Svampinfektion i underlivet? Här är läkarens bästa tips

Svamp i underlivet.

75 procent av alla kvinnor i fertil ålder drabbas någon gång av svampinfektion i underlivet. Och det är inte så konstigt: Alla kvinnor har en viss mängd svamp i underlivet helt naturligt.Det är först när svampen får fäste, till exempel i ett sår eller skav, som man får en svampinfektion.

–  Det är inte farligt, men kan bli handikappande om infektionen blir kronisk eller leder till eksem, säger Helena Strevens, överläkare i obstetrik och gynekologi på Skånes universitetssjukhus i Lund.

I dag finns det flera receptfria, svampdödande salvor, krämer och vagitorier på apotek. Vilket faktiskt är ett problem. Överanvändning och felanvändning kan göra svampar resistenta mot behandling.

– Ibland kan klådan fortsätta efter att man har behandlat svampinfektionen och den har börjat läka. Men även läkningen kan klia. Om man tror att man har fått en ny infektion och behandlar den igen, kan det driva på en resistens. Då kan det krävas receptbelagd medicin.

Både bakteriell vaginos och svamp kliar

Även andra underlivsbesvär, som bakteriell vaginos, kan klia. Men mot det hjälper inte svampdödande medel. Dessutom kan man ha både bakteriell vaginos och svampinfektion samtidigt.

– Tumregeln är att man ska gå till gynekologen om man är osäker på vad man har. Samma sak gäller om man har haft flera svampinfektioner på ett år, säger Helena Strevens.

Har man haft fyra svampinfektioner eller fler på ett år räknas infektionen som kronisk.

– Då ska man alltid gå till gynekologen för att göra en odling så att man får veta exakt vilken svampsort som orsakar besvären.

Det finns nämligen inte bara en svampsort som kan ge besvär, utan flera. Den vanligaste gruppen heter candida albicans. Det är också därför en del kallar svampinfektion för candida, trots att candida är ett helt släkte med många olika jästsvampar. Om man har en svampsort som blivit resistent mot krämer behöver man behandling med invärtes medicin som man kan behöva ta under längre tid. Detsamma gäller kronisk svamp som fått fäste djupt inne i slidans slemhinna. Det behandlas ofta med läkemedlet Diflucan. Vid återkommande infektioner kan man behöva medicinera i upp emot ett halvår.

Kan ge eksem i underlivet

En risk med obehandlad, kronisk svamp är att den till slut kan leda till eksem i underlivet. Och när man väl har fått eksem kan det bildas små sprickor och sår där svampen lättare kan växa.

– Det blir en ond cirkel. Och vid ordentlig klåda är det lätt hänt att man kliar och gnider mycket. Det vidmakthåller skadan och gör att den inte läker. Till sist vet man inte om det är eksemet eller svampen som kliar, säger Helena Strevens.

Det finns en receptbelagd kortisonkräm, Pevisone, som både dämpar klåda och dödar svampen. Har man redan fått eksem behöver man alltid behandlas med kortison.

Helena Strevens har ett annat tips som man kan ta till, innan det gått så långt som till en svampinfektion: vanligt vitt vaselin som man smörjer in i underlivet när det är irriterat.

– Det är bra mot småsår och får dem att läka snabbare. Smörj in underlivet med det efter tvätt. Och kom ihåg att inte använda tvål, den är basisk och stör den sura miljön i underlivet. Tvätta med babyolja i stället.

Även om svampinfektioner är vanliga och kan återkomma är de sällan farliga. De ökar inte risken för andra sjukdomar, som livmoderhalscancer.

– Men de kan vara nog så besvärliga ändå. Irritationen kan göra att man har så ont vid samlag att man spänner sig, till exempel när man har sex, säger Helena Strevens.

Om det gör ont ska man inte ha sex. Risken är att man då utvecklar en återkommande smärta vid samlag, vestibulit.

Det här ökar risken att drabbas – förebygg så här!

Fuktig, varm miljö i underlivet

Lösning: Undvik täta, åtsittande kläder.Välj hellre en luftig kjol och sov gärna naken.

Småsår, sprickor och irritationer

Sår, skav, sprickor och irritationer i underlivet kan svampen få fäste i. Att ha mycket sex, cykla eller rida kan ge sådana irritationer, liksom att tvätta sig med tvål.

Lösning: Tvätta med olja och smörj med vanligt vitt vaselin om du är irriterad.

Antibiotika

Antibiotikakurer rent generellt, till exempel mot luftvägsinfektioner och andra åkommor.

Lösning: Undvik i möjligaste mån onödiga antibiotikakurer.

Stress

Har man haft en stressig period är immunförsvaret ofta nedsatt. Då ökar också risken för svampinfektion.

Lösning: Om du har haft det stressigt, försök att vara extra noga med att inte irritera underlivet så att svampen gynnas.

P-piller

Vissa p-piller ger mer flytningar som innehåller mer av de sockerrika slemhinneceller som svampen trivs i.

Lösning: Kolla med din gynekolog om du kan byta till ett annat piller eller preventivmedel.

Svamp eller något annat? Här är symptomen!

  • Det vanligaste symtomet vid svampinfektion är intensiv klåda, följt av sveda, irritation och smärta vid samlag. Vissa, men inte alla, får också flytningar. Den är oftast tunn, luktlös och ibland kesoliknande.
  • Svamp förväxlas ofta med bakteriell vaginos, eller slidkatarr, som det också kallas. Symtomen påminner om varandra men bakteriell vaginos brukar ge mer flytningar. De är i regel grågula och kan lukta illa, speciellt efter samlag.
  • Är man det minsta tveksam om vad man drabbats av ska man söka hjälp eftersom man ibland kan ha både svamp och bakteriell vaginos samtidigt.

Sanningen om svamp och socker

Många menar att svampinfektioner ska svältas ut genom att man slutar äta socker i form av snabba kolhydrater. Detta eftersom svampen tycker om och trivs extra bra när den har tillgång till socker.

Det man vet är att slidans slemhinneceller är sockerhaltiga. När man är gravid, äter vissa p-piller eller har diabetes omsätts de söta slemhinnecellerna snabbare och det blir fler sockerhaltiga celler i flytningen. Det får svampen att trivas bra, vilket är förklaringen till att man oftare får svampinfektion till exempel när man väntar barn.

– Däremot finns det inte några belägg för att en sockerfri kost hjälper mot svampinfektion. Man kan inte heller få en svampinfektion enbart genom att äta mycket socker, säger Helena Strevens.

Läs mer:

Dina fläckar på huden kan vara svamp – så behandlar du

6 kroppsdelar du inte visste kunde drabbas av svampinfektion

Läkaren: Så undviker du svamp i underlivet

 

Utvald läsning