan också bli förtjockade.

”Fartgupp”
Orsak: En utbuktande ås tvärsöver nageln brukar ibland kallas Beaus linjer och kan bero på att man har haft en infektion, hög feber eller har behandlats med kemoterapi. Man kan också få åsar eller gupp efter att ha skadat naglarna. Åsen växer bort av sig själv.

Vita fläckar
Orsak: Vita fläckar eller prickar är oftast helt ofarliga och kan bero på ålder eller att du har slagit i nageln. Fläckarna växer ut av sig själva med nageln.

 

Nagelexperten Anette Claessons tipsar:

– Så här lätt får du…

Starka naglar

Var flitig med nagelolja, smörj gärna två gånger om dagen. Välj en nagelolja med myrra eller lavendel. Ha tålamod, resultatet kommer först efter någon månad när den nya nageln vuxit ut.

Annons

Vita naglar

Missfärgade naglar kan bero på att du använder en remover med olja. Det ger en orange missfärgning. Anette Claesson rekommenderar en lackremover utan tillsats av olja, färg och parfym. Hittar du inte det är ren aceton att föredra. Smörj in med myrraolja efteråt. Missfärgningar under nagelkanten kan du fila bort med en liten roterande fil med rundad top. För att ta bort missfärgningar kan du prova att lösa upp en tablett för rengöring av tandproteser i en kopp med 2-3 centimeter hett vatten. Låt naglarna ligga i blöt i 20 minuter, borsta dem med en liten nagelborste efteråt.

Flexibla naglar

Hårda naglar som lätt knäcks behöver olja. Ett annat tips är att hålla dem hyfsat korta och att inte fila ner dem på sidorna. En kort, fyrkantig nagel håller bättre.

Släta naglar

Ofta hjälper det att polera nageln och dölja med ett lack. Du kan också testa en så kallad ridgefiller som slätar ut nagelytan. Hjälper inte det, gå till en nagelsalong och få naglarna lackade med ett gellack. Det är tjockare än ett vanligt nagellack.

Annons