Hjärtinfarkter ökar med 40 procent på julafton – så skyddar du dig

Kvinna håller sig för bröstet och en familj skålar

För många innebär julen extra allt – för mycket och för salt mat, stress, alkohol och långa perioder av stillasittande. Har man redan ett förhöjt blodtryck kan det belasta hjärtat hårt och i värsta fall leda till en hjärtinfarkt. I studier har man sett att antalet hjärtinfarkter kulminerar just kring jul.

Se också: 5 bra vanor för hjärtat

5 bra vanor för hjärtat
1:27

Efter reklamen: 5 bra vanor för hjärtat

(1:27)

Slå på ljud

Högtider ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt

Enligt forskning som stöds av Hjärt-Lungfonden ökar infarkterna med närmare 40 procent på julafton.

– Allra störst risk är det att få en hjärtinfarkt på kvällen, vid 22-tiden. Varför det är så vet vi inte än men det pågår forskning om det, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden.

Men det finns flera teorier om varför högtider i allmänhet, och jul i synnerhet, är så tuffa för hjärtat. Man ser nämligen en ökning av infarkterna även på midsommarafton. Men julafton är alltså den dag på året infarkterna ökar mest.

Därför är julafton den dag då flest drabbas

Att just julen är värst kan bero på att vi äter mastigare mat då än på midsommar. Vid båda tillfällena dricker vi mer alkohol och det ökar på sikt risken för hjärt-kärlsjukdom. Detta eftersom alkohol höjer blodtrycket.

Möjligt att förutse risken för hjärtinfarkt – genom att undersöka ögonen

Att julen sticker ut i statistiken kan också hänga ihop med årstiden. Kyla kan nämligen utlösa infarkter, visar tidigare forskning. Även bristen på dagsljus skulle kunna öka till riskökningen. Det D-vitamin vi bildar av solljuset skyddar hjärtat, visar forskning, men kring jul, när det är som mörkast, ligger kan vi inte bilda D-vitamin av den lilla sol vi eventuellt får.

Social stress påverkar hjärtat negativt

En annan faktor är att förväntningarna på umgänget med nära och kära är högt uppskruvade. Risken att de inte blir uppfyllda är överhängande med besvikelse som följd. Samtidigt är risken för att gamla släktkonflikter blossar upp stor. Andra kan också uppleva en stor ensamhet på julafton, något som även det tär på hjärtat.

– Vi vet att negativ, emotionell stress hänger samman med ökad risk för kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung.

Camilla Läckbergs uppmaning: Ge barnen en stressfri förälder i jul

8 saker att göra i jul – som sänker stressnivåerna

Men det finns flera knep som skyddar oss mot den stress som julen faktiskt kan innebära. Här har vi listat tips på saker att göra för att på bästa sätt undvika att belasta hjärtat – och i förlängningen undvika att drabbas av en hjärtinfarkt.

Undvik stressiga situationer

En tredjedel av alla akuta hjärtinfarkter beror på psykosocial stress, såsom ekonomiska bekymmer, relationsproblem och andra svåra påfrestningar. Stresshormoner påverkar blodkärlen och pulsen negativt. Försök därför att sätta gränser – bestäm dig för att inte ta ansvar för att alla får en fantastisk jul och att allt måste vara tiptop. Fråga dig om ni verkligen måste stressa runt till alla släktingar i år. Bestäm dig också för att inte låta dig provoceras eller dras med i gamla konflikter.

Tanka dagsljus

Försök att vara utomhus så mycket du kan. Just mörkret under den kalla årstiden har kopplats till en ökad risk för hjärtinfarkt. Troligen beror det på att vi har lägre halter av D-vitamin vintertid. Även om den bleka vintersolen inte är stark nog att sätta i gång produktionen av D-vitamin, påverkar dagsljuset andra viktiga hormoner i kroppen som får dig att må bra.

Frossa fet fisk som lax och sill

Fet fisk ger dig ett viktigt tillskott av D-vitamin nu när vi behöver det som bäst! Även fettet i fisk är bra för din hjärthälsa.

TOPPLISTA: Här är de nyttigaste valen på julbordet

Grönkål och brysselkål är rika på vitaminer och mineraler

Ät brysselkål och andra grönsaker på julbordet. De vitaminer och mineraler du får i dig via dem har visat sig påverka blodkärlen, blodfetterna och blodsockret positivt – och det i sin tur skyddar ditt hjärta.

Välj vatten eller öl i stället för sprit

Större mängder vin och starksprit ökar risken för förmaksflimmer. Det visar en svensk studie där man följt 80 000 personer i tolv år. Framför allt är det att dricka sig berusad som skadar hjärtat. Däremot verkar de som föredrar öl klara sig bättre. En förklaring är att det är svårare att dricka så mycket öl vid ett och samma tillfälle.

Nötter är bra för hjärtat

30 gram osaltade nötter om dagen har visat sig minska risken för hjärt-kärlsjukdom med 30 procent. Därför rekommenderar kardiologer att nötter ska vara en självklar del av den dagliga kosten.

Nyttigaste nötterna i jul – så stärker de hjärta, hjärna och hud

Motionera under julen

Motionera, promenera och träna framför tv:n. Tänk: lite och ofta. Gör vad du kan för att hjärtat ska slå lite fortare en stund. Det krävs en intensitet motsvarande rask promenad i 30–60 minuter för att få en skyddseffekt på hjärtat. Ut och lek i snön, ta en svängom kring granen eller gör tio djupa knäböj i reklampausen!

Klä dig varmt – kan minska risken för blodproppar

Kyla är en riskfaktor för hjärtsjukdom, speciellt om man redan har problem med hjärtat. En teori som finns är att kylan ökar risken för blodproppar för att vi lagrar mer fett i kärlen när det är kallt ute. Rådet till personer med hjärt- kärlsjukdom är därför att klä sig extra varmt på vintern.

Källor: Journal of the American College of Cardiology, Dagens Medicin, CBSNews.

Utvald läsning