Är yrsel ett tecken på corona? Det här är vad vi vet

Kvinna med yrsel vid corona.
Slå på ljud

Två symtom som är vanliga vid flera virusinfektioner är huvudvärk och yrsel. Av de som har haft covid-19 får cirka 8 procent huvudvärk, enligt den medicinska tidskriften The Lancet. Yrsel har också rapporterats, men det verkade där inte vara lika vanligt vid covid-19.

Se ocksåövningarna som hjälper mot yrsel.

Yrsel vid långtids-covid

En studie som publicerades i juli 2020 listade däremot yrsel och huvudvärk som två av de tio vanligaste symtomen på långvarig covid-19, även kallas långtids-covid.

Många har också beskrivit just yrsel som ett av de tidiga tecknen när man har smittats av coronaviruset. En av dessa är Emma Mårtensson, som har varit sjuk till och från i covid-19 sedan i mitten på mars förra året. Sjukdomstiden började med de klassiska symtomen:

– Jag hade huvudvärk, tryck över bröstet, tungt att andas, yrsel, lite feber, hosta och diarré. Då visste jag att jag var smittad, berättar hon.

Emma drabbades senare av retade hjärnhinnor och hjärntrötthet till följd av covid-19.

Yrsel och corona eller andra infektioner

Däremot är det ovanligt att yrsel är det enda symtomet vid någon sjukdom, utan den hänger ofta ihop med flera andra symtom, enligt 1177. Din yrsel kan också komma av att du har lågt blodtryck eller äter något läkemedel som orsakar yrseln, eller bero på att du har problem med dina nackmuskler. Yrsel kan också utlösas av starka känslor som stress eller ångest.

Men det är inte alls ovanligt att man blir yr just när man har en infektion i kroppen, som en förkylning, influensa eller corona. Det beror dels på att man lättare kan drabbas av blodtrycksfall när man reser på sig, dels kan man få en påverkan på balansnerven som kan kännas obehaglig.

När man är sjuk är det också vanligt att aptiten minskar och det kan i sin tur leda till blodsockerfall, vilket kan ge sig till känna genom yrsel och illamående.

Här kan du läsa mer om yrsel och vad du kan göra åt den!

Foto: TT