SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Fitnesstips för seniorer – av 96 åriga proffssimmaren

30 dec, 2022 
Splitbild Judy Young håller i sina guldmedaljer och simmar

Judy Young har älskat att simmat sedan barnsben – och på den vägen är det. Med bara fyra år kvar till hundrastrecket både tränar och tävlar hon i simning. Nu delar seniorproffset med sig av sina bästa fitnessknep för ett långt och hälsosamt liv.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Judy Young heter den 96-åriga amerikanska simmaren som bara i år har kammat hem hela sju guldmedaljer i olika grenar och längder. Med åren har hon kommit att bli lite av en kändis i simbassängen, och en stor inspirationskälla för många – inte minst bland seniorer.

Se också: 5 anledningar till att vardagssysslor är bra för dig

Se 5 anledningar till att vardagssysslor är bra för digBrand logo
Se 5 anledningar till att vardagssysslor är bra för dig

För sajten Wellandgood berättar Judy, som är född 1926, att hon älskade att simma redan som liten. Men det kom att dröja ända inpå 80-talet innan hon började att tävla i simning – och på den vägen är det.

Annons
Seniorsimmaren Judy Young
Judy Young har älskat att simmat sedan barnsben.
Foto: Youtube.

I dag går Judy och simmar två gånger i veckan. Och just nu ligger fokus på att träna så mycket freestyle och ryggsim som möjligt då hon ska tävla i ett seniormästerskap 2023, berättar hon.

96-åriga Judys Youngs fitnesstips för ett längre liv

Men hur kan en 96-åring vara så pigg? är frågan många kanske ställer sig nu. Här nedan ger Judy Young sina bästa fitnesstips!

 1. Rör på dig – varje dag! Någon form av fysiskt aktivitet varje dag är a och o, menar Judy som bland annat genomgått en höftoperation tidigare.
  – Jag är relativt nyopererad, och enligt läkaren har jag återhämtat mig snabbt tack vare min aktiva och hälsosamma livsstil.

 2. Kombinera kondition och styrka!
  Att vara aktiv innebär inte att man måste hålla ett strikt träningsschema. Huvudsaken är att du avsätter tid för konditionsträning som exempelvis simning, promenad eller cykling. Glöm inte bort att styrketräna också, på så sätt maximerar du din hälsosamma livsstil.

 3. Vilan är inte heller att förglömma menar Judy.
  – För att hålla mig borta från skador ser jag till att hålla mig aktiv, men också ha tålamod och ge det tid när det gäller återhämtning.

 4. Det finns inget dåligt väder – att promenera utomhus gör under!
  I Judys värld finns det ingeting som heter dåligt väder: Ge dig ut på en promenad. Förutom att du tränar upp flåset kan du också (i bästa fall) tanka lite D-vitamin – vilket kan göra underverk för ditt humör, speciellt under det mörka vinterhalvåret.

 5. Glöm inte hjärngympan!
  Precis lika viktigt som att hålla igång kroppen, är det att aktivera hjärnan. Spela kort, läs eller lägg pussel, tipsar Judy.

 6. Hitta rätt!
  Om du inte går igång på att träna har du förmodligen inte hittat rätt form, och då kommer det inte att hålla i långa loppet. Fortsätt leta dig fram tills du till slut hittar den rätta, understryker 96-åringen avslutningsvis.
Judy Young med sina medaljer runt halsen
Proffssimmaren Judy Young med sina guldmedaljer.
Foto: Youtube.
Annons