Nya uppgifter: 4 av 5 coronasmittade har INTE symtom

4 av 5 coronasmittade visade inga symtom

Alla som smittas av corona får inte de typiska symtomen hosta, feber och andnöd. Vissa får nästan inga symtom alls, medan andra kan få helt andra symtom – som till exempel magproblem. Detta har vi rapporterat tidigare om och du kan fördjupa dig i diffusa symtom kopplade till coronavirus här.

I Kina gör man sedan en tid tillbaka provtagningar på personer som reser in i landet utifrån, och nu publiceras siffror på antalet personer som testats positivt för coronaviruset utan att visa några symptom, skriver SvD.

Många smittade uppvisade inga symtom

Enligt en artikel publicerad i tidskriften British medical journal, BMJ, som Svenska Dagbladet tagit del av visade den kinesiska undersökningen tecken på ett stort mörkertal kopplat till coronasmittan:

Redan första dagen visade det sig att 130 av totalt 166 nya fall som testat positivt var symptomfria.

– Det är ett litet stickprov och mer data kommer att bli tillgängliga.Det är heller inte tydligt exakt hur de här fallen har identifierats. Men låt oss säga att de kan generaliseras, och även om de är tio procent fel, så talar det här för att viruset är överallt, säger Tom Jefferson, epidemiolog och forskare vid Centret för evidensbaserad medicin vid Oxford-universitet, till BMJ.

Uppgifterna är en motsats till WHO:s gällande uppfattning att coronasmitta utan symptom är relativt ovanligt.  Tom Jefferson menar att resultaten är mycket viktiga och säger också att det är troligt att viruset cirkulerat längre än vad man tidigare trott och att en stor del av befolkningen redan har exponerats.

Anders Tegnell om mörkertalet

—Något som vi vet säkert är att det finns ett stort mörkertal av oupptäckta fall, för varje person som söker vård finns det ytterligare tio personer som är smittade. Därför handlar vår strategi om att stanna hemma när du känner av symptom, säger han till SVT.

 

Källor: Svenska Dagbladet, BMJ, TT

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här